НАСА ще се опита да отклони астероид от орбитата му

Тестът ще се проведе след два дни
24 сеп 2022 11:34, Нели Христова
39
НАСА ще се опита да отклони астероид от орбитата му
Снимка: БГНЕС

НАСА планира да извърши първото в историята умишлено отклоняване на астероид от орбитата му. Това ще стане на 26 септември. Мишената е двоен астероид, състоящ се от 2 обекта. По-малкият Диморфос е с диаметър от 160 метра, като той се върти около 780-метровият Дидимос.

Двойката е открита в края на миналия век и се намира на 9,6 милиона километра от Земята. НАСА твърди, че няма никаква вероятност някой от астероидите да застраши Земята. Това е причина именно те да послужат за първия тест на системата за отбрана на планетата ни от опасни астероиди.

НАСА е разработила космическият апарат ДАРТ (Double Asteroid Redirection Test - DART). Той няма да взриви, а вместо това ще се забие със скорост от 22 500 км/ч в по-малкия астероид Диморфос.

Очаква се в следствие на сблъсъка орбитата му около Дидимос да бъде променена, а това в последствие да отклони двойния астероид от неговата траектория в Слънчевата система.

Учените от НАСА подчертават, че тестът няма да застраши Земята по никакъв начин. Според космическата агенция обаче има шанс от 10% ДАРТ да пропусне целта си. В такъв случай апаратът ще ги срещне отново за повторен опит след две години.

И докато сондата ДАРТ ще бъде разрушена при удара в Диморфос, то Европейската космическа агенция готви своя мисия HERA, която ще достигне обекта през 2027 година и ще проучи ефекта на удара от първо лице. Дотогава ще са възможни единствено наземни наблюдения, но поради малките размери на астероида те ще са недостатъчни.

Въпреки това НАСА обещава кадри от сблъсъка. Те ще са осигурени от италианския нано-сателит LICIACube, който ще е излети заедно с ДАРТ. Задачата на LICIACube е да заснеме удара. LICIACube ще е на разстояние от 55 километра по време на сблъсъка.

Учените допълват, че Холивуд бърка, когато свързва "планетарната защита" със зрелищни експлозии. Раздробяването на обект с взрив създава множество по-малки космически тела, които потенциално носят опасност, допълват учените. Това би бил адекватен метод само за предотвратяване на сблъсък с астероид, открит месеци преди възможния удар.

Според астрономите ранното откриване и отклоняване в начален етап е най-добрият начин, по който да предпазим планетата си. ДАРТ ще тества дали това е възможно.

Успехът на ДАРТ ще има значение за цялото човечество, споделят участниците в мисията на НАСА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
4
 
! Отговори
Дддф,Ати преди 1 година
Смешниците от НАСА купуваха до скоро старите ракети носители на Руснаците,що не се скрият някъде?
23
1
 
1
 
! Отговори
Пуууу...... преди 1 година
....ако на астероида бъдат открити ,перални ,микровълнови ,телевизори,ще направим много специална операция и без това от тая мобилизация ще ни останат няколко 70 годишни герои
22
9
 
2
 
! Отговори
toti преди 1 година
Ами що го не бутнат да падне в центъра на Москва...или Путин да си прибира сергиите от Украйна !!!Писна ми това джуже да се подиграва с целия свят и да му се радват някой !!!
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ама първо ще трябва да изстреля ракета, което е много по трудно..
20
1
 
9
 
! Отговори
Оо преди 1 година
Да качат дъртия Джо на ДАРТа и да се забива в ,който астероид иска.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още чакаме да изстреляте оная ракета уж до Луната.
18
2
 
12
 
! Отговори
До 25 преди 1 година
Моля недей сравнява САЩ и Русия по убийства. Само в Ирак по официални данни са 1,5М, а по неофициални никой не знае. Да броим ли Афганистан, Корея, Сърбия, Сирия, Виетнам и т.н. А за гърнето също няма какво да говорим. Само САЩ са използвали атомни, напалмови,с обеднен уран, термобарични бомби ( всичките забранени между другото)
17
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рашките даже не вдяват лаква е ползата. Те си мислят,че американците ще насочват астероиди към Русия. Все едно ако това е възможно една такава катастрофа ще си остане само в рамките на руската територия и няма да се разпространява над американската. И да се изплюеш на улицата пак ще търсят конспирация какво целиш с тази плюнка. Може би великия вожд да мине от там да се подхлъзне и да умре трагично.
16
1
 
8
 
! Отговори
МАСА преди 1 година
македонците отклоняваме астероиди и планети от 200-300години .
15
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ООООООО разбрах къде е проблема.Просто пише НАСА. Ако беше роскосмос щяхте да се на се рете от кеф, ама уви, те са заети с бомбардировки и крадене на вещи от къщите!!!!
14
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 19Дай им на руснаците да стрелят, да взривяват и да разбиват... и да берат тоалетни чинии и перални!
13
4
 
1
 
! Отговори
Дължим живота си преди 1 година
На НАСА и ХамериканцитЪ разбираш ли :D
12
7
 
7
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
Все едно да отвържеш на съседа кучето и после се чудиш що е нахапало децата.... Зорлян ще ни вкарат в беля.... И по принцип такива решения не би трябвало да се взимат еднолично от една страна независимо дали е сащ,русия или китай, защото такова решение и последствията от него не касаят само сащ ами цялата планета. Много безотговорно и детско поведение.
11
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в блатная ще изобретят най големият казан за водка.
10
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето разликата,докато хората търсят начин да спасят човечеството при нужда,други на изток избиват хора и заплашват света с унищожение.Каква е тази пропаст в еволюцията не знам.
9
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дай им на американците да стрелят, да взривяват и да разбиват.
8
8
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 14 преди 1 година
Каквото и да кажем, щом не си разбрал какво му е полезното, няма смисъл да продължаваме. Ясно е че умствено си изостанал в 1800 пр.н.е.
7
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато някои се занимават с полезни за цялото човечество неща, джуджето от русия убива жени и деца в Украйна.
6
6
 
4
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Ако НАСА успее, то това означава че никой на Земята няма да бъде в безопасност. И всеки който се опънена САЩ можесъвсем случайно да бъде ударен от отклонен астероид.
5
5
 
2
 
! Отговори
Иванчо преди 1 година
Обещават, че няма да застраши Земята, но ако извънземните за назидание направят така, че това астероидище да полети към нашата планета, тогава кой ще отговаря, аааа?