Капсула на НАСА каца, ще разберем ли как се е зародил живота?

Как се е образувала Земята и защо е станала обитаема?
23 сеп 2023 19:14, Александър Попов
23
Капсула на НАСА каца, ще разберем ли как се е зародил живота?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Херметично затворената капсула Озирис-Рекс на НАСА ще пристигне на Земята тази неделя със своя ценен товар - шепа прах от астероида Бену. За учените този материал е от голямо значение, тъй като изследването му може да доближи човечеството до отговора на въпроса „Откъде идваме?“, твърди BBC.

„Когато върнем 250 грама астероид Бену на Земята, ще гледаме материал, който е съществувал преди нашата планета, може би дори някои зърна, които са съществували преди нашата слънчева система. Опитваме се да сглобим нашите начала. Как се е образувала Земята и защо е станала обитаема? Откъде океаните черпят вода; откъде идва въздухът в нашата атмосфера; и най-важното, какъв е източникът на органичните молекули, които изграждат целия живот на Земята?", казва главният научен директор на мисията професор Данте Лаурета. Преобладаващото мнение е, че много ключови компоненти всъщност са били доставени на нашата планета в началото на нейната история по време на астероиден дъжд. Тоест, тези компоненти могат да доставят обекти като Бену. Търсенето на фрагменти от Бенну започна през 2016 г., когато НАСА изстреля сондата Озирис-Рекс към широкия 500 метра обект. Минаха две години, за да се достигне до това космическо тяло и още две години картографиране, преди екипът на мисията да успее уверено да локализира място на повърхността на космическата скала, за да вземе проба от „почвата“.

Трябва да се отбележи, че един от водещите членове на научния екип на проекта е британският рок музикант от легендарната група Куин Брайън Мей. В допълнение към музикалните си заложби, той има талант на астрофизик и дори получава докторска степен. Световноизвестният китарист е и експерт по стерео изображения. Затова именно той беше един от двамата специалисти, които определиха кратък списък от места на астероида, където трябва да се вземат проби от почвата. „Винаги казвам, че имаме нужда от изкуство, както и от наука. Трябва да усетите терена, за да разберете дали космическият кораб внезапно ще падне или ще се разбие в тази „скала на гибелта“, която беше точно на ръба на избраното място, наречено „Славей“ „Би било катастрофа, ако това се бе случило“, каза сър Браян пред BBC News.

Озирис-Рекс в крайна сметка се приземи успешно на астероида и събра проби от прах от повърхността му. След като капсулата, съдържаща пробите, се приземи безопасно тази неделя, тя ще бъде отведена до космическия център Джонсън в Тексас, където е построена специална чиста стая за анализ на пробите.

Бену вероятно съдържа много вода - до 10% от теглото - свързана с минерали. Учените ще търсят дали съотношението на различните видове водородни атоми в тази вода е подобно на съотношението в океаните на Земята. Ако, както смятат някои експерти, ранната Земя е била толкова гореща, че е загубила по-голямата част от водата си, тогава намирането на съвпадение с Бену ще подкрепи идеята, че по-късните астероидни бомбардировки са били важни за осигуряването на обема на нашите океани.

Бену вероятно също съдържа около 5-10% въглерод. Тук е големият интерес. Както знаете, животът на нашата планета се основава на органичната химия. Освен вода, трябваше ли да бъдат доставяни сложни молекули от Космоса, за да се даде тласък на биологията на младата Земя?/БГНЕС


23
Още по темата: НАСАживотземя
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да сравняваш шепа пясък от Сахара и шепа земя от Екватора ,пълна с живот , е абсурдно!
14
1
 
1
 
! Отговори
хм преди 2 месеца
Шапка свалям на някои хора, които са намерили начин да доят пари и да си живеят живота, като успяват да представят заниманието си като нещо грандиозно. С шепа прах, щели да докажат!!! Все едно с шепа прах от Земята, някой на нам колко светлинни години ще разбере нещо толкова фундаментално за Земята??? "Правилната" шепа прах може да покаже много неща, ама пробата взета на 99,99% от повърхността на Земята, едва ли ще покаже нещо съществено. А какво да говорим за астероид.
13
1
 
2
 
! Отговори
Дядо Ви преди 2 месеца
Ей и тук се появиха религиозните многознайковци. Много ми е интересно защо ходят на училище като всичко от едно място дошло.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Направо ще отговори откъде идват "учените"
11
4
 
0
 
! Отговори
Русофил преди 2 месеца
Балон! Урааа! Балон.....
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Каква наука и. Тъпигьозник, преди да се подиграваш на някого трябва да докажеш, че си по-добър от него по темата, а не някой друг,че е по-добър от него.
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Каква наука и. А ти как я караш с науката ?
8
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С лъжи се каца навсякъде!
7
8
 
9
 
! Отговори
V преди 2 месеца
Създадени сме от Бога! Точка!
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да няма грешка? Да не е на Роскосмос! Или китайски балон?
5
2
 
9
 
! Отговори
Форумните бг преди 2 месеца
Астрофизици са в стихията си. Ако от НАСА знаеха за съществуването им и фундаменталните знания които ги притежават за всичко нямаше да губят време за сонди и капсули. Ама, като сме точка на картата такава ще е орисията ни.
4
5
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
Така няма да разберат. Трябва да питат космическия разум (наричан от някои бог), но той май все още не е склонен да се разкрива.
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поклон пред Брайън Мей, но предпочитам да си свири на китарата.
2
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Номер 1, спокойно. Няма и да разберат. Просто не търсят на правилното място.
1
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не трябва да разбираме как се е зародил.