Вселената продължава да расте, но с леко забавяне

Теорията на относителността на Айнщайн все още доказва достоверността си
5 апр 2024 19:32, Елка Василева
47
Вселената продължава да расте, но с леко забавяне
Снимка: архив, БГНЕС

Разширяването на Вселената продължава с бързи темпове, показват първите резултати на Спектроскопичния инструмент за тъмна енергия (Dark Energy Spectroscopic Instrument - DESI),  който предоставя най-прецизното измерване до момента. Това увеличаване обаче е не е толкова бързо сега, колкото е било преди няколко милиарда години, установиха учени, цитирани от АФП.

Инсталиран на специален телескоп в американската обсерватория в Кит Пийк, щата Аризона, инструментът DESI е оборудван с 5000 фини роботизирани оптични влакна. Всяко от тях наблюдава отделна галактика в продължение на двадесет минути, което прави възможно изчисляването на разстоянието до нея и следователно възрастта на Вселената, когато тази галактика е излъчила своята светлина.

„Измерихме позицията на галактиките в пространството, а също и във времето, тъй като колкото по-далеч са те, толкова повече се връщаме назад във времето, към една все по-млада Вселена“, обяснява Арно де Матиа, който ръководи групата за интерпретация на космологични данни.

За една година проектът DESI, който е плод на международно сътрудничество на 70 институции начело с американската лаборатория в Бъркли, вече е изготвил карта на шест милиона източника на светлина, галактики и квазари през последните 11 милиарда години от историята на Вселената (която е на възраст 13,8 милиарди години).

Най-новите резултати от работата бяха обявени на две конференции - в Швейцария и САЩ, преди публикуването на поредица от научни статии в Journal of Cosmology and Astroparticle Physics, отбелязва АФП.

Основната мисия на DESI е да помогне да се разбере природата на тъмната енергия - елемент, колкото теоретичен, толкова и мистериозен, за който се смята, че е отговорен за ускоряването на разширяването на Вселената. В този случай се касае за нарастващото и все по-бързо отдалечаване на куповете галактики един от друг, сякаш пространството, което ги разделя, не спира да се разширява.

В стандартния космологичен модел наблюдаваната Вселена се състои от 5% барионна материя - тоест обикновена, 25% от хипотетична студена тъмна материя и 70% от тъмна енергия.

От един век знаем, че Вселената се разширява от самото си начало. И наскоро открихме, че това разширяване значително се е ускорило около шест милиарда години след Големия взрив, казват специалистите.

Когато двете материи (барионна и тъмна) забавят това разширяване, тъмната енергия го ускорява. И очевидно има надмощие според този модел, наречен Ламбда-CDM, в който Ламбда обозначава космологична константа, свързана с тъмната енергия, а CDM е акроним на Cold Dark Matter.

„Досега виждаме основно съгласие с нашия най-добър модел на Вселената, но виждаме и някои потенциално интересни разлики, които биха могли да показват, че тази тъмна енергия се е развила с течение на времето“, казва Майкъл Леви от Бъркли, директор на DESI.

„Данните на DESI изглежда показват, че космологичната константа Ламбда не би била наистина константа: тъмната енергия би имала „динамично поведение“ според периодите на разглежданe“, уточнява Арно де Матиа.

По този начин ускоряването на разширяването би било „по-голямо в миналото, отпреди 6 милиарда години, преди да намалее в последно време“, добавя Кристоф Йече, физик, който участва в подготовката на DESI.

Сценарият за промяна на тъмната енергия във времето остава да бъде потвърден от още повече данни от DESI и такива от други инструменти, като Европейския космически телескоп „Евклид“.

Но ако това забавяне бъде потвърдено, тогава ще трябва да се приспособим към неортодоксалното поведение на тъмната енергия. Чрез замяна например на космологичната константа със силово поле, свързано с частица (която предстои да бъде открита), а това на свой ред би модифицирало константата на тъмната енергия.

Друго решение е да бъдат модифицирани уравненията на Общата теория на относителността, „така че да се държат малко по-различно в мащаба на големи структури“, смята Арно де Матиа.

Изследователят припомня, че в историята на науката не липсват случаи, „когато сме виждали отклонения от този тип, които са се разрешили с времето“. В края на краищата, след повече от сто години Общата теория на относителността на Айнщайн все още доказва непрестанно своята достоверност.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Име преди 1 месец
От глобалното "затопляне" ще да е!
35
0
 
2
 
! Отговори
майстор Чочо преди 1 месец
Не е верно. Завчера я мерих с рулетката - същата си е.
34
0
 
1
 
! Отговори
абракадабра преди 1 месец
кажете че нищо ви не е ясно! А парите за иследвания са похаречни!
33
0
 
2
 
! Отговори
Haarp преди 1 месец
Това е разработка на американците и евреите. Пръскат вселената за да не стигнем до Марс и да не срещнем марсианците. Вълни от Хаарп разширяват вселената. Така ще е по-трудно да се качим над плоската земя. Вервайте ми. Това е конспирация :) Язе знам.
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 36 Даже и не наблюдават, а само си фантазират.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разбрахме че засега само наблюдават но явно не разбират какво се случва,
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 33 Извън Вселената има НИЩо, което все пак е НЕЩО.
29
1
 
2
 
! Отговори
ами преди 1 месец
До Бр Хипотезата е, че ефектът за границите е като обикалянето на един параход по земното кълбо. Тръгваш примерно със светлиннна скорост условно казано в посока на Запад от Слънчевата система, пътуваш милиони години и накрая се връщаш към нашето Слънце, но от обратната посока-източната (условно казана посока) на Вселената. Тъй както един кораб обикаля земното кълбо по океаните и се връща там откъдето е тръгнал, но от обратната страна.
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма как да се разширява, защото няма нищо извън нея. Разширяването е оптичен ефект.
27
2
 
2
 
! Отговори
Бр преди 1 месец
Е как може да е крайна и да няма граници? Не може да е безкрайна и без граници едновременно. Или е крайна и има граници, или е безкрайна и без граници.
26
0
 
2
 
! Отговори
Кк преди 1 месец
От както сте се родили сте зависими от предварително измислени химични реакции в мозъкът ви, които определят поведението ви, така както ние пподготвяме изкуствения интелект сега :)
25
5
 
1
 
! Отговори
На Боко Чекмеджето преди 1 месец
Има поглъщане на фотони от атоми. Как става тоя фокус никой не знае. И обратното атом излъчва фотон.... магия... превръщаме енергията в материя...
24
7
 
2
 
! Отговори
На Боко Чекмеджето преди 1 месец
Айнщаин е пощаджия. Теорията за бля бля е пълен боолук, нищо не обяснява, никой не я разбира по същата причина. Жмел отвсякъде. Вервайте ми.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Тя е запазила топлината когато се е образувала от слънцето или друга звезда.
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А защо най-отдалечената планета от Слънцето в слънчевата система е най-топла , а не най-студена. Има още много хляб да изядат учените, поне да отговорят на това.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дано дойдат извънземни скоро, че от хората планетат , няма да съществува скоро. Най-много ни е страх изкуствения интелект да не се осъзнае като нас, а защо го приемаме за грешка, след като ние сме единственото осъзнато същество тук.
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин вече взе да прекалява. Сега пък забавя разширяването на Вселената.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До няма такива глупости. А ти откъде знаеш ?
18
5
 
4
 
! Отговори
няма такива глупости преди 1 месец
Няма никакво разширение на Вселената! Това са само едни куххи теории. Базират се на червеното изместване в спектъра на звездите. Но това червено отместване в дълбокия космос явно се дължи на други причини, несвързани с движение на звездите. А може би се дължи на силни магнитни или гравитационни полета. Зашо физиците и астрономите смятат, че червеното изместване в спектъра е същото като това явление тук на Земята? Кое им дава основание от едното да генерализират за другото?
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 18 Кога ще е тва?