Ще стане ли средната възраст на хората 130 години?

До такова заключение стига ново изследване във Франция
29 сеп 2021 19:40, Нели Христова
114
Ще стане ли средната възраст на хората 130 години?
Снимка: Getty

През 1965 г. 90-годишната Жана Калмент сключва сделка с адвокат, наполовина на нейната възраст. Тя ще му завещае апартамента си, а той ще й плаща 2500 франка на месец дотогава. 30 години по-късно адвокатът беше мъртъв, Калмент все още беше жива, а семейството му й плаща дължимото по сделката още две години.

Те все пак се разминават леко. Ново проучване твърди, че Калмент, най-старата жена в света, би могла лесно да продължи да живее много по-дълго. Изследването на "полусуперстолетници" установи, че след 108-годишна възраст, в статистически смисъл ние преставаме да остаряваме.

Едно от определенията за стареене е, че вероятността от смърт се увеличава с напредването на възрастта. Така че 90-годишен човек е 1500 пъти по-вероятно да умре през следващата година, отколкото 9-годишно дете. Има все повече доказателства, че вероятността при по-възрастните намалява.

Сред тези, които живеят след 110 години, известни като супер-столетници, или 105, известни като полу-супер-столетници, изследването добавя тежест към идеята, че рискът от смъртност се фиксира.

В своя анализ на национални бази данни, който включва почти 10 000 мъже и жени от Франция, които са живели над 105 години, учените не могат да открият очевидна горна възрастова граница. Това не означава, че тези хора са безсмъртни: нивото, при което годишният риск от смърт се фиксира, е 50%, което означава, че оцеляването всяка година е въпрос на късмет.

Авторите на най-новото изследване твърдят, че това означава, че трябва да очакваме, че хората ще живеят по-дълго от 122 години, колкото е живяла Калмент и може би ще достигнат дори 130 години.

Според тяхната статия, публикувана в списанието Royal Society Open Science, за някой на 110 години днес шансовете да достигнат 130 са около 1 на милион. Но ако достатъчно хора достигнат до тази възраст, с напредъка на съвременната медицина, животът до 130 години става правдоподобен.

"Увеличаващият се брой на столетниците прави възможно максималната отчетена възраст при смъртта да нарасне до 130 години през настоящия век", пишат учените.

По-важното обаче е, твърдят те, че това проучване хвърля светлина за самия механизъм на стареене. Някои животни, като мидите, изобщо не стареят, а ключовата цел на геронтологията е да разбере защо. "Твърдото емпирично разбиране за човешката смъртност в крайна възраст е важно като като основа за изследванията, насочени към намиране на лек за стареенето", казват те.

Професор Андрю Скот от Лондонското бизнес училище не участва в изследването. Той твърди, че има ограничение за това колко анализите на възрастни хора могат да ни кажат. Според него първите супер-супер-столетници ще достигнат епохи, подобни на Матусал, благодарение на науката, а не на статистическия шанс.

"Ако трябва да изживеем много по-дълъг живот от 122-те години на Жана Калмент, това със сигурност ще се получи в резултат, разбира се ако изобщо се случи, на пробиви в биологията", на мнение е той.

Констатациите на статията се вписват в текуща дискусия за степента, до която е възможно да се удължи животът или дори в известен смисъл да се "излекува" застаряването.

Скот, автор на "Новият дълъг живот", казва, че фокусът върху дълголетието пропуска смисъла.

"Докато по-дългият живот е ценен, наистина ценното е да осигурите запазване на продължителността на здравето според продължителността на живота. Когато това се случи, разбира се, ние ще оценим изключително много по -нататъшните подобрения в живота."

Това, което изследването ни казва обаче е, че всички можем да очакваме да се борим с тези проблеми. "Това, което наистина е хубаво в това проучване е, че само подчертава точката, че независимо от възрастта ви, трябва да се подготвите за по-дълъг живот напред, отколкото бихте си представяли преди."


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари