50-години по-късно: "Артемис 1" лети към Луната

НАСА има желание да покаже напредъка, който е постигнала
29 авг 2022 08:51, Йоана Цонева
40
50-години по-късно: "Артемис 1" лети към Луната
Снимка: БГНЕС

Най-мощната космическа ракета, която някога е напускала Земята, ще направи 50-годишен времеви скок в небесата, когато се издигне от стартовата площадка във Флорида в понеделник. Това е една от последните решаващи тестови стъпки преди завръщането на човечеството на Луната за първи път от 1972 г., пише в. "Гардиън".

"Артемис 1", включваща "Орион" - шестместна капсула за изследване на дълбокия космос, която е висока 98 метра и тежи 2 600 тона, ще излети в 8.33 сутринта ET (15:33 часа българско време) от стартовия комплекс Кейп Канаверал, който организира лунните мисии на Аполо преди половин век.

Освен грандиозното шоу, което се очаква да привлече стотици хиляди зрители на космическото крайбрежие на Флорида, НАСА има желание да покаже напредъка, който е постигнала в усилията си да изпрати астронавти обратно на Луната.

Още по темата
Планираният тестов полет за понеделник, който има двучасов прозорец за изстрелване, ще продължи 42 дни, като ще облети Луната и два пъти ще прелети изключително близо до нея.

Екипаж на "Орион" няма да има, ще са поставени специални манекени в скафандри, което ще позволи на НАСА да оцени как скафандрите от ново поколение реагират на радиацията. Поставена е и мека играчка Snoopy, която ще се носи около капсулата като индикатор за нулева гравитация.

Междинен втори тестов полет, "Артемис 2", е планиран за май 2024 г., превозвайки четиричленен екипаж до Луната и обратно без да кацне на нея. Това ще стане за първи път от Аполо 17 през декември 1972 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Тук чета и недоумявам откъде се пръкнаха толкова големи познавачи на конспирациите. Та Холивуд, та голямото шоу, какво ли не съчиняват някои драскачи, само и само да се покажат че са...И, защо се напъват да "доказват" недоказуеми измишлютини от техните празни чутури? За да блеснат? За да унижат "краварите"? Или, по точно да докажат на почитателите на ЧОВЕШКИТЕ ПОСТИЖЕНИЯ В НЕОБОЗРИМИЯ КОСМОС, В БЕЗКРАЙНАТА ВСЕЛЕНА, че те не струват и пробит долар...
38
2
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
съжалявам,но аз НЕ съм "специалист по конспирациите" !!!!!!..."Ай-Кю" то ми е 139 !..Ако мислиш,че човек с такова "ай-кю" може да бъде просто един "поклонник на конспирациите",то...това си е твой проблем!..ОТВЪД "конспирациите" ИМА факти и доказателства..Самото понятие-"конспирации" дълго време не ми беше ясно ,докато не разбрах смисъла му..НЯМА ПРИ МЕН "конспирации"!!!!!!!!..Има познания,факти и в предостатъчна степен ЛОГИКА,която липсва на много,ама много наши събратя.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПроСоТо "Така или иначе,"ПУБЛИКАТА" отдавна е ДРЕСИРАНА да НЕ МИСЛИ,а да приема за "реалност" това,което "медиите" ще им втълпят.." Бъркаш "мислене" и "конспирации". Ти не мислиш, а си специалист по конспирациите. Всъщност , нужда от конспирации имат ТОЧНО хората, които най-малко могат да мислят. Затова логическите несъответствия и липсата на информация, с които е характерна всяка конспирация, са нещо, което конспираторите "с удоволствие" не "забелязват".
36
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПроСоТо "Има много писмени и филмирани коментари" Приятел, "коментарите" не са "източници". Източник е нещо, което не само, че може да бъде прочетено, но и което предлага ОБСОНОВАНА и научно издържана хипотеза. Цитирания от теб филм (гледал съм го) е пълна смехория. Ако ми се гледаха комедии, щях да си го пусна.
35
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Обратното...Ха!....Мислех да са направа на "ясновидец" и да напиша,че вероятно това чудо ще катастрофира още при излитането си,обаче си рекох :..-"Стига песимизъм,Просо!"......Така....На провокативните въпроси винаги ще се намери "оправдание",колкото и шантаво да е то..Така или иначе,"ПУБЛИКАТА" отдавна е ДРЕСИРАНА да НЕ МИСЛИ,а да приема за "реалност" това,което "медиите" ще им втълпят..
34
0
 
1
 
! Отговори
Обратното преди 1 година
броене е прекратено поради открита пукнатина в междинния резервоар ...
33
4
 
3
 
! Отговори
Курейшо преди 1 година
На Луната никога не е стъпвал човек ! Холувудската продукция от 1972 ра ще се повтори с нови кадри и повече артисти ! Краварски комплекси и мечти ...
32
3
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Анонимен..Интересното е,че първи АМЕРИКАНЦИ се усъмниха в истинността на сагата...Има много филми и писмени материали..Като едно от най-задълбочените и БЕЗПРИСТРАСТНИ изследвания е във филма "2000-Persy What Happened on the Moon"..Имаше го в Замундата..От две части..Линк не мога да ти дам,защото не съм запазил такъв,дори и самия филм съм го "забутал" някъде..Но ти потърси!..Повтарям:-Има много писмени и филмирани коментари и доказателства за "фейка" на "Сагата"..
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПроСоТо Кажи за "фейк" разходките по Луната. Дай линкове към източници, такЪви неща :)))))
30
4
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
ха ха!..И още малко от "свободното време" :-Когато Съветите изстреляха първия изкуствен спътник на Земята,"течеше" некой си конгрес на КПСС..По едно време в залата прозвучават сигналите от спътника:-"пи-пи-пи.."..Цялата зала става на крака и започва да крещи:-"КПСС!..КПСС!"...Сещате ли се защо го споменавам?..-Ами много просто:..-С тоя "Артемис1/../дано да не е препратка "по търлъци" към "Кеприкорн 1"!/,ще направят ГРАНДИОЗНО ШОУ,с което ще напомпат самочувствието си..За пореден път..Та така с р
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ох коментарите както винаги пълна трагедия :)
28
4
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
...изобщо,трябва да престанат да се излагат!..Никой не им отрича водещата роля в изследването на космоса!..Обаче такива заигравки за абдали просто подриват авторитета им..Сагата "Аполо",съчинена и скалъпена на Земята, е била полезна преди 50 г. заради свирепата надпревара на Щатите със СССР...Сега вече са лидери..Но няма как да признаят че разходките до Луната са "ФЕЙК",защото реномето им ще се срине..
27
5
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
ха ха!!!...Ако до сега е имало наивници,които са вярвали че "американец е ходил по Луната",то сега би трябвало да им стане ясно че такова нещо НЕ се е случило!..Нито шест пъти,нито един път!..Ама помислете:-Те НЕ СМЕЯТ СЕГА да пратят хора,а само МАНЕКЕНИ в скафандри,обаче тогава са пращали хора?!.Да пробвали "защитата" ?..Добре,но радиацията в капсула е една,на лунната повърхност-много по-голяма!..Па и били щяли да турат плюшунена играчка за да убедят хората,че са вбезтегловния космос..ИЗЛАГАЦИЯ
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПАК СА ОТКРАДНАЛИ НЕЩО БЪЛГАРСКО !...
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алооооо.....много умните българи! Вижте хората до къде стигнаха! А вие умните стигнахте до моторче Балканче двутактово 50 куб.см. Това е вашия технически апогей
24
0
 
4
 
! Отговори
Неразбрал преди 1 година
И защо ще лети Бадева до луната?Чалгаря що не пазари да пратят македонския космонавти да не е празен курса!?
23
1
 
4
 
! Отговори
реч на бай Тошо преди 1 година
Обаче, другари и другарки, СССР беше на Луната, и на Марс, и на Юпитер и изобщо навсякъде построи комунизъма. Сега СССР 2.0 на другаря Путин ще стигне до Плутон!
22
7
 
3
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
Да? И казвате, 1972г се разхождаха по Луната? Вярвам. Повече вярвам обаче на филма от миналото "Полета на Кеприкорн 1"! Според мен - най вероятний сценарии за тяхното ходене до Луната. Пожелавам им успех сега. Може би, вече е време да отидат наистина?
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога това ?много сме напреднали за 50 години иначе. Всичко отново е неизвестно и всичко отново отначало.
20
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАСА дори не се осмелява да спусне манекен на Луната за да изпробва скафандъра, камо ли да изпратят човек през 24 г. Важно е да се усвояват парите.