Български научно-изследователски кораб ще плава към Антарктида

Проф. Пимпирев: Полярните региони са бъдещето на планетата
29 юни 2021 12:05, Красимир Ангелов
29

Първият български военен научно-изследователски кораб, който ще премине през Гибралтарския пролив и ще стигне до Антарктида, търси своето име. Корабът е закупен за 1,2 млн. лева. Той ще изпълнява и образователни функции във Военноморското училище във Варна. Ще участва и в спасителни операции.

Председателят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев подчерта, че полярните региони са бъдещето на планетата.

"Ще премине през Атлантика, ще стигне до Антарктида през нашите зимни месеци. През лятото ще изпълнява български задачи тук. Това е нашето дете, ще даде много на българската наука. Името трябва да отговаря на доста условия. Хубаво е да е лесно за спелуване, тъй като ще плава в международни води. Името трябва да е свързано с българската история, география, може да е на революционер. Досега корабът е плавал под руски флаг, правен е в Норвегия за работа в Северно море", обясни той в "България сутрин".

"С промените на климата ледената покрива се топи, което е алармиращ сигнал за всички нас, които живеем на останалите континенти. От друга страна се улеснява корабоплаването. Северният морски път почти ще се освободи за кораби", каза още проф. Пимпирев.

И добави, че Антарктида е 1/10 част от нашата планета. Континентът е богат на природни ресурси и научни загадки, които трябва да се разбулват.

"Управлява се от договор, в който има постоянни членки. Тези страни с консенсус взимат всички решения, свързани с този континент. България стана постоянен член на този договор и това правителство още през 1998 г. Управляваме заедно с 28 държави - най-великите сили в света", посочи проф. Пимпирев пред телевизия Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно още, че България в момента няма кораб, който да плава в Световния океан.

"Този кораб ще прави научни изследвания. За пръв път български кораб ще стигне до Ледения континент. България ще стане член на асоциацията, която обединява научно-изследователските кораби на Европа, които имат обща цел. С този кораб България ще се включи в щурма на човечеството да изучи Световния океан", изтъкна проф. Пимпирев.

До момента са предложени хиляди имена на официално обявения конкурс за име на кораба. 30 юни е крайният срок за подаване на предложения за имена.

А в края на януари 2022 г. новият ни кораб трябва да потегли в Световния океан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
bolbov преди 2 години
"BulAn"
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се казва "Пимпирчо".
17
2
 
0
 
! Отговори
Според мен преди 2 години
корабът да се казваFUTURO /ФУТУРО/БЪДЕЩЕ/
16
5
 
2
 
! Отговори
Явор преди 2 години
Като плюете, злобеете, давате акъл, държите се високомерно и подигравателно, сте интересни само на себе си. Наум си говорете гадостите, достатъчно харесвате себе си и сте влюбени в мързела си, който ви тика да ръсите злоба и гаври във форумите.
15
6
 
2
 
! Отговори
Явор преди 2 години
Това е прекрасно. Това ще популяризира българската наука и ще станат популярни и ще бъдат признати български учени-изследователи. Пимпирев трябва да получи орден Стара планина или нещо друго, по-маловажно, но пак важно като признание за приноса си. Красиви трудности в името на науката има, които рушат глупостта, злобата и омразата. Някои оттук пишещите само това произвеждат и се гордеят; нарциси са. Дано се осъществи тази експедиция, защото ще е мощен стимул за някои неща.
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 42 ... Не знам, какъв точно е делът на държавното финансиране в организирането на експедициите, но със собствен кораб не би следвало да е много по-скъпо, дори и с поддръжката. Зависи от състоянието на кораба ... Но пак не разбирам, закупуването на евтин кораб и поддръжката му няма как да продъни държавния бюджет. По-добре кораб, отколкото ремонт на ремонта, реклама на рекламата и всякакви други подобни простотиии.
13
0
 
2
 
! Отговори
хохохо и бутилка ром преди 2 години
Англичаните си бяха кръстили изследователски пиянски кораб "Лодко Лодков"
12
2
 
5
 
! Отговори
Лодко Лодков преди 2 години
Може да го кръстите Холи Пимпир или Фарфарон 1!
11
1
 
9
 
! Отговори
42 преди 2 години
До 13.Не, ритнитопковците са още по-голяма глупост. Аз съм против даване на държавни пари за професионален спорт.Между другото - 600 хил. евро е цената на коритото. Ремонта и експлоатацията ще са много по-скъпи.
10
5
 
13
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
Пимпиря да пълни трюма на кораба с държавно уиски и да тръгва да му прави няколкомесечно проучвания колко градуса е,отлежало ли е ,на колко литра издържа без да падне под масата и т.н.!Ние ще плащаме,няма проблем!
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 42-----------Жал ти е за 600 000 хиляди евро държавни пари? Казваш, по-добре за тези пари да се купи добър ритнитопковец за националния? Прав си, няма да стигнат ...
8
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
dobre se spravia tova piande komune...razveseliava angliiskite babi...
7
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нисък поклон пред професор Пимпирев! Изпълнен съм с респект пред българския Остап Бендер! Барон Мюнхаузен ряпа да яде....Ся нашио си е купил и кораб за круизи. Мацките ще се тълпят на плажните палуби...Велик, велик.....
6
10
 
5
 
! Отговори
42 преди 2 години
Кораб за 600 000 евро? Моля? Купили са някакво изгнило корито с държавни пари (военен кораб!) и пак с държавни пари ще го карат до Антарктида за да обслужва хобито на шепа фрикове. Някой може ли да ми обясни каква полза има държавата България от престоя им в някаква барака там?
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
mmm...bg korab...nesto kato bg samolet...nesto kato bg otomobil...nesto kato bg wohnmobil...blago jitie...pohvalna pesen...
4
7
 
11
 
! Отговори
Христо Пимпирев преди 2 години
Трябва ни кораб, на който да можем аз и мойте приятели, да извършваме алхимични опити в открит океан с високоалкохолни напитки. Резултатите са много обнадеждаващи, имаме сериозен пробив, вече сме неизменна част от семейството на Джак Даниелс, Джони Уокър, Водка Абсолют и т.н., но си трябва финансиране, мезетата не са евтини. Обмисляме вече в Антрактида да изградим постоянна спиртоварна за научни цели, разбира се.
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една добра новина.
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
bravo slavi, pekrasna kuku investicia!
1
4
 
4
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
На всички условия за името отговаря генерал БМБ чекмеджето