Парализирани мишки проходиха с имплант от човешка мастна тъкан

Израелски учени се надяват скоро да започнат тестове и върху хора
7 фев 2022 20:22, Нели Христова
24
Парализирани мишки проходиха с имплант от човешка мастна тъкан
Снимка: Pixabay

Израелски учени създадоха имплант за гръбначен мозък от човешка мастна тъкан, който е върнал загубената способност за движение на лабораторни мишки - откритие, което ще възстанови способността за ходене на парализирани пациенти с гръбначни травми, съобщава пресслужбата на университета в Тел Авив.

"За първи път в историята изследователи от Центъра за регенеративни биотехнологии "Сагол" към Университета в Тел Авив създадоха триизмерна човешка тъкан на гръбначния мозък и я имплантираха на лабораторни мишки с продължителна хронична парализа. Резултатите са много окуражаващи: около 80% успех при възстановяването на способността за ходене", се казва в изявление на изследователския център.

Според ръководителя на изследването проф. Тал Двир учените са взели малко количество мастна тъкан от корема на пациентите чрез биопсия, за да изработят имплантите.

"След като отделихме клетките от извънклетъчната матрица, ги препрограмирахме с помощта на генно инженерство, като ги върнахме в състояние, наподобяващо ембрионалните стволови клетки, а именно клетки, способни да се превърнат във всеки вид клетка в тялото. От извънклетъчната матрица създадохме персонализиран хидрогел, който не предизвиква имунен отговор или отхвърляне след имплантиране. След това вградихме стволовите клетки в хидрогела и в процес, който имитира ембрионалното развитие на гръбначния мозък, превърнахме клетките в триизмерни импланти на невронни мрежи, съдържащи моторни неврони", обяснява проф. Двир

Учените имплантирали гръбначномозъчните импланти на лабораторни мишки, които са били разделени на две групи: такива, които са били парализирани наскоро, и такива, които са загубили способността си да ходят за повече от година в човешко измерение. След имплантирането способността за ходене се възстановила при 100% от лабораторните мишки, които са били парализирани наскоро, и при 80% от тези, които са били обездвижени преди много време. Процесът на рехабилитация при експерименталните животни е бил бърз.

Според учените този резултат дава надежда на милиони парализирани пациенти по света.

"В света има милиони хора, които са парализирани поради увреждане на гръбначния мозък, но все още няма ефективно лечение за тях. Това са хора, които са пострадали в много ранна възраст и са обречени да седят в инвалидна количка до края на живота си, поемайки всички социални ограничения и значителни финансови разходи, свързани с парализата. Целта ни е да създадем персонализирани гръбначномозъчни импланти за всеки парализиран човек, които да позволят регенериране на увредената тъкан без риск от отхвърляне", обобщава резултатите от проучването ръководителят му професор Двир.

Учените се надяват през следващите няколко години да преминат към клинични изпитвания върху хора. Резултатите са публикувани в научното списание "Advanced Science".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
ВЪЗМОЖНО И РЕАЛИСТИЧНО. ЕРНС МУЛДАШЕВ ПРАВИ АЛОПЛАНТИ ЗА ОЧИ, С КОИТО СЛЕПИ ХОРА ПРОГЛЕЖДАТ. ФАКТ ОТ ГОДИНИ.
21
6
 
1
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Фашистите в бело посегнаха и на мишките!!!111 НАРОДЕ?!?!?!?!
20
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще получат. Догодина.
19
7
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
НОМЕРА С ПРОХОЖДАНЕТО НА ПАРАЛИЗИРАНИ МИШКИ И АЗ ГО МОГА! ПУСКАХ ДЕФЕКТНИТЕ МИШКИ В БЛЕНДЕРА И ГИ ПОДМЕНЯШ СЪС ЗДРАВИ!
18
5
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До Анонимен 16/ НАУКАТА ОЩЕ НЕ СЕ Е РАЗВИЛА ДО ТАМ! НЯКОЙ ДЕН МОЖЕ БИ! ЗА СЕГА СМЕ НА НИВО ДА ОТГЛЕЖДАМЕ ГЕННО МОДИФИЦИРАНИ ПРА-СЕТА ЗА ОРГАНИ АМА И ТАМ НЕВЯРВАМ , ЧЕ ОРГАНИЗМА НЯМА ДА ГИ ОТХВЪРЛИ ТЕЗИ ОРГАНИ!
17
7
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
АЗ НЕ ВЯРВАМ, ЧЕ НЯКОЙ КОЙТО СИ Е ПРЕЦАКАЛ ГРЪБНАКА ЩЕ ПРОХОДИ ДОРИ КОГАТО МУ ТРАНСПЛАНТИРАТ КОСТЕН МОЗЪК СЪВМЕСТИМ ОТ ДРУГ ПАЦИЕНТ ! ТА С ТЯХНАТА ВЕЛИКА ЕМБРИОНАЛНО ПРЕРАБОТЕНА ТЕЧНОСТ ЩЕ СТАНЕЛО :D НЕ НИ ЗАКРИВАЙТЕ , ДАЙТЕ НИ ОЩЕ ПАРИ КАЗАЛ ПРОФЕСОР ТАЛ ОТ УНИВЕРСИТЕТА! ТОВА НЕ Е ФИЛМА СМАХНАТИЯ ПРОФЕСОР! ТЕ ФАРМАЦЕВТИЧНИ ГИГАНТИ СА ДО НИКЪДЕ ТА ТОЯ ОТ УНИВЕРСИТЕТА *** ЛЪЖЛИВ ЩЕ ОТКРИЕ ПОДОБНО РЕВОЛЮЦИОННО ОТКРИТИЕ ЛЪЖЛИВИЯ МУ НЕДОРАСЛЯК ЕВРЕЙСКИ!
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Става въпрос за стволови клетки. Това ембрионални клетки, които са полипотентни да се развият във всякаква тъкан, в зависимост къде са присадени. Бъдещето на трансплантации ще бъде в изкуствена тъкан и изкуствени органи от собствени клетки, превърнати в стволови. Схващаш ли?
15
4
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПРЕРАБОТИЛИ ТЕ КЛЕТКИТЕ ДО ЕМБРИОНАЛНО НИВО!!!! ТОВА КАКВА ГЛУПОСТ Е НЕ Е ИСТИНА! ПОЗНАНИЯТА МИ ПО МЕДИЦИНА СА НИЩОЖНИ, НО 100% КЛЕТКИТЕ НА ЕМБРИОНА И НА ТОКУ ЩО РОДЕНОТО БЕШЕ СА СЪЩИТЕ!!! САМО ЕДНОТО Е МНОГО ПО-МАЛКО НА ГОЛЕМИНА!!! АБСОЛЮТНИ ИЗМАМНИЦИ СА!! НАЙ-ВЕРОЯТНО СА ПРЕД ФАЛИТ ИЛИ ЗАКРИВАНЕ И РЕВОЛЮЦИОННО СА ОБЯВИЛИ ИЗМИСЛИЦА САМО И САМО ДА ОСТАНАТ ЖИВИ И ДА ПОСМУЧАТ ОЩЕ МАЛКО!
14
6
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ТОЛКОВА ДОБРЕ СА ГО ОБЯСНИЛИ , ЧЕ НАПРАВО ЗВУЧИ ПРАВДОПОДОБНО! ДА АМА АЗ ПЪК ЩЕ КАЖА, ЧЕ СА МОШЕННИЦИ :D ЗАЩО НЕ СА ВЗЕЛИ МАСТНА ТЪКАН ОТ МИШКИТЕ , А ОТ ХОРА! КАКВО ОБЩО ИМАТ ХОРАТА С МИШКИТЕ!!! АБСОЛЮТНИ ЛЪЖЦИ СА И САМО ЩЕ ИЗТОЧАТ ЕДНИ ПАРИ И ДА НЕ ИМ СПРАТ ФИНАНСИРАНЕТО!!! ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ИЗПЕЧЕНИ ИЗМАМНИЦИ!
13
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ми кво за гмо да се изкаже Бг невежата- вижте си статията в уикито за трансгени. ама на трисийз инглишки си я вижте-демек Transgene. ше ви настръхнат 3-д космите на главите. сичко вече е транс. искат да ни сменят с роботи. нема лабаво др-ри.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е феноменално! А Бг невежата ще се изкаже ли по въпроса за гмо?
11
5
 
1
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
" Голяма" новина!..195 и някоя си година,съветски учени размениха главите на две шимпанзета.Живяха точно половин час !
10
0
 
0
 
! Отговори
9 до 7 преди 2 години
ваСКулатура, естествено. и думата ДУХ ли се цензузира? оф, добре.
9
4
 
3
 
! Отговори
До 7 преди 2 години
Произведено от негови собствени клетки, ама върху полимерни структури. И не могат да ги направят по-големи от миши органи, защото не могат да им направят ваксулатура, така че не е възможна и анастомоза. А КРИСПР засега е приложима само върху бактерии. Но нека се опитват хората, лошо няма, всички опитности ни учат на нещо.. Едни разчитат на материята да управлява духа, други - на духа да управлява материята...Всекиму- своето. Живи и здрави.
8
3
 
2
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
За такива подобни развития е писано много. И само е писано. Радвай се, че не си парализирана мишка.
7
2
 
6
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
Явно нищо не си разбрал. Организмът Не ги отхвърля, защото това е произведено от НЕГОВИ СОБСТВЕНИ КЛЕТКИ!
6
2
 
12
 
! Отговори
Имам преди 2 години
...познати, които от близо 35 години са на легло след катастофи без тяхна вина, блъснати и прегазени, и врачени. Дано да е по- скоро въведено на практика това откритие! Успех!!
5
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да , 3-Д принтиране на органоиди. Но организмът пак ще ги отхвърли, гаранция. Не става така бе, разберете.
4
3
 
11
 
! Отговори
ДОСТОЙНО преди 2 години
ЗА НОБЕЛОВА НАГРАДА. ТОВА Е И НАЧАЛОТО ЗА СИНТЕЗИРАНЕ НА УВРЕДЕНИ ОРГАНИ, НЕ САМО ТЪКАНИ. БРАВО БРАВО БРАВО!!!! ПОКЛОН!!!
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Япония, Китай и Израел няма забрана за генно инженерство. Затова Японците успяха да създадат изключително евтина технология за създаване на каквито искаш клетки - CRISPR. Един ден в бъдеще всички ще трябва да им целуваме ръка, защото точно с тази технология ще изцелим всички болести в човешкия организъм.