Първият космически турист не е Брансън, а Денис Тито

Той плаща 20 млн. долара за да лети с руснаците
20 юли 2021 21:00, Нели Христова
55
Първият космически турист не е Брансън, а Денис Тито
Снимка: БГНЕС

Джеф Безос и сър Ричард Брансън далеч не са първи туристи в космоса.

През 2001 година бизнесменът Денис Тито плаща 20 милиона долара, за да лети с руснаците до Международната космическа станция.

Той е на борда в продължение на осем дни, а 20 години по-късно все още казва, че това е най-страхотният момент в живота му.

Сър Ричард Брансън отлетя до ръба на космоса на 11 юли, а технологичният милиардер Джеф Безос отлетя на 20 юли. И двамата пътуваха с ракети на собствените си космически компании.

"Бях в безтегловност и изпаднал в еуфория. Вълнението ме държеше от началото до края", разказва Тито пред BBC. Именно той е първият космически турист. За да отиде в космоса обаче, той тренира 8 месеца.

"Тренировките бяха най-трудната част. Полетът към космоса беше лесен и забавен. Преди излитането стоях на върха на ракетата, трябваше да изчакаме малко. Спомням си, че се чувствах уморен, тъй като трябваше да станем рано. Мисля, че заспах за няколко секунди", разказва бизнесменът.

Девет минути по-късно той вече лети към космоса, създавайки история като първият космически турист.

"Имахме химикалки, които бяха хванати с въжета в капсулата. В момента, в който стигнахме орбита, станахме безтегловни, а химикалките започнаха да летят във въздуха. Знаехме, че вече сме в космоса", казва Тито.

На 30 юли той успешно се качва на Международната космическа станция.

"Стана ми ясно, че обикаляме напълно около Земята на всеки 90 минути. 45 минути виждаш цялата Земя, а аз прекарвах това време гледайки я, правейки снимки. Можете ли да си представите да имате 8 дни, в които сте безтегловни и чувствате само еуфория?", споделя бизнесменът.

Вече са минали 20 години, а той признава, че не е минал и ден от онзи полет към МКС, в който да не е мислил за това преживяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първият е Юрий Гагарин. Никакви други
34
0
 
4
 
! Отговори
До анонимен 33 преди 2 години
Като чета какво си написал, подозирам, че е нещо автобиографично. Че от теб вони така! Суини, руснаците са чистоплътен народ. Кои народи имат национална баня - руска парилка, финска - сауна, турски хамам, римска баня. А ние си имаме "Честита баня!" - толкова ни е хигиеннета култура. Бил съм 6 години в Русия. И в най-малкото селце от 5 къщи в гората има "банька". Със съответните ритуали! Мият се и се лекуват с парата и бой с брезови метлички. Накрая скачат в ледена вода. Така че задръж злобата си
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То цялото това хвалене на американците, че са достигнали ниска орбита, направо започвам да се съмнявам, че изобщо са стъпвали на Луната преди повече от 50 години при онези допотопни технологии.
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Момчетата на Безос се опитват да изтрият историята, но няма да стане. Virgin Galactics първи поеха тая ниша и първи се капиха и то със собствен летателен апарат. Вие просто купихте ракета и се изстреляхте. Не беше впечатляващо. БРАНСЪН показа класа и наука, за което го поздравявам.Алчен Безос имаш 200 милиарда и още искаш.
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***, "новината" е на 20 години, можеше малко по-различен подход към заглавието.
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Причината да има безтегловност на МКС не е това, че е в космоса и гравитацията там е различна, а това, че следва орбита на свободно падане като същевременно се движи напред в пространството. Същият ефект се получава и при Zero G самолетите. МКС не е толкова високо реално - на 400 км, за да няма гравитация от Земята.
29
0
 
4
 
! Отговори
. преди 2 години
До Анонимен 45Естествено, че е македонец. От провинция Горна Македония - откъм неосветената страна на Лунна македония.
28
1
 
16
 
! Отговори
Дядо Стефчо преди 2 години
Аз имам една сливова ракия двоен препек. Неподготвен, нетрениран човек изпада в безтегловност на третата чашка.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз разбирам да е изобретено нещо ново,като примерно да се качи тук и за час два да обиколи Марс и да се върне,а то излита отделя бустера и пуска парашута.Ама това е смешна работа!
26
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първият е Юрий Гагарин какви бизнесмени какви милиони?!Смешковци!
25
2
 
21
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
Оставете милиардерите да си изживеят детските мечти и да си начешат егото бе !Всичко пи ар стънт !излезнали в най-ниската орбита и фактически падали за няколко минути и айде в "космоса" сме :)
24
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До EЛЕКТОРАТ 32...Сега трябва да изпрaтим ИТН в космоса и да приключим с резила!...Радев ще барабани пред тях по червени гащета! :))))))))))..Муню - парад.:))))))))
23
7
 
22
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Навремето американците ореваха орталъка, че руснаците са пуснали космически турист в космоса. Сега се хвалят със същото...
22
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е много по статията но миналата седмица бяхме свидетели на първата стачка в космоса. Този път първи са американците. Екипажа на американската част на МКС са излезли на еднодневна стачка срещу невъзможните условия на работа. Причината - непрестанната миризма на фекалии, лук и вкиснало носеща се от руския сектор на станцията. Скандала засега е потулен но зад кулисите се търси решение. АлкашкатаХигиена няма нищо общо със съвременните норми така, че очаквайте още проблеми.
21
2
 
5
 
! Отговори
Така е! преди 2 години
До GGНеграмотник провери фактите и мерните единици мили, футове, километри. При ракетата на Безос капсулата достигна височина от 106 км или 66 мили, което с 10 мили по-високо от полета на Брансън. А такива неграмотници като GG трябва да бъдат лишени от права да участват и гласуват на избори.
20
6
 
12
 
! Отговори
EЛЕКТОРАТ преди 2 години
Сега трябва да изпротим ИТН в космоса и да приключим с резила!
19
12
 
3
 
! Отговори
GG преди 2 години
Какви 106 км, наркооман. Те стигнаха само до 10 км !!!
18
2
 
18
 
! Отговори
Така е! преди 2 години
Безос не е стигнал изобщо космическата станция, а само височина 106 км и качване и спускане за цялата работа едни 10 минути обаче голяма самохвалене и самопровъзгласяване колко е велик предприемача Безос.
17
4
 
1
 
! Отговори
До трола на Тиквата преди 2 години
Стига спамихте статиите за космоса! Омръзнахте на хората, всички ви игнорират и сега драскате в статии нямащи нищо общо с България.
16
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Момчета, смешни сте. Руснаците изпратиха човек в космоса много преди вас още преди 60 години, и първият ви турист в космоса пак на руска ракета е летял.