За първи път: Преляха на човек отгледани в лаборатория еритроцити

Може да предизвикат революция в лечението на някои болести
7 ное 2022 19:02, Елка Василева
18
За първи път: Преляха на човек отгледани в лаборатория еритроцити
Снимка: Pixabay

В първото по рода си в света клинично изпитване е извършено преливане на човек на лабораторно отгледани червени кръвни клетки, предаде ДПА.  

Според учените, ако се докаже, че са безопасни и ефективни, получените по този начин кръвни клетки (еритроцити) могат да предизвикат революция в лечението на хора с кръвни заболявания като сърповидно-клетъчни нарушения и редки кръвни групи.

За някои индивиди с подобни заболявания е трудно да се намери достатъчно подходяща донорска кръв.

Отгледани в лаборатория червени кръвни клетки обаче означават, че хората, които се нуждаят от редовни дългосрочни кръвопреливания, в бъдеще ще имат нужда от по-малко подобни процедури.

Ашли Той, професор по клетъчна биология в Бристолския университет, заяви: "Това предизвикващо и вълнуващо изпитване е огромна крачка напред за производството на кръв от стволови клетки".

"Това е първият път, когато е прелята кръв от алогенен донор, отгледана в лаборатория, и ние сме развълнувани да видим колко добре се представят клетките в края на клиничното изпитване".

Досега на двама души е направено преливане на  лабораторно отгледани червени клетки.

Те са наблюдавани внимателно, не са докладвани неблагоприятни странични ефекти и пациентите, чиито имена не са посочени, са добре и са здрави, казват изследователите.

Количеството на вливаните лабораторно отгледани клетки варира, но е около 5-10 милилитра - около една до две чаени лъжички.

Произведените кръвни клетки са отгледани от стволови клетки от донори, след което са били прелети на доброволци в рандомизираното контролирано клинично изпитване Restore.

Изпитването разглежда продължителността на живота на лабораторно отгледаните клетки в сравнение с вливането на стандартни червени кръвни клетки от същия донор.

Тъй като всички лабораторно отгледани кръвни клетки са пресни, изследователите очакват те да се представят по-добре от подобно преливане на стандартни еритроцити от донор, сред които има клетки на различна възраст.

Ако получените в лаборатория клетки издържат по-дълго в организма, пациентите, които редовно се нуждаят от кръв, може да нямат нужда от толкова чести преливания.

Изследователите отбелязват, че това ще намали претоварването с желязо от честите кръвопреливания, което може да доведе до сериозни усложнения.

Седрик Геверт, професор по трансфузионна медицина и консултант по хематология от университета на Кембридж, казва: "Надяваме се, че нашите отгледани в лаборатория червени кръвни клетки ще издържат по-дълго от тези, които идват от кръводарители".

"Ако нашето изпитване, първото по рода си в света, е успешно, това ще означава, че пациентите, които понастоящем се подлагат на редовни дългосрочни кръвопреливания, ще имат нужда от по-малко подобни процедури в бъдеще. Това на свой ред ще промени грижите за тях", казва той.

За целите на изпитването от кръв на донори са отделени стволовите клетки, които след това са отгледани в лаборатория, за да произведат червени кръвни клетки.

На минимум 10 души ще бъдат направени две минипреливания с интервал от поне четири месеца - едно от стандартни червени кръвни клетки от донор и едно от лабораторно отгледани еритроцити.

Това ще позволи на учените да разберат дали младите червени кръвни клетки, получени в лаборатория, издържат по-дълго от тези, които са произведени от тялото.

Д-р Фарук Шах, експерт в областта, казва: "Пациентите, които се нуждаят от редовно или периодично кръвопреливане, могат да развият антитела срещу по-редките кръвни групи, което затруднява намирането на донорска кръв, подходяща за преливане без риск от потенциално животозастрашаваща реакция".

"Това водещо в глобален мащаб изследване поставя основите на производството на червени кръвни клетки, които могат безопасно да се използват за кръвопреливане на хора с нарушения като сърповидно-клетъчните", допълва той.

Макар изследването да бележи огромна стъпка напред, са необходими допълнителни изпитвания преди навлизането му в клинична употреба.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Незнам каква медицина сте завършили но клетката трябва да може да се дели, а с тази кръв трябва да има носител на кислород, както при изграждането на органи от стволови клетки. Самата клетка има памет и ще се дели само със същата без кислород и ще се натрупва още повече желязо и по скоро вливанията ще са препоръчителни само за лица с ниско желязо. Проблема с кислорода остава.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много интересно.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Произведените кръвни клетки са отгледани от стволови клетки от донори". Сега трябва да питаме откъде вземат донори. Кофти въпрос, а? При свръхнаселение на планетата, както ни убеждават, някои са против абортите. Защо ли? Нямат нищо против бедните страни с огромно население да си останат бедни и без друго Русия ще е виновна. За високите технологии обаче в областта на "медицината" кой е виновен и каква е цената?
11
3
 
3
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Ей това е жалкото.. Науката и медицината няма да драпат в посока как да се излекуват органите на човек, а как да му произведе нови синтетични... Ако някой още си мисли че ракът дето е болест стара колкото човечеството, никой не е измилсил как да я лекува, значи е пълен наивник. Генната терапия би заличила повечето генетични хронични вродени и придобити болести, но да видим накъде ще го докараме. Тъжна планета...
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро и ин витро синтетични органи ще се присаждат. Няма да има нужда да се чака за донор с години. Науката напредва с всеки ден. А и ди о ти като някои по-долу не го проумяват и си пишат конспирациите.
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижте какви научни постижения имат във Великобритания. А сега нека някой русофил да обясни колко жито произвеждат в Рашка и колко са напред с материала муахахахахха.
8
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не, благодаря, предпочитам да пукна, отколкото да стана контролиран киборг.
7
6
 
5
 
! Отговори
КОВИД-Ваксините преди 1 година
Зомбита вече се чудят как да ги поддържат Живи!
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано на никой да не се налага!
5
1
 
0
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Ай сега най-сетне да одобрят и геннтата терапия за личение на рак и може да ходим и вече спокойно межем да ходим и Марс да завладяваме :)
4
3
 
3
 
! Отговори
Аз преди 1 година
До 3. Не нема чип. Чиповвете ако не си забелязал/а си ги носим последните 20 години нон стоп. Няма смисъл от вграждане даже ;)
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Писна ми от тт ъппaa ци като 1.
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А чип има ли? А чуждо днк? Айде, давайте с конспирациите! А, то вече се пръкнала една под номер 1! Бързи ееейййй!
1
11
 
19
 
! Отговори
Трансхуманизъм преди 1 година
Втората стъпка към превръщането на човек от биологично същество в синтетично биологично същество. Първата бяха препаратите, наречени ковид ваксини. Скоро размножаването на тези същества ще става само в лаборатория.