Алкохолът и цигарите - причина за половината случаи на рак в света

Тютюнопушенето е основният елемент, който благоприятства болестта
124
Алкохолът и цигарите - причина за половината случаи на рак в света
Снимка: БГНЕС

Близо половината от онкологичните заболявания в света могат да се припишат на дадени рискови фактори, сред които на първо място е тютюнопушенето и алкохолът. Това е изводът в пространно научно изследване, публикувано днес, предаде Франс прес.

"Според нашия анализ 44,4 процента от смъртните случаи от рак в света могат да се припишат на рисков фактор, който беше измерен", се казва в изследването, публикувано в научното издание "Лансет". Той е осъществено в рамките на програма, наречена "Глобално бреме на болестта", финансирана от фондацията на Бил Гейтс. В програмата участват хиляди учени и изследователи от по-голямата част от страните в света.

Изследването позволява следователно да се разберат по-детайлно рисковите фактори според регионите на света, въпреки че като цяло изводите му потвърждават онова, което е известно - тютюнопушенето е основният елемент, който благоприятства рака (33,9 процента), следван от алкохола (7,4 процента).

Въпреки това половината от онкологичните заболявания не могат да бъдат приписани на един даден рисков фактор, което показва, че превенцията не е достатъчна.

Според авторите на изследването превенцията трябва да се придружава и от достатъчно ранна диагноза и от ефикасни лечения.

В независим коментар, също публикуван в "Лансет", двама епидемиолози подкрепят тези изводи, но смятат, че изследването подчертава важността на превенцията. Според Диана Сафрати и Джейсън Гърни не бива да се смята за чиста монета точността на представените оценки, предвид това че събирането на данни е свързано с много пропуски и недостиг в някои страни./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още по темата: алкохолракцигари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
0
 
! Отговори
Румен педала Разград преди 4 месеца
Всичко става от изкуствените храни най вече стреса.
100
0
 
0
 
! Отговори
Айду бе преди 1 година
Е как го изчислихте де ?
99
2
 
8
 
! Отговори
Статистик преди 1 година
Пушачите умират от рак на белия дроб.Къркандетата умират от рак на черния дроб.Останалите умират от обикновен рак.Мдаааа....
98
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не е поредното оправдание за вдигане на акциза с мотото че така се "грижат за нашето здраве " като ни ударят по джоба.
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 110 Да се а в раковото, колко са заради цигари
96
2
 
11
 
! Отговори
Фелдшер преди 1 година
Всеки е прав за себе си, нормално. Но за 22 години в Бърза помощ се нагледах на достатъчно смърт по пътищата ни. Повечето от тях - жертви на пукница и дрога. От цигари - само един "умник", който си наливал в колата бензин от туба, ама с фас в устата. Нищо лично - не агитирам "за" или "против" - просто споделям
95
2
 
15
 
! Отговори
Статистик преди 1 година
Според НСИ от 1990 насам болните от рак са се увеличили с над 27%, а пушачите са намалели с 9%. Като най-голям процент раково болни са от четирите най-големи града в България - където замърсяването на въздуха е най-голямо. Добавете и химията в храната и картинката е пълна. Добавете и ежедневния стрес. Да, цигарите определено вредят - но май не са те основната причина, а?
94
1
 
1
 
! Отговори
Убват с холограми преди 1 година
Warnings about Black death and cancer cigarette packs !!! МАсови убиици разпространяват милиарди пакети дневно с нарочно снимани тежки болезнени увреждания на човешки органи вкл ракови плюс Дигитлано холограмни оръжия позлвани за обесебване и увреждане .. НА практика в една цигара са опасни: химически отрови остатъци по тютюна,опасна хартия и филтър. МЕд мафията ги направи смъртоносо опасни с хологрмани оръжия и ракови снимки..
93
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са празни приказки..... няма лекарство против рак, ЗАЩОТО НЕ Е ЯСЕН ПРИЧИНИТЕЛЯ МУ,или кое кара клетките да се делят неправилно.Алкохол ,цигари,ала бала.
92
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 96Не пия, не пуша и въобще не ме интересува мнението на хората и без това повечето не стават.
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 96, или болен :)
90
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 100 Кажи го на Майк Тайсън или Юсейн Болт. И намери научно изследване което потвърждава твоята теза.
89
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добавете и "добавките". Тия нацепените също не живеят много дълго.
88
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 97..... Изглежда, всеки си защитава своето - аз цигарити, ти тревата. Защо да не намесвам алкохола, щом и ти основно за него пишеш. Нали за това говоря - тревата убива мозъка.
87
6
 
7
 
! Отговори
Русофил преди 1 година
А в Русия всички са безсмъртни и никой не боледува от рак. Там капиталисти няма и всички ядат чиста храна.
86
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 95 А аз умрели от това, че пушат трева не съм видял. Но пушачи на тютюн много изпратих. Дори баща си преди една година. Познай причината? Цигари
85
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 95 Не намесвай алкохола. А аз не съм видял един починал заради трева, но виж милиони заради цигари и алкохол. Нали се сравняват вредите. Време е да вкарваме по затворите и пушачи и пиячи. Колко познати загубих в катастрофи заради алкохол, ама си е легален и алкохолиците не вият на Умрели.
84
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако в България не пиеш или не пушиш, те мислят за кофти човек.
83
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 94..Аз не съм виждал пушач, който да се държи неадекватно след цигара. Виждал съм обаче не малко хора, които се държат неадекватно след трева и алкохол. Какво общо има тук "лошият запад"?
82
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ех алкохолиците и тютюневи наркомани се опитват от сутринта да оправдаят своята наркомания и тъпотия с "лошия запад". Иначе много им знае устата като стане на въпрос за трева... Почват веднага с нападките колко е лоша тази "дрога" и обиждат на наркоман. А тя каква излезе, че те са НАРКОМАНИТЕ....