Какво ще се случи със Земята в случай на ядрен конфликт?

Той представлява много по-голяма заплаха, отколкото досега
21 окт 2021 15:09, Нели Христова
74
Какво ще се случи със Земята в случай на ядрен конфликт?
Снимка: Pixabay

Учени от университета "Рутгерс", Националния център за атмосферни изследвания и други американски научни организации прогнозират дългосрочни промени в климата на Земята в случай на използване на ядрено оръжие. Резултатите са публикувани в „Journal of Geophysical Research: Atmospheres“.

Авторите на изследването използват съвременен климатичен модел, предполагащ емисии на аерозоли и азотен оксид, за да разкрият въздействието на ядрената война върху озона и количеството ултравиолетова светлина, достигаща до повърхността. Учените са моделирали последиците от локални и световни конфликти с помощта на този вид оръжие.

Те установили, че използването на атомна бомба би могло да доведе до трайно разрушаване на озоновия слой на планетата, което би довело до екстремна ултравиолетова радиация. Това би засегнало сериозно човешкото здраве и би навредило на хранителните продукти.

Учените са разгледали хипотетичен сценарий за регионална индо-пакистанска ядрена война и мащабен конфликт между Русия и САЩ. В първия случай в атмосферата ще навлязат 5 мегатона сажди, а интензивността на ултравиолетовото излъчване ще се увеличи в рамките на една година. Озоновият слой ще се свие с 1/4 и ще се възстанови едва 12 години по-късно. Война между Русия и САЩ би довела до отделянето на 150 мегатона сажди, а ултравиолетовото излъчване би се увеличило за 8 години. Озоновият слой ще бъде намален със 75% и ще се възстанови след 15 години.

Според авторите на проучването резултатите показват, че ядрената война представлява много по-голяма заплаха, отколкото се смяташе досега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма никакъв смисъл от ядрена война,защото даже и да има победител в нея ,това ще е пирова победа,след която и той ще изчезне завинаги заедно с всички останало .Даже и xлebapkuтe няма да оцелеят въпреки,че издържат големи дози радиация,защото няма да има с какво да се хранят,дори и техния начин на живот,зависи от начина на живот на човека.А победителя е предизвестен и на него му е обещан Рая,но какво от това,нали и Рая е след смърта.А войната освен смърт е и жестокост.Затова аз приветствам всеки
45
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прод.ком 47.Затова аз приветствам всеки дошъл в България без оръжие,като гост или турист.Даже бих го посрещнал и с цветя и с песента:-"Една българска роза от мен"В момента мирът се крепи на върхът на"копието"И всеки дръзнал пръв да го използва ще усети болката от пронизването и мъката по изгубения свят.В сяка мисъл за победа е илюзия.А всеки човекомразец решил заради себе си да унищожи светът,е обречен пръв да загине,поради безумието си и никога няма да разбере,дали светът е още жив.
44
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма никакъв смисъл от ядрена война,защото даже и да има победител в нея ,това ще е пирова победа,след която и той ще изчезне завинаги заедно с всички останало .Даже и *** няма да оцелеят въпреки че издържат големи дози радиация,защото няма да има с какво да се хранят с и техния начин на живот ,секси от начина на живот на човека.Апобедителя е предизвестен и на него му е обещан Рая,но какво от това,нали и Рая е след смърта.А войната освен смърт е и жестокост.Затова аз приветствам всеки
43
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам защо, но никой от дотук писалите под статията, не се е сетил за Бога и неговата/нейната последна дума. А иначе, по празниците организирате някакви комични шествия с икони и се молите за здраве. Ми, молете се за спасението на планетата, бе хора. Изчистете се, доколкото можете, от греховете си. Може да помогне.
42
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
време е да се поразредим малко- то много пренаселихме Земята, а лакомията и алчността станаха хептен много.така че най-добре да се самоунищожим и след има-няма 10-тина милиона години може да има нова цивилизация я от ***, я от плъхове или Бог знае от какво - важното е да не са така алчни като човека
41
2
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
за съжаление ,имам "обосновано предположение" че това наистина ще се случи...Бих могъл да спомена и евентуалната дата,но...първо няма сигурност в бъдещето,и второ..-може и да не съм разбрал точно..Едно е безспорно ясно:..-Така нареченото "човечество" е толкова ЗОМБИРАНО,толкова..ОБЕЗУМЕНО,че не само не може,просто няма как да ОСЪЗНАЕ,че работи ПРОТИВ СЕБЕ СИ.../обаче,"Те живеят"../
40
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Хилъри Клинтън беше станала президент, можехме да видим как става на практика. В нейният екип имаше генерали, които направиха съвсем сериозен план за изпреварващи ядрени удари срещу Русия. Накратко, тяхната теза е, че ако ударят масирано Москва и Петербург, Русия ще се предаде защото там са 99% от ръководството на страната; докато Русия може да отвърне с удари само по 1-2 големи американски града. Радвам се, че Хилари не бе избрана защото такива експерименти са сатанистки.
39
0
 
4
 
! Отговори
До Tt преди 2 години
Това добре, ще трябва експресно да се научим да не дишаме. От друга страна, няма атмосфера, няма въздоушно-капков път за разпространение на инфекции, а като се замислиш, и на ред други екстри - от замърсяването до шумното озвучаване нощем.Колкото до Марс, ще си позволя да не се съглася. Все още не сме стъпвали там, така че няма как едни учени вече да знаят. Може да предполагат. А и доколкото си спомням, имаше някаква заигравка с липсата на гео(марсо)магнито поле, заради която слънчевия вятър..
38
2
 
4
 
! Отговори
БРАВО! преди 2 години
Добре, че Пентагонът притежава разпрашаващи боби и ракети, които нямат радиация , а там където паднат, всичко се превръща в прах и фи.калии.
37
2
 
5
 
! Отговори
Tt преди 2 години
Според руски изчисления атмосферата ще изчезне, това вече се е случило на Марс
36
1
 
5
 
! Отговори
32, преди 2 години
Не знам за динозаврите, но най-вероятно в по-широката зона и по-далеч от местата на преките попадения, по-голямата част от живота най-вероятно ще бъде застрашен под някаква форма за следващите няколко десетки или стотин хиляди години, но в крайна сметка ще оцелее. Да, вече никога няма да е такъв какъвто го познаваме, най-вероятно и нас самите няма да ни има в същия вид и състав, даже и тия от най-дълбоките бункери. Иначе се сещам за едни ***, дето при нива до няколко хиляди рада ще оцелеят
35
4
 
4
 
! Отговори
Русия преди 2 години
ФАЩ ши изчезнат.
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво, сега след като видяхте модела на самоунищожение да помислим, колко много имаме нужда от подобно нещо, дали не е по-добре да остареем и да разгледаме животът му такъв какъвто е, но без подръчните самоунищожители.
33
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Земята ще стане едно по добро място за живеене. Атомните бомби за това са измислени. Когато положението стане нетърпимо да се ползват атомни бомби за възстановяване на баланса. Но сега се оказва че никой няма топки да ги ползва.
32
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само тези в дълбоките бункери ще оцелеят.
31
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Медицинския фашизъм е много по-страшна опаснтост! Хора събудете се!!
30
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни глупости. Явно тези учени не са чували за водородната бомба, наречена цар бомба, с която направиха опит през 1961 г. Ударната взривна вълна обикаля земното кълбо три пъти, а йонизация на атмосферата причинила радиосмущения на стотици километри от мястото на взрива в продължение на 40 минути. Ако пуснат 20 такива бомби, ще изчезне всякакъв живот и то не за 15 години, а за няколко милиона години. Както се е случило с дизнозаврите.
29
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При мащабен ядрен конфликт коронавирусът умира без следа.
28
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поне ще се сложи край на Фигуранцка България. Ще има и позитиви, миссиркки, спрете с вашите апокалипсиси вече.
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
21 Естествено, че човечеството ще оцелее при пълномащабен ядрен конфликт. Прекалено много надценявате все още човека. Изригването само на един средно голям вулкан се равнява на стотици хиляди тона ядрени бомби. Хората имаме към 20 хил., разпределени между няколко държави. Крайно недостатъчно за да се унищожи планетата. Страшното е ядрената зима след това, която ще умори повечето хора от глад и болести.