Алкохолът и цигарите - причина за половината случаи на рак в света

Тютюнопушенето е основният елемент, който благоприятства болестта
124
Алкохолът и цигарите - причина за половината случаи на рак в света
Снимка: БГНЕС

Близо половината от онкологичните заболявания в света могат да се припишат на дадени рискови фактори, сред които на първо място е тютюнопушенето и алкохолът. Това е изводът в пространно научно изследване, публикувано днес, предаде Франс прес.

"Според нашия анализ 44,4 процента от смъртните случаи от рак в света могат да се припишат на рисков фактор, който беше измерен", се казва в изследването, публикувано в научното издание "Лансет". Той е осъществено в рамките на програма, наречена "Глобално бреме на болестта", финансирана от фондацията на Бил Гейтс. В програмата участват хиляди учени и изследователи от по-голямата част от страните в света.

Изследването позволява следователно да се разберат по-детайлно рисковите фактори според регионите на света, въпреки че като цяло изводите му потвърждават онова, което е известно - тютюнопушенето е основният елемент, който благоприятства рака (33,9 процента), следван от алкохола (7,4 процента).

Въпреки това половината от онкологичните заболявания не могат да бъдат приписани на един даден рисков фактор, което показва, че превенцията не е достатъчна.

Според авторите на изследването превенцията трябва да се придружава и от достатъчно ранна диагноза и от ефикасни лечения.

В независим коментар, също публикуван в "Лансет", двама епидемиолози подкрепят тези изводи, но смятат, че изследването подчертава важността на превенцията. Според Диана Сафрати и Джейсън Гърни не бива да се смята за чиста монета точността на представените оценки, предвид това че събирането на данни е свързано с много пропуски и недостиг в някои страни./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още по темата: алкохолракцигари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
20
 
! Отговори
ДАДА преди 1 година
ПРОФ. НАЧЕВ ГО КАЗА- ОСНОВЕН ФАКТОР Е СТРЕСА! РАКА ИДВА ОТ ЯДОВЕ. ВСИЧКИ ЯДОВЕ - ОТ ГАДОВЕ.
80
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 92Хайде, и Талев намесихме. Ти ли ще издържаш хората в Родопите, на които демократично ще им забраниш да си гледат тютюн?
79
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щяло да изчезне традиционното за нашите земи тютюнопроизводство. Дека си бе Талев, ти в кои години живееш. Пеевски затри Булгартабак в Благоевград заедно с 5000 работни места, ти си живей в романите и обяснявай как баба ти е пушела по 2 кутии и живяла до 100. Аман от ***.
78
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ей наркоманирядко било, пълни глупости, имах няколко съученика по време на комунизма, които загубиха родители от рак, включително и двама съученици... Ракът си е голям бич в България от край време
77
4
 
7
 
! Отговори
032 преди 1 година
Ами като сте почнали с цигарите и алкохола, прибавете и масивните татуировки. Това е канцероген който си го носите под кожата и ще дойде време да си носите и последствията. Зная каква ще бъде реакцията на всички татуирани и на печелещите от това. Опровергавате с измислени тези как всичко е безвредно, ама колкото си искате опровергавайте, колкото си искате минуси слагайте-нищо няма да ви спаси. Битката с Природата ще я загубите, благодарение на глупостта си!
76
4
 
15
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
Алкохолиците и тютюнджиите налазили коментарите да обвиняват световната конспирация, понеже са беззъби, с невероятна миризма, зависими от ракията и цигарата. Иначе обожават да говорят врели некипели, че демокрацията ги убивала, а в храната имало "химия". Химията е навсякъде около нас. И най-обикновената домата в градината също е съставена от химични елементи. Българското образование е потресаващо, бълва л---овозна и безкритична маса от поне 6-7 десетилетия.
75
2
 
16
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
А за другата половина?А мръсният въздух и вода, стресът, безпаричието, химията в храните, несигурността в дългосрочен план?Тези фактори май нямат нищо общо, нали!?
74
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 84, и сякаш ще те разберат, а? Виж ги: дядо му бил пушил и пиел и живял до 100 години! И вафли е ял дадо му... ама пак е оцелял! Пишещите тук масово нямат акъл за 5 лв надник на ден, но мнение имат :) Жалка картинка! Дори не осъзнават колко глупости пишат!
73
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От какви капиталистически храни се оплаквате, кви 5 лева. Половината народ пуши като изоглавен, пие калпав алкохол, нагъва вафли и бейк ролс. Спрете всичко това, купувайте си качествени сирена, меса и зеленчуци от правилните места и няма капитализма да ви пречи.
72
3
 
5
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
До Анонимен 78! Варене и сол(в минимални количества)! Замразявам каквото не мога във фризера! Консерванти НЕ ИЗПОЗЛВАМ! Не знаеш ли как се консервира харана без консерванти? На какво са те научили родителите ти? На плюскане и търкаляне по леглата?
71
3
 
5
 
! Отговори
Таралеж Накълбо преди 1 година
Аз си поддържам формата (облата) и затова гледам по-калорични неща да консумирам и с връла рикиа да ги поливам. Защото когато гладът почука на вратата със следващото правителство, дебелите от електората ще отслабнат, а слабите ще изчезнат.
70
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хм, най-после една статия, която казва, че раковите заболявания се дължи на комбинация от фактори, а не само "пушенето причинява рак". Няма причинно-следствена връзка. Затова има хора, които не пушат и не пият и се разболяват от рак и обратното. Мой приятел се разболя и почина от рак на 24 г. без да пуши и пие. Никой обаче не подхваща хранителната индустрия, която слага какви ли не отрови в храната, за да е по-вкусна и да продава повече. Да не говорим за останалите.
69
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен"Аз си меся хляб всеки ден :) Консервирам си храна и когато се преместя за постоянно ще си я и отглеждам" ...... А какви консерванти използваш при консервирането? И защо я консервираш, преди да си почнал да си я отглеждаш? По-полезна ли става при консервирането?
68
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гадно е когато осъзнаеш, че се алкохолно петно което не може и 30мин. без цигара. Чисти Наркомани, иначе викат на другите наркомани
67
1
 
5
 
! Отговори
L. преди 1 година
Ако знаеха това дядовците и баби столетници, щяха да пукнат на 60.
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво се оказа, че алкохолиците и пушачите на цигари, където викаха на тревата "наркотик" , са НАРКОМАНИТЕ.
65
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези призиви за забрана на цигарите и алкохола са най-малкото лицемерни. Само си помислете, какво ще стане, ако забранят алкохола и цигарите. Като се почне от изчезването на традиционните по нашите земи тютюнопроизводство и лозарството, през фалити на всичките прекупвачи, производители и търговци в световен мащаб. Газовата криза ще ни се стори песен.
64
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пушим коз и е по-безвреден от алкохола и лекарствата, с които се тъпчете. От коз нема един умрел, от алкохол и лекарства милиони.
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз си купувам от пекарна, ръчно месен.
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бай Шилле а форджи вредно ли е? или само файфджи?