Революционно: Създадоха изкуствени миши ембриони от стволови клетки

Може да създадат предпоставки за получаване на човешки ембриони за изследователски цели в бъдеще
26 авг 2022 07:03, Елка Василева
42
Революционно: Създадоха изкуствени миши ембриони от стволови клетки
Снимка: архив, БГНЕС

Учени създадоха изкуствени миши ембриони от стволови клетки - без сперма, яйцеклетки или матка, съобщи Асошиейтед прес.

Лабораторно създадените миши ембриони са като естествените до осмия ден след оплождането. Те съдържат същите структури, включително и такава като туптящо сърце.

Учените се надяват в краткосрочен план да използват тези ембриоиди, за да изучат по-добре ранните фази на развитие и механизмите на болести, без да прибягват до толкова много лабораторни животни. Те биха могли също да създадат предпоставки за получаване на човешки ембриони за изследователски цели в бъдеще.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър" от Магдалена Зерницка-Гьоц от Калифорнийския технологичен институт и нейни колеги. Статията е поредната, в която се описват синтетични миши ембриони.

Подобно изследване на Джейкъб Хана от Научния институт "Вайцман" в Израел и неговите колеги беше публикувано този месец в списание "Сел". Хана също е съавтор на статията в "Нейчър".

Зерницка-Гьоц, експерт по биология на стволовите клетки, казва, че една от причините да се изследват ранните етапи на развитие е да се получи повече информация за това защо по-голямата част от човешките бременности се губят на ранен етап, а ембрионите, създадени за ин витро оплождане, не успяват да се имплантират и развият в до 70% от случаите. Изследването на естественото развитие е трудно по много причини, казва тя, включително поради факта, че много малко човешки ембриони се даряват за научни цели. Съществуват и етични ограничения.

Създаването на модели на ембриони е алтернативен начин за изучаване на тези проблеми.

За да създадат синтетичните ембриони или ембриоиди, описани в статията в сп. "Нейчър", учените комбинират ембрионални стволови клетки и два други вида стволови клетки - всички от мишки. Те използват специален вид блюдо, което позволяваше на трите вида клетки да се обединят. Въпреки че създадените от тях ембриони не са перфектни, Зерницка-Гьоц казва, че най-добрите от тях са били "неразличими" от естествените миши ембриони. Освен структурата, подобна на сърце, те развиват и структури, подобни на глава.

"Това е наистина първият модел, който позволява да се изучава развитието на мозъка в контекста на целия развиващ се миши ембрион", твърди тя.

Подобни усилия се правят от десетилетия и както Зерницка-Гьоц, така и Хана заявиха, че техните групи са работили по това изследване много години. Зерницка-Гьоц каза, че нейната група е представила изследването си в сп. "Нейчър" през ноември.

Учените заявиха, че следващите стъпки включват опити да се накарат синтетичните миши ембриони да се развиват след осмия ден - с крайната цел да ги докарат до термина, който за мишката е 20 дни.

На този етап те "трудно преминават" границата от осем и половина дни, поясни Джанлука Амадей от университета в Кембридж, съавтор на статията в сп. "Нейчър".

Учените очакват след около 11 дни развитие ембрионът да не може да съществува без плацента, но се надяват, че един ден изследователи ще успеят да намерят начин да създадат и синтетична плацента.

Изследователите заявиха, че не предвиждат скоро да създадат човешки версии на тези синтетични ембриони, но смятат, че това ще се случи след време.

Други учени вече са използвали човешки стволови клетки, за да създадат "бластоид" - структура преди ембриона, която може да служи като изследователска алтернатива на истинския ембрион.

Подобна работа е свързана с етични проблеми. От десетилетия изследователите се ръководят от "14-дневното правило" за отглеждане на човешки ембриони в лаборатория. Миналата година Международното дружество за изследване на стволовите клетки препоръча облекчаване на правилото при ограничени обстоятелства.

Учените подчертават, че отглеждането на бебе от синтетичен човешки ембрион не е нито възможно, нито се обмисля.

"Без съмнение сме изправени пред нова технологична революция, която още е много неефикасна, но има огромен потенциал", каза Луис Монтолиу от Националния център по биотехнологии в Испания, който не е участвал  в изследването.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Безмозьчни преди 1 година
Голобради гечета
29
0
 
0
 
! Отговори
Нема преди 1 година
Що
28
1
 
0
 
! Отговори
Феликс преди 1 година
Шотландците отдавна клонираха овца,която живя 6 години, тъй че не виждам къде точно е напредъка 26 години по късно да клонират ембриони на мишки, които издържат само 8 дни.
27
2
 
6
 
! Отговори
Koko преди 1 година
Гадост !
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Доди до 20 - А, едни добри хора ще го измислят и ще се погрижат, нали :)
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До Танче Ти си ограничен, че не разбираш от сарказъм. В случая насочен към ограничените.
24
2
 
7
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Клонираните атакуват.
23
7
 
7
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Света: "Създадохме ембриони от стволови клетки". Русия: "Ако децата ви гледат геюве и те стават геюве мном мном"
22
6
 
7
 
! Отговори
Доди до 20 преди 1 година
До 20. Напъни си малко мозъка и сам ще си отговориш на крайно елементарните си въпроси. Всяка държава си има здравни служби много ясно че те трябва да развият програма за следене на качеството и репродукцията на населението да контролират и прилагат принципите на Евгениката. Освен здраве, сила и интелекта също е важен държавата и икономиката имат нужда и от хора с високи интелектуални възможности, здарви, пълноценни и дълго живеещи.
21
2
 
12
 
! Отговори
Разум Даскалски преди 1 година
Защо се чудите и маете? Не е ли е очевидно какъв е проблема? Безотговорни хора, които знаят че не могат да имат здрави деца ги създават и после цялата държава им е длъжна да ги подпомага, осигурява и хрантути. Огромен е списъка с наследствени болести и също така непълноценни физически характеристики които се предават в потомството. Престъпление е да се размножават непълноценни хора.
20
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак глопусти а тез стволови клетки от де ги взеха нали пак от жив организъм.Освен тва да направиш цял човешки ембрион колко стволови клетки.щи трябвят
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички говорят за продукти и промени, да те правят по-високо, по-хубав, да бяга повече, да живееш повече, да имаш по-добра защита от Ковид, ама никой не говори за "продукти", деот ще увеличат интелектуалния капацитет на идивида? Видиш ли, искаме да сменяма цвета на учите, да може да имаш различен "естествен цвят" на косата", ама като заговоим за аналитични способности, амет, критично мислене .. не не не . не ги бараме ...Някой явно, не иска :)
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 18 - Отново - кой определя това. Напълно ясно на кого? На теб? Кой зададе критерии? Според коя система? Коя организация следи за тази система? Някак си ми се струва, че си прикзваш ей така, за ясосваш хората.
17
3
 
5
 
! Отговори
До 18 преди 1 година
Пределно ясни са критериите за качествени гени. Некачествен материал са всички хора с наследствени болести, които се предават на потомството. Също и лошите физически и умствени характеристики са наследствени и трябва да има селекция и подбор. Да си живеят колкото им е отредено на непълноценните и некачествени хора - просто едно единствено нещо да им се забрани да създават дефектно и некачествено поколение.
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Време е вече 10 - И кой оределя, кое е качествен материал?
15
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои намират проблем в "редактирането" на населението. Видът homo sapiens sapiens отдавна е пренаселел земята, редакция трябва, дами и господа. Тя е необходима колкото и опазването на самия вид.
14
10
 
4
 
! Отговори
do 13 преди 1 година
Душа не съществува. Всичко което си е в мозъка ти.
13
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудесно, в един момент няма да има нужда да се разчита на естествена раждаемост.Съответно ще има много по малко цветни.
12
5
 
6
 
! Отговори
И.Б. преди 1 година
Кой ли композитор ще създаде мелодия за хубавия нов свят, в който така наречените учени създават зомбита от ембриони? Тежко и горко на човечеството, ако тези опити продължат и се прославят като напредък.
11
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според Вас имат ли изкуствено създадените същества истинска душа?