Наследникът на "Хъбъл" успешно бе изстрелян в орбита

"Джеймс Уеб" е най-мощният телескоп, създаван някога
25 дек 2021 15:28, Нели Христова
37
Наследникът на "Хъбъл" успешно бе изстрелян в орбита
Снимка: БГНЕС

Телескопът "Джеймс Уеб", на стойност 10 милиарда долара напусна Земята с мисията да покаже първите звезди, които осветяват Вселената.

Обсерваторията беше издигната към небето с ракетата "Ариан" от космодрума "Куру" във Френска Гвиана.

Очакваше се полетът му до орбита да продължи малко по-малко от половин час, като сигналът, потвърждаващ успешния резултат, трябваше да бъде получен в Кения.

"Уеб", кръстен на един от архитектите на мисията Аполо до Луната, е наследник на телескопа "Хъбъл".

Инженери, работещи с космическите агенции на САЩ, Европа и Канада, обаче са построили новата обсерватория, за да бъде 100 пъти по-мощна.

Излитането беше очаквано с нетърпение, но и придружено от доста безпокойство. Хиляди хора по целия свят са работили по проекта през последните 30 години и въпреки че "Ариан+ е много надеждно превозно средство - няма гаранции, когато става въпрос за ракети.

"Уеб" има изключителна мисия", каза администраторът на американската космическа агенция Бил Нелсън преди излитането. "Това е ярък пример за това какво можем да постигнем, когато мечтите ни са големи. Винаги сме знаели, че този проект ще бъде рисково начинание. Но, разбира се, когато искате голяма награда, обикновено трябва да поемате голям риск."

Проектът издържа години на забавяне, включително комбинация от фактори, породени от пандемията и технически предизвикателства. Но най-мощната и сложна космическа обсерватория в света ще отговори на въпроси за нашата слънчева система, ще изучава екзопланетите по нов начин и ще погледне по-дълбоко във Вселената, отколкото някога сме били в състояние.

Европейската космическа агенция уместно го нарече "страхотен коледен подарък" за международните екипи за изстрелване, както и за цялата космическа наука.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 2 години
Това чудо струва годишния БВП на България и едно сбъркано винтче или буква в софтуера може да го превърне в астероид с екзотичен състав. Освен това, Ариана нямат телеметрията с камерите на Мъск и няма красиви гледки от двигателите на ракетата.
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джеймс уебс.
27
3
 
20
 
! Отговори
До 21 преди 2 години
Какво сваляне на спътници бе *** ? Този телескоп ще бъде разположен на 1.5 милиона километра от Земята.Това е всичко друго ,но не и земнна орбита.Ако ми обясниш с каква ракета ще свалиш нещо на такова разстояние ,ще те почерпя ! Къде се намирате такива индивиди не знам ...
26
2
 
3
 
! Отговори
До 20 преди 2 години
Ти вярваш ли си на глупостите въобще ?
25
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кво а тва
24
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците до сега не са направили нищо подобно. За тях ако не може да изтреби 100 000 човека, е ненужно да се произвежда. Винаги са били и ще си останат азиатски варвари.
23
17
 
6
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Поредната доза масонски лъжи и измами! Трета доза Ковид препарат (в Израел четвърта), маска, заключен като животно в кошара, но по новините му се казва как Едикой си кацнал на Луната, Марс и т.н. и намерил вода, злато и т.н.
22
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дано не го хласне някой метеорит и да даде отговори на някои въпроси
21
2
 
24
 
! Отговори
ХФ преди 2 години
Браво, чудесна новина. Поздрави за френския екип от Ариан 5 за безупречното изтрелване на телескопа. Пожелавам късмет на НАСА защото следващите две седмици ще бъдат критични за Джеймс Уеб. Първо трябва да се отвори топлинния щит с размерите на тенис корт а след това и огромното огледало състоящо се от 18 сегмента.
20
30
 
2
 
! Отговори
Да допълня преди 2 години
Русия вече демонстрира, че може да сваля спътници с ракети. Ако този телескоп започне да дава нечестно научно техническо прдимство на запада, Путин може да го свали с една заповед.
19
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
17, какви руски фенове ти мъчат малкото мозъче точно сега?!? Понеже явно си много ограничен, да ти припомня ли, че на същото място има площадка за изстрелване и на руските Союз? А сигурно поради природната ти ограниченост, сигурно си мислиш, че в този телескоп няма никакъв принос и от руснаците (като минимум всички мощни атомни батерии на почти всички космически апарати, включително американските, са правени в Русия). И накрая двата ренгенови телескопа, които следват, са 50% разработени от РФ.
18
8
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
...та не забравяйте че има хора,които мислят ЕДИНСТВЕНО какви нови оръжия за унищожение да измислят!..Не забравяйте и друго:..МИЛИАРДИТЕ се хвърлят ОСНОВНО за ВОЕННИ разработки!!!!
17
10
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
ся за последно от мен по темата,защото "6" ме провокира :-Та..Знаете как работи климатика,нали?..В зависимост от режима може да охлажда,но може и да загрява..И ето какво минава през ума на една "Нулева биологична единица" като "ПроСоТо"..:-Този телескоп е съставен от няколко огледала..В зависимост от командата,те могат да променят ФОКУСА .И така веднъж ще фокусират светлина в/у сензора,но ако се обърне процеса,може да фокусират ИЗЛЪЧВАНА енергия в/у обекти на земята..Не забравяйте,че има хора,ко
16
3
 
12
 
! Отговори
преди 2 години
Много лоша новина за руските фенове.
15
1
 
7
 
! Отговори
Голяма работа преди 2 години
Пък руснаците изпратиха Наташка в космоса. И даже я пратиха да спи в американските модули, че при тях има само три койки.
14
3
 
6
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Откога ракетите "Ариана" са прекръстени на "Ариан"? На някоя мисирка и се е пиело айрян или трябва да са *** неутрални? Ракетата е кръстена на принцеса Ариана, която предвид аферата и с Тезей, може с голяма доза сигурност да се приеме че се е самоопределяла като индивид от женски пол.
13
7
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
"6" може и да е прав!!!!...Много неща ни се представят като "Върхови постижения на науката", а всъщност са си най-новите оръжия ...Та да не бърза колегата "8" да "дава лекарства" на "6"..
12
1
 
15
 
! Отговори
Браво преди 2 години
това е страхотно. Със сигурност след като го позициониратш ше се насладим на страхотни снимки. Голямо постижение за човечеството. Повече да се инвестира в такива технологии, отклото примерно 2 трилиона в афганистан.
11
0
 
8
 
! Отговори
до 9 преди 2 години
Много ме радвате такива като теб които въртите едни и същи глупости от преди 20 години :) очевидно е, че не се интересувате реално от материята защото ако следяхте нещата нямаше да пишете едни и същи простотии :)
10
1
 
16
 
! Отговори
зАз преди 2 години
Най-сетне нещо полезно!!!!