Парадокс: Медузите нямат мозък, учат с очите си

Могат да променят поведението си възоснова на предишен опит
26 сеп 2023 18:54, Стела Стоянова
27
Парадокс: Медузите нямат мозък, учат с очите си
Снимка БГНЕС, архив

Медузите нямат мозък, а се учат с помощта на очите и нервите си, но изследователите едва сега успяват да докажат, че те могат да променят поведението си въз основа на предишен опит. Как тези безмозъчни същества могат да се учат и да променят поведението си, е загадка, която озадачава учените.

Според ScienceNews изследването, за което се съобщава в Current Biology, се отнася конкретно за карибските кубомедузи (Tripedalia cystophora) и показва, че те са в състояние да правят връзки между събитията в съзнанието си.

Изследването на тези медузи разкрива, че без мозък съществата все пак имат способността да учат.

Медузите са в състояние да променят поведението си, например за да избегнат сблъсък с нещо, което виждат. За невроетолога Ян Биелецки от германския университет в Кил това показва, че ученето може да е съществена част от нервните клетки, да не изисква изключително сложна нервна система, а да може да се осъществява в рамките на това, което той нарича "ограничена схема". Ако това е вярно, то би могло да даде нова представа за това как животните са развили способността си да учат.

Кубомедузата има тяло с форма на камбана, от което висят четири пипала с копчета, като всяко пипало включва около 1000 неврона и шест очи. Докато ловуват дребни ракообразни, медузите се насочват между корените на мангровите дървета в тропическите лагуни, извършвайки сложни маневри, които изискват преценка на разстоянието въз основа на контраста между светлината и сенките.

В мътните води обаче обектите с висок и нисък контраст могат да бъдат трудно проследени, което кара изследователите да се замислят дали тези същества могат да се научат, че обектите с нисък контраст, които може да изглеждат отдалечени, всъщност се намират по-близо.

С помощта на аквариум, заобиколен от редуващи се сиви и бели ивици, екипът от учени наблюдава 12 медузи чрез камера в продължение на около седем минути. Макар че първоначално изглежда, че те определят сивите ивици като далечни и се блъскат в стената на аквариума, в крайна сметка те променят поведението си. В хода на експеримента медузите сякаш започнали да третират сивите ивици като по-близки и плували, за да ги избегнат.

Средното разстояние на медузите от стената на резервоара в началото на експеримента е било около 2,5 см, но по-късно се е увеличило до около 3,6 см в края му. Броят на сблъсъците със стената също намалял, като средната стойност започнала от 1,8 на минута и завършила на 0,78 на минута. Еволюционният биолог Нагаясу Наканиши от Университета в Арканзас нарече това поведение "наистина невероятно", като самият той е изучавал нервните системи на медузите, въпреки че не е участвал в това изследване.

Биелецки и екипът му са направили още експерименти, включително такива, които включват отстраняване на пипала от медузи и поставянето им пред екран, който показва нискоконтрастни ленти. При показването на тези ленти се подава електрически импулс, за да се имитира ефектът от натъкването на препятствие. Макар че първоначално не обръщали внимание на светлосивите ленти на екрана, в крайна сметка те започнали да реагират на тях, като излъчвали нервни импулси по същия начин, по който биха сигнализирали на медуза да се отдалечи от препятствие.

Това сякаш показва, че пипалата могат да се учат самостоятелно, освен самите медузи.

Тези нови прозрения за това как медузите учат ще ни помогнат да разберем по-добре не само естеството на ученето, но и неговата еволюция в животинското царство.
 


27
Още по темата: медузимозък
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Избирател Обикновен преди 2 месеца
И българските полютици така, без мозък. Учат с джоба си.
20
0
 
3
 
! Отговори
bl преди 2 месеца
Що за небивалици!? Единственото нещо което доказва тази статия е че понятието "мозък" е дефинирано съвсем ограничено и много неправилно.
19
0
 
2
 
! Отговори
Хехе преди 2 месеца
Тази публикация ме разсмя, защото преди месец в мрежата, прочетох следния коментар "Ние, руснаците, сме като медузите, които от милион години живеят без мозък"
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Медузата е балон, изпълнен с разтвор, с пипала.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Учените да питат копейките как става. Хем да нямаш мозък, хем да имаш поведение..
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нашето Кире-nрoстичкото е симбиоза между медуза и хомо сапиенс,на външен вид уж е човек а мозъка му е колкото на медуза!
15
1
 
5
 
! Отговори
Divide et impera преди 2 месеца
Фактът, че медузите се справят в живота без мозък, дава надежда на много българи.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Едно към едно с при100то Кире и то е напълно безмозъчно!
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Без изключения всички!
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Друг парадокс-колко от Вас са произлезли от медузи?
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като общност или като семейство или като хора, които се обичат.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Разпределена система. Периферни елементи са във връзка с други такива като си придават познания и реагират съвместно.
9
3
 
2
 
! Отговори
Значи всички преди 2 месеца
политици и журналисти с очила сте повърхностни ***. Не, че не го знаехме, но добре е и науката да го докаже.
8
2
 
9
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 месеца
Фактът, че медузите са оцелели 650 милиона години без мозък, дава надежда на много хора.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Истински политици - те се учат като видят парите.
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И гласуват за "Възраждане".
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Евроатлантиците имат мозъци,, но са силно закърнели.
4
0
 
4
 
! Отговори
Кирчо преди 2 месеца
Има надежда
3
0
 
2
 
! Отговори
Асен Медузата преди 2 месеца
Ще има още глоби!
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Приличат на платените тpoловe на Кирчо.