Проучване: Ракетните инженери и неврохирурзите може би не са чак толкова умни

Според учените други професии трябва да бъдат поставени на пиадестал
15 дек 2021 14:54, Нели Христова
122
Проучване: Ракетните инженери и неврохирурзите може би не са чак толкова умни
Снимка: БГНЕС

Обмисляте ли кариера в мозъчната хирургия или ракетната наука? Може и да не ви е толкова трудно. Според ново проучване онези, които се занимават с тези две професии, не са непременно по-умни от широката публика.

Изследователите молят 329 аерокосмически инженери и 72 неврохирурзи да изпълнят серия от задачи, за да тестват своята интелигентност. Резултатите, публикувани в British Medical Journal, показват малко разлики с членовете на британската общественост.

Изследователите казват, че са решили да проведат проучването си отчасти за да разберат в коя професия има най-голямо интелектуално предимство и дали обществените възприятия за секторите са обосновани в действителност.

Както в сферата на хирургията, така и в ракетната наука, няма достатъчно персонал, а проблемите ще се задълбочават през следващите десетилетия. Изследователите предполагат, че техните открития и поставянето под въпрос стереотипите може да бъде от полза за бъдещото набиране на кадри в научните области.

Професионалистите от двете групи бяха оценени онлайн в шест когнитивни области, като се е използвал "Голямият тест за британското разузнаване“, първоначално разработен в Imperial College, Лондон. Той разглежда области като работна памет, внимание и обработка на емоциии,. Респондентите са питани и за тяхната възраст, пол и опит в индустрията.

Техните резултати са сравнени с данните, събрани преди това от 18 000 членове на британската общественост.

Установено е, че неврохирурзите са постигнали значително по-високи резултати от ракетните учени при решаване на семантични проблеми, като дефиниране на редки думи. Междувременно аерокосмическите инженери се представят по-добре от своите съперници, когато става дума за внимание и задачи за умствена манипулация.

В сравнение с публичните резултати обаче, ракетните учени не показват значителни разлики в нито една област.

Неврохирурзите от друга страна, отбелязаха различен резултат само в две области: скоростта на решаване на проблемите им e по-бърза, но припомнянето им e по-бавно.

Изследователите предполагат, че това може да се дължи на "бързата природа на неврохирургията... или може да е, макар и по-малко вероятно, продукт на обучение за бързо вземане на решения в критични във времето ситуации".

"Възможно е както неврохирурзите, така и аерокосмическите инженери да бъдат ненужно поставени на пиедестал", отразява проучването. "Други специалности може да заслужават да бъдат на този пиедестал и бъдещата работа трябва да има за цел да определи най-заслужената професия."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако зависеше от фондация отворено на стареца С0руш сичкото Хаванскиромуве щяха да са неврохирурзи и да работят в АЕЦ както и в Орбитальная Станция щоту са висше ентелегенти на NТа степен!!! Тва иска да ви внуши и статията писана от поредната Отворено общество люспа.
96
0
 
6
 
! Отговори
Айнщайн и Бор... преди 2 години
....също ще са интелекта на месар, според "напредничавите проучвания" на британските "учени". Англичани Сър :))
95
0
 
9
 
! Отговори
Ели преди 2 години
Напоследък всеки може да завърши каквото си поиска. Това е и една от оценките в международната класацията на университетите: колко повече процента го завършват от постъпилите, не обратното. В Щатите особено се влиза с есе и препоръки дори в точните науки, тестовете нямат голяма тежест. Ракетните науки са лош превод от американски израз ...
94
1
 
4
 
! Отговори
бл преди 2 години
Ако не бяха спали в час щяха да си припомнят че в действително за гении може да се говори единствено в областа на математиката и музиката, като някои учени смятат че това е една и съща област от гледна точка на мозъчното развитие.
93
0
 
4
 
! Отговори
Край преди 2 години
От български депутат по умно нема - не напразно на един му викат Лъчо Мозъка.
92
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мозъкът не е мускул. но все пак може и трябва да се тренира.
91
1
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До Котка === Мозъкът е мускул. Ако го тренираш само може да го развиваш. Умираме с милиарди неизползвани връзки в синапсите. И да, съгласен съм донякъде с теб. Може да станеш по-умен, ако се развиваш и имаш жажда за знания, но и по-глупав само, ако се занемариш. Но все пак разума е константа. Ако си роден глупав, няма как да станеш умен и обратното - умния си е умен по дефолт, но може да затъпее
90
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 105 Къде у нас има ракетни инженери ли? Ми днес намерили едни край пътя. Полицията ги пазила, докато ги прехвърлят в Центъра за инженери и хирурзи (Харманли ли беше, не помня).
89
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо, едва ли има точно мерило на ума. Даже и международно приетото IQ, което за средно интелигентен човек би трябвало да е 100-120 не е достатъчен мерител. При упорити тренировки но решаване на тестове, човек може да подобри резултата си, но означава ли това, че е станал по-умен? А има твърде много примери на хора с IQ над 150, които психясват, стават асоциални , известния бомбаджия терорист Юнабомбър напр. анщайн е бил тройкаджия по математика. Тъй че важно е да не си природно глупав
88
0
 
2
 
! Отговори
Котка преди 2 години
До пияница мистик Уважавам резултата ти, но все пак имай предвид, че интелектът не е константа. Недей лежа на таз кълба. Човек по-умен не може да стане, но по-глупав - да.
87
2
 
2
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
В един момент няма да има кой да копа нивите и тогава ще се наложи да ядете ракети и пари, скъпи хирурзи и ракетни инженери.
86
1
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Моето IQ по Менса е 148. Всеки може са си направи теста. Преди беше към 30$, сега не знам колко е, но интелекта е константа, а не парите :)))
85
0
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Тиквеници, неедни...
84
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И къде има у нас ракетни инженери?
83
0
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 96 преди 2 години
"Ракетната хирургия му е майката" - Както и инженерната медицина. Важно е да има какви глупости да се пишат, че да не мисли стадото за реалните проблеми и истинските въпроси.
82
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 47 преди 2 години
Нищо не си разбрал. Няма скала за измерване на доброта и морал-също като при интелигентността. Няма 10 точки, 5 точки, 3,5 точки или амнайсет точки. Примерите ти са свързаъни с престъпления. Дори те не се мерят в скали. И не се оценяват в точки, чертички, килограми иил сантиметри. По типичен западен образец и тук някои хора умират всичко да се мери, градира и подрежда, но обективно нито има как да стане, нито има какъвто и да било смисъл в това. Дъвка за скучаещи и не особено интелигентни е това
81
2
 
4
 
! Отговори
Умен Еврей преди 2 години
Като знам Ганйо какъв инженер е, как да отида на лекар??
80
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тва проучване от същите учени които казваха че има 89 пола ли е?
79
1
 
5
 
! Отговори
44, преди 2 години
Нищо не мерят и нищо не "предсказват" тестовете за интелигентност. Те са правени от едни хора да измерят по точно определени показатели какво си научил и тренирал. Предназначени са за конкретни общества /западното белолико, а напоследък и не съвсем, такова/, съобразно неговите представи и познания. Затова и при решаване на подобни тестове редовно можеш сериозно да повишиш успеваемостта си. Без да си мръднал и на йота интелигентността си.
78
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези които правят ваксини също не са гении на планетата. А тези които въвеждат зелен сертификат са най-прости но имат монопол над медицинската нАука.