Метеоритния поток "Персеиди" - гледка, която човек трябва да види

"Желанията наистина се сбъдват", споделя фотографът Радослав Първанов
13 авг 2021 11:30, Ния Христова
11
Тази нощ беше пикът на метеоритния поток "Персеиди", а явлението можеше да се види и с невъоръжено око, ако мястото е неосветено и далеч от светлини.
 
Фотографът Радослав Първанов е прекарал безсънна нощ в Бузлуджа, за да запечата красивото небесно явление. 
 
"Беше една благодатна нощ, макар и срещу петък 13-и. Бях сам на мястото, което си избрах, в компанията на планинските коне и фотоапарата. Имаше увеличена облачност, която след 02:00 часа се разсея", сподели фотографът пред Bulgaria ON AIR.
 
Радослав Първанов от години наблюдава и снима небесни явления.
 
"В небето има много явления освен "Персеидите", впечатляващ е Млечният път, красивата арка, която се движи постоянно. Изключително красиви са дълбините на нашата Вселена, на Космоса, особено, когато човек е на чист въздух, където видимостта е много добра", подчерта той.
 
"Минаваха много сателити, сутринта, дори Международната космическа станция мина над нас. Много е вълнуващо. Виждат се съзвездията, има толкова красиви звезди. Необятния Космос храни душата, както художникът с картините си. Вярвам, че след като видят хората снимките, ще се докоснат до това, което видях аз с очите си и през обектива. Това е гледка, която човек трябва да си причини", заяви Радослав Първанов. 
 
Метеоритния поток "Персеиди" не е бил най-активен само между 22:00 - 01:00 часа. За щастие, той като над Бузлуджа е имало и облаци, които се разсеяли след полунощ.
 
"Персеидите" падаха цяла нощ. Но уловът е труден. Избираш си посока, радиан, по който се търси източникът на "Персеидите". Когато се снима от тази точка, всички идват към теб. Този радиан се пада над съзвездието "Персей". Не е като да снимаш заря, всичко тук се случва за секунда-две", разкри фотографът тънкостите в запечатването на красивото небесно явление. 
 
Той сподели, че през декември отново се очаква да има метеорен поток. 
 
"Рискът трябва да бъде умерен, защото тогава е доста студено. Но тук се чувстваш земен, приземен. Когато си насаме на това място, душата се храни по един особен начин", споделя фотографът. 
 
Желанията наистина се сбъдват!
 
"Преследвам "Персеидите" повече от седмица. Пожелах си много неща тази нощ. Много неща съм си пожелавал и преди, някои от тях са се сбъднали. Надявам се всеки, който е отправил своето съкровено желание в тази нощ, да му се сбъдне", каза още Радослав Първанов.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
7, абе много не съм съгласен с теб. Това е удовлетворение което изпитваш като правиш нещо което ти харева, примерно хоби, но не е да няма файда, дори много напротив.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз имам апарат с оптика за астрофотография, снимал съм успешно млечния път, ама файда от това никаква.
6
4
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
НАТОВСКА УЧЕНИЕ С БОМБАРДИРОВКИ НА БУЗЛУДЖА - ШОУ КОЕТО ВСЕКИ ЧОВЕК ИСКА ДА ВИДИ!
5
0
 
12
 
! Отговори
До 4 преди 2 години
Ха, Че в този форум те са мнозинство . Но се радвам че попадам и на нормален човек.:) Браво на момчето и му завиждам. Не бих тръгнала сама , но ако имаше някой до мен .. имам огромно желание да ги наблюдавам. Душата се храни от небето
4
3
 
23
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
САМО ДУХОВНО ИМПОТЕНТНИ ХОРА ЛИ КОМЕНТИРАТ? БРАВО НА МОМЧЕТО - КАКТО ЗА СНИМКИТЕ, ТАКА И ЗА ДУМИТЕ!!!
3
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РАДЕФ И ТОВА НИ ДОКАРА
2
27
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тиквата крадлива по цяла нощ гледа паричния поток чекмеджиди.
1
27
 
6
 
! Отговори
Зъбльо преди 2 години
Хората няма какво да ядат, тоя се пули срещу небето.