Защо НАСА първо се връща на Луната, а не се прицелва директно към Марс?

"Артемида I" е тестова мисия
29 авг 2022 19:50, Нели Христова
142
Защо НАСА първо се връща на Луната, а не се прицелва директно към Марс?
Снимка: БГНЕС

Преди първите хора да кацнат на Марс, НАСА иска да се върне на лунната повърхност - но по начин, по който никога досега не сме изследвали Луната.

Когато мисията "Артемида I" без екипаж стартира, това ще бъде само първата стъпка към бъдещето на изследването на космоса.

Последното кацане на Луната с екипаж на ракетата "Аполо" 17, беше преди близо 50 години. Последният рекорд на мисията на "Аполо" за най-дълъг полет в дълбокия космос с екипаж все още остава: 12,5 дни.

Чрез програмата "Артемида", която има за цел да приземи хора на неизследвания южен полюс на Луната и евентуално на Марс, астронавтите ще отидат на дългосрочни мисии в дълбокия космос, които тестват всички граници на изследването на небето над нас.

"Връщаме се на Луната, за да се научим да живеем, да работим, да оцеляваме", каза администраторът на НАСА Бил Нелсън по време на пресконференция по-рано този месец. "Как поддържате хората живи в тези враждебни условия? Ние ще се научим как да използваме ресурсите на Луната, за да можем да строим неща в бъдеще."

Астронавтът на НАСА Ранди Бресник обсъди значението на зследването на Луната като начин за подготовка за кацане на Марс по време на брифинг на НАСА в събота.

Когато къмпингувате в пустинята на Аляска, не бихте разчитали просто на нова екипировка и обувки, които все още не са изпробвани, каза той. "Марс също не е мястото за тестване на ново оборудване за първи път."

"Първо ще отидем до някои местни места малко по-близо", каза Бресник. "Тогава можем да се върнем у дома, ако ни се скъсат връзките на обувките или нещо подобно."

Астронавтите са живели и работили на борда на Международната космическа станция, която кръжи на около 254 мили над планетата в ниска околоземна орбита, повече от 20 години. Техният опит, който може да продължи между шест месеца и почти една година, разкри как микрогравитационната среда влияе на човешкото тяло.

"Всеки ден, който аз лично прекарах на космическата станция, гледах на това като на ходене по Марс", каза астронавтът на НАСА Рийд Уайзман, началник на офиса на астронавтите в космическия център Джонсън в Хюстън. "Ето защо сме там горе. Опитваме се да направим живота по-добър на Земята и се опитваме да разширим човечеството в нашата слънчева система."

На "Артемида II", планирана за 2024 г., астронавтите ще следват подобен път като "Артемида I" - обикаляйки Луната на по-голямо разстояние от която и да е от мисиите на "Аполо". "Артемида III", планирана за края на 2025 г., ще приземи първата жена и следващия мъж на южния полюс на Луната, където постоянно засенчените региони може да съдържат лед и други ресурси, които биха могли да поддържат астронавтите по време на дълги лунни разходки.

"Нашата луна служи основно като небесна библиотека в съседство", каза Джейкъб Бличър, главен изследовател на НАСА пред CNN. "Лунните скали и лунният лед основно служат като книги в тази библиотека. Можем да ги използваме, за да започнем да разкриваме как се е развила слънчевата система. Това наистина може да ни помогне да разберем какво се е случвало тук на Земята, когато животът е установявал опора в слънчевата система."

Програмата "Артемида" включва установяване на постоянно човешко присъствие на Луната и поставяне на орбитален лунен пост, наречен Gateway.

"Искаме да останем на лунната повърхност и да се учим на лунната повърхност, за да можем да получим най-много наука и да разберем как да стигнем до Марс", каза Джим Фрий, асоцииран администратор на Дирекцията на мисията за развитие на изследователски системи на НАСА. "На "Аполо" направихме невероятно проучване на екватора. Този път отиваме на Южния полюс"

С течение на времето ракетата SLS ще се развива, каза Нелсън. По времето, когато мисията "Артемида IV" се качи на стартовата площадка по-късно това десетилетие, за да се скачи с Gateway, ракетата ще бъде по-висока и дори по-мощна от версията, използвана за "Артемида I".

"Артемида I" е тестова мисия, подчерта Нелсън. Тя служи като встъпителен полет на Space Launch System Rocket, космическия кораб "Орион" и неговия топлинен щит, както и защитно оборудване за бъдещи астронавти и измерване на радиационното излагане.

Серия от научни експерименти и технологични демонстрации в "Орион" и летене извън него на малки сателити, наречени CubeSats, ще съберат допълнителни данни за космическата среда, с която ще се сблъскат бъдещите астронавти на "Артемида".

Уроците, научени от "Артемида I", които ще бъдат събрани, когато се върне през октомври, биха могли да информират следващите стъпки на програмата. Понастоящем са планирани първите пет мисии, а НАСА работи върху изготвянето на подробности за мисии от шест до десет, обяснява Фри.

Екипите на НАСА "преминават през широките цели на изследването и след това се стесняват до архитектура, която ни отвежда до Марс", каза Фрий. "Ние гледаме да преминем през тази архитектура, решения и процес в началото на следващата година."

Целта за кацане на хора на Марс до 2033 г. беше поставена от администрацията на Обама и администраторите на НАСА се стремят да я изпълнят.

"С изстрелването на "Артемида" НАСА е в историческа повратна точка, готова да започне най-значимата поредица от научни и човешки изследователски мисии за едно поколение", каза Бхавя Лал, асоцииран администратор на НАСА за технологии, политика и стратегия.

Началото на мисията "Артемида" бе отложено заради редица технически проблеми, като следващата вероятна дата е 2 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
4
 
0
 
! Отговори
до 51 преди 1 година
Вярващ човек не можел да бъде лъган :))) аз като гледам в какви глупости вярвате....
46
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото трябва спешно да идат да забият байряка който уж сложиха преди 53 години, ако отиде някой друг ще види , че "ходенето" през 60-те е пълен фейк.
45
4
 
3
 
! Отговори
до 49 преди 1 година
А снимките на Аполо на луната направено от LRO и те ли са фалшиви? Отделно нали знаете, че НАСА не е единствената космическа агенция със орбитиращи проби около Луната снимащи повърхността? Че и Китай имат луноход там :) Нито една от тях дори Русия не оспорва мисиите Аполо. Само вие големите разбирачи чули недочули нещо и веднага капацитети :)
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Copocoиgи, за вас това нали няма значение, та вие вярвате в Мики Маус и либералната демокрация?
43
3
 
3
 
! Отговори
jdr преди 1 година
проблема е в излитането и прибиране на живи същества от планета или сателит,затова и китайците пращат само космически кораби на луната,за тех и русианите човек е нищо, но знаят ,че още не могат да приберат човек.
42
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Бог искаше да обикаляме вселената нвмаше да намправи бозайници.Съжалявам атеистите,впрочем те са най-големите балами и наивници в света.През тях минава цялата медийна манипулация.Вярващ човек, не може да бъде лъган така лесно!
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
45, 'Абе днес бг това ли ви е аудиторията? Разни *** без грам акъл в главата както винаги компетентни по всички въпрос, а реално са пълни y6итаци на минимална заплата и вече сърбат ракията' --- аз съм безработен
40
2
 
2
 
! Отговори
до 44 преди 1 година
А РосТрагедия ще снима филма Фобос-Грунт и дъното на тихия океан.
39
4
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
НАСА иска да се върне на лунната повърхност,Тя никога не е била на луната ,виж в студиото на Голден Меиър ДА
38
3
 
4
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
Ама нещо ракетата им сенасра!
37
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе днес бг това ли ви е аудиторията? Разни *** без грам акъл в главата както винаги компетентни по всички въпрос и копче не можеш им кажеш, а реално са пълни y6итаци на минимална заплата и вече сърбат ракията.
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От НАСА са поръчали ремикс на мисията Аполо май!! Нетфликс или HBO ще го прави??
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен"човек няма как да живее в космоса освен ако не се модифицира генно" ....... Колкото и да се модифицира, няма ген за живот в космоса. Гените не са създадени за това.
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само Бог е истината.Той е направил Земята.Чудото му го виждаме всеки ден.Космосът е начин на атеистите да прикриват чудото на Бог. Жалки са.
33
5
 
2
 
! Отговори
до 36 преди 1 година
Ако си имаше поне малко идея от кинематография щеше да знаеш, че технически е било невъзможно да се фалшифицират кадрите от Аполо. Ти може да гледаш картинки и да си мислиш, че е фалшиво, но ако трябва да го пресъздадеш щеше да видиш голям зор по него време. така, че стига сте писали глупости ами четете.
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано по скоро да ни удари някой астероид или комета и да се приключва че вече не се издържа. Хората са отвратителни.
31
6
 
3
 
! Отговори
До Слава Россиа преди 1 година
НАСА отдавна не ползва руски двигатели, а двигателите на Артемиса са си баш американски използвани при совалките. рс 25
30
6
 
5
 
! Отговори
Слава Россиа преди 1 година
Без Руските ракетни двигатели Американците от НАСА, ще гледат космоса и Луната само през телескопа.
29
1
 
4
 
! Отговори
до 24 преди 1 година
То хубаво си прочел малкот от статията ама до осмисляне не се е стигнало. Тестват НОВИ скафандри. Отделно в момента нямат бърза работа както преди 50 години. Поемали са рискове. Отделно ако прочетеш тестовете са за радиация при ЕВЕНТУАЛНА слънчева буря.
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото само се мислим за по-велики и по-напреднали. Преди 50 години хората са правили чудеса.