Откриха черна дупка с маса над 33 млрд. пъти над тази на Слънцето

Тя е една от най-големите, наблюдавани някога
29 мар 2023 21:45, Елка Василева
56
Откриха черна дупка с маса над 33 млрд. пъти над тази на Слънцето
Снимка: архив, БГНЕС

Черна дупка с маса около 33 млрд. пъти над тази на Слънцето е открита от британски астрономи, съобщи Пи Ей Мидиа/ДПА.

Учени от университета на Дърам казаха, че черната дупка е една от най-големите, наблюдавани някога.

Изследователите описват откритията си, публикувани в специализираното издание "Monthly Notices of the Royal Astronomical Society", като "изключително вълнуващи".

"Тази черна дупка, която е с приблизително 30 милиарда пъти над масата на нашето Слънце, е една от най-големите, засичани някога и в горната граница на нивата, за които смятаме теоретично, че могат да достигат черните дупки, така че това е изключително вълнуващо откритие", каза ръководителят на изследването д-р Джеймс Найтингейл от Факултета по физика на университета на Дърам.

Свръхмасивните черни дупки са обектите с най-голяма маса във Вселената, с маса от 10 милиарда пъти до 40 милиарда пъти над масата на Слънцето. Според астрономите те могат да бъдат открити в центъра на всички големи галактики като Млечния път.

Тези черни дупки се срещат рядко, трудни са за засичане и произходът им е неясен. Някои учени смятат, че са оформени от сливането на масивни галактики преди милиарди години, когато Вселената все още е била млада.

За откритието си изследователите от университета на Дърам са използвали съседна галактика като гравитационна леща, превръщайки я в гигантско увеличително огледало. С негова помощ те са установили наличието на свръхмасивната черна дупка. Чрез компютърни симулации в университета и със снимки, заснети от телескопа Хъбъл, те са потвърдили размера й.
(БТА, Антоанета Маркова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Има една дето тежи 40 млрд. слънца - TON 618. И още две има, за които обаче не е сигурно, че изчислението на масите е вярно, защото са повече от теоретичния максимум от 50 млрд. слънца - едната е 51 млрд. а другата е 100 млрд...
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това нещо теоретично беше доказано и не беше потвърдено, но се потвърди. Би трябвало да има и по-големи черни дупки трилиони и по-големи.
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски е най голямата черна дупка!
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много интересно.
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да пратим Киро и Гнусен там! И Гнома, разбира се!
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво,че са я открили,вече има къде да фърляме ***,че се затрупахме тук на земята.Тъпчем го в летящи контейнери и изстрелваме към дупката
35
4
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
АКО ми е позволено да дам един кротък съвет на ентусиастите:...-Бъдете много внимателни,уважаеми!...Винаги допускайте и АЛТЕРНАТИВНО мнение!...ОТО и СТО на евреина НЕ може да бъдат БЕЗПОГРЕШНИ !..Припомнете си Птолемей и неговата Геоцентрична теория,господствала векове !...В момента сме подвластни на съвсем друга теория...Но:..-ТЯ ЛИ Е ПОСЛЕДНАТА ИСТИНА ?...Лично аз се съмнявам...За това:..-"Подлагай всичко на съмнение!" и не ставай безкритичен фен на което и да е познание !
34
3
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Илюминати....Моля те,дефинирай понятието "изкривено пространство" !...Разбира се,предполагам че първо ще трябва да установиш КРИТЕРИИТЕ за "Пространство",после за "Нормално пространство" и след това-за "ИЗКРИВЕНО пространство" ...?
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Препоръчвам "Гравитационната гибел на вселената". Едно много достъпно четиво на Айзък Азимов. Пример давам: Всички коментари на това, което е писал Айнщайн са доста трудни дори и написани като за нас любителите. Доста от коментарите долу, поздравявам пишещите, но доста също, по-скоро не си правете труда да пишете нещо..Съжалявам
32
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Черната дупка е открита в Драгалевци, в нея Костов събирал бели пари за черни дни.
31
3
 
1
 
! Отговори
Илюминати преди 1 година
До Анонимен 30Обекта ( в случая светлината) си се движи по права линия , само че пространстовото в което се движи е изкривено и затова се получава така.
30
3
 
3
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
В далечното минало, когато съдържанието на тежки елементи във Вселената е било много ниско е имало свръхмасивни звезди с маси няколко хиляди до десетки хиляди слънчеви, които са били изключително ярки и са светели около няколко милиона години преди да образуват черни дупки с маси няколко стотин до няколко хиляди слънчеви.
29
0
 
3
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
До VladTepesЧерните дупки и неутронните звезди могат да бъдат открити по акреционния диск - падащата към звездата материя се нагрява силно и излъчва доста интензивно.
28
0
 
4
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
До до 21 от 20Максималната маса на неутронните звезди е малко над две слънчеви, такива образуват звездите между 12 и 25 слънчеви маси първоначално. Между 8 и 12 слънчеви маси е възможно образуване на бяло джудже, стига масата на ядрото на звездата да е достатъчно малка, между 25 и 40 е възможно образуване както на неутронна звезда така и на черна дупка в зависимост от съдържанието на тежки елементи и скоростта на въртене. Пулсарите са вид неутронни звезди със силно магнитно поле и бързо въртене
27
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде да ни поглъща тоо черен трап и да приключваме, щот иъм рабта. Зелето вкисна!
26
7
 
6
 
! Отговори
ACDC преди 1 година
Ще откриват, като има кой да им дава пари за дейност, от която никой няма полза и резултатите няма как да бъдат проверени дали са верни ...
25
9
 
3
 
! Отговори
Anonimen преди 1 година
И какво като сте я открили?Само харчите пари
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След определено време всички дупки ще се слеят и ще се слеят и ще избухнат със силата на число с трилионен квадрат.Новият голям взрив-просто поредният от безкрайният цикъл създаден от Бог.Красиво просто и гениално божествено Дори и Хокинг нямаше нищо против това .
23
12
 
17
 
! Отговори
Идея преди 1 година
Бързо да изпратим в дупката Про100 Киро, ***, Пинокио, Гнома, Лена Хиена, Мирчев -Бастуна и Мая Общата ! Теза могат да затворят тази дупка с тъпизмите си.
22
0
 
1
 
! Отговори
Иии преди 1 година
До 23: Да това е така защото астронавта се движи или ако е кораба се движи по бързо от светлината или теорията на Айнщайн за относителността не важи в случая на пребиваването до обсега на черна дупка. Всичко движещо се по бързо от светлината един вид пътува във времето. Дори да изпратим астронавт с половината скорост на светлината до Сириус и да се върне обратно той ще е по млад от нас. Или за 17 и малко години.