Алкохолът и цигарите - причина за половината случаи на рак в света

Тютюнопушенето е основният елемент, който благоприятства болестта
124
Алкохолът и цигарите - причина за половината случаи на рак в света
Снимка: БГНЕС

Близо половината от онкологичните заболявания в света могат да се припишат на дадени рискови фактори, сред които на първо място е тютюнопушенето и алкохолът. Това е изводът в пространно научно изследване, публикувано днес, предаде Франс прес.

"Според нашия анализ 44,4 процента от смъртните случаи от рак в света могат да се припишат на рисков фактор, който беше измерен", се казва в изследването, публикувано в научното издание "Лансет". Той е осъществено в рамките на програма, наречена "Глобално бреме на болестта", финансирана от фондацията на Бил Гейтс. В програмата участват хиляди учени и изследователи от по-голямата част от страните в света.

Изследването позволява следователно да се разберат по-детайлно рисковите фактори според регионите на света, въпреки че като цяло изводите му потвърждават онова, което е известно - тютюнопушенето е основният елемент, който благоприятства рака (33,9 процента), следван от алкохола (7,4 процента).

Въпреки това половината от онкологичните заболявания не могат да бъдат приписани на един даден рисков фактор, което показва, че превенцията не е достатъчна.

Според авторите на изследването превенцията трябва да се придружава и от достатъчно ранна диагноза и от ефикасни лечения.

В независим коментар, също публикуван в "Лансет", двама епидемиолози подкрепят тези изводи, но смятат, че изследването подчертава важността на превенцията. Според Диана Сафрати и Джейсън Гърни не бива да се смята за чиста монета точността на представените оценки, предвид това че събирането на данни е свързано с много пропуски и недостиг в някои страни./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още по темата: алкохолракцигари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
7
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
До !!!!!!!!!!!!!!, *** на село! В някоя далечна планина. Там стрес няма. Не си пускай интернет и телевизия. Не е ирони! Съвсем сериозно го казвам. Имам си местенце в Странджа и животът там е на съвсем друго ниво!
40
2
 
7
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Статия без нито едно научно или медицински доказателство, без източник на информация и с некадърен превод. Нито едно име на лекар или проучване не стой за материала. Последните години се говори че рака е от мръсния въздух, но никой не пише почти за това, а там има доста научни изследвания
39
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не повече от 4-6% се определят като хомосексуалисти, но процентът на младите хора сред тях е голям. Всеки 6ти американец в САЩ между 18 и 32 г. се идентифицира с тези общества. Децата се възпитават че така трябва, че така е правилно и под лозунгите на тази тоталитарна пропаганда хората на запад се превръщат в психопати. Правен е експеримент с деца: дава се на 6 деца да опитват храна, на пет сладка, на шестото солена и ги питат за вкуса - сладко, казват петте, и шестото гледа, гледа и казва - ами... сладко.
38
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според статистиката в САЩ броят на душевно болните и самоубийствата сред хомосексуалистите и LGTB обществата е неколкократно по-висок. Защо нищо не се говори как хомосексуализмът и новите ценности убиват млади хора не само духовно, но и физически? Дори в САЩ само 5-6% от населението се идентифицира с тези извращенци, но това се представя като масова култура и масово движение. Защо няма анти-реклами срещу хомосексуализма както срещу пушенето!
37
1
 
4
 
! Отговори
Хмммм преди 1 година
Употребата на алкохол и тютюнови изделия съпътства човечеството от хиляди гони. Със сигурност допринасят за заболяванията(и не само за раковите), но начина по който е написана статията се разбира, че да така е, НО все пак нищо не знаем със сигурност. Подобни публикации НЕ минават peer review!!!! Нещо друго се казва в публикацията, но или не е разбрано, или е пропуснато нарочно. От друга страна имаме стреса и замърсяването. Факторите са много! В това число и съпътстващи заболявания!!!!
36
1
 
5
 
! Отговори
Истината преди 1 година
44% е по малко от половината случаи. Останалите дължат ли се на храна с Е-та, мръсен въздух или лекарства
35
1
 
5
 
! Отговори
Стрес тест преди 1 година
А стресът?
34
4
 
4
 
! Отговори
Дания преди 1 година
Дания е на първо място в света по ракови заболявания (и скандинавските страни като цяло). Хората там постоянно са пияни и дрогирани. Тези дни излезе видео с премиера на Финландия Сана Марин как купонясва дрогирана, дори опозицията иска оставка.
33
2
 
2
 
! Отговори
До 29 преди 1 година
Той пияния може да е опасен ако кара кола примерно. Но докато пие вреди само на себе си. А пушача докато пуши вреди и на хората около него. Ако има деца наблизо и те дишат цигарения дим и стават пасивни пушачи.
32
2
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 28 преди 1 година
Декласирсните - що е то?
31
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По принцип богатството на една държава се дължи на населението, колкото е по умно толкова е по богата и съответно обратното. Ние в ЕС сме най-бедни съответно и най-глупaви. Тука много разбират, от Е-та от храни. Как едно време ала бала. 80-те години имаме най-ниската продължителност на живота в Европа, сега последните 20г започнахме да наваксваме. На 80% от приятелите ми бащите си заминаха мажду 60 и 70г. А в Австрия, Швейцария не е така, ама там си нямат ганъо да обясни как стоят нещата.
30
2
 
0
 
! Отговори
До Нане 22 преди 1 година
СляпУ- кой е тоя.
29
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък се дразня, защо пушачите са винаги по-дискриминирани от алкохолиците. Включително и страшни картинки сложиха на кутиите. Защо не сложат същите на ракията и водката, при положение, че пияният човек е несравнимо и доказано по-опасен за себе си и обществото от пушача?
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алкохола и цигарите са за декласирсните, забавления за бедняци, после *** като пилци. Добро утро, това го знае всяко дете.
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ужас.... вместо да си признаят що за зависими са ..... Всеки е зависим много или малко. И е спорно, кое е по-вредно - зависимост към алкохола и цигарите или зависимост в начина на мислене или финансовата зависимост от някой.
26
5
 
7
 
! Отговори
До 24 преди 1 година
Сега лъжат че хората живеят повече. В миналото хората са живеели много повече. Дори и в библията и други стари книги го пише. Първите хора преди потопа са били гиганти и са живеели по 800-900 години. После с увеличаване на населението на Земята постепенно размера на хората намалява и продължителността на живота се скъсява до 120г. А в днешно време хората са станали супер дребни и слаби и живеят средно 80г.
25
1
 
5
 
! Отговори
Нане преди 1 година
А япончетата пък наставляват младото поколение да увеличи драстично алкохола.. ===)))
24
9
 
10
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Коментарите са отвратителни.... Изпитвам срам какви полу човеци пишат тук. вместо да си признаят що за зависими са, те тръгнали да се оправдават как"бабите и дядовците им живеели до 90". Да, във всяко село има по 1-2ма такива, но средната продължителност на живота е била много по-ниска.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами забранете ги или ви е ок да намалявате населението и да поддържате биг фарма.
22
1
 
3
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Щом билгейтса го е казал, значи е вярно... Аз сляпу му вярвам... ==)))