Киното утре – големите надежди

София Филм Фест продължава
10 мар 2010 12:10, Петя Славова
0
Киното утре – големите надежди
Кадър от "Метропия". Снимка: София Филм Фест


Анимационната научна фан­тастика „Метропия” на шведа Тарик Салех ни отвежда в близ­кото бъдеще. Тогава петролът е свършил, светът принадлежи на частни компании, които контро­лират всичко. Всички подземни железници в Европа са свързани помежду си в гигантско метро. Ко­гато главният герой Роджър вли­за в него, в главата му започват да звучат гласове. Един ден той чува непознат глас на мистериоз­ната Нина с надеждата тя да му помогне да избяга от тревожната мрежа на метрото. Колкото по-да­леч отиват двамата обаче, толкова по-дълбоко Роджър е въвлечен в тайна конспирация.

„Метропия” е с гласовете на Винсент Гало, Джулиет Луис, Удо Кир. При създаването на филма е използвана специална техника, така че трудно може да се разбере дали образите на героите са ани­мационни или компютърно обра­ботени истински човешки лица. За техни прототипи са избрани случайни граждани на шведска­та столица, а за фон – визуално обработени снимки на Стокхолм, Берлин, Париж и Копенхаген. Филмът е носител на дигиталната награда на фестивала на филмите на бъдещето във Венеция ’09, как­то и наградата за музика в Сток­холм ’09.
Днес от 19.00 ч.
Euro Cinema

Новото иранско кино е пред­ставено на София Филм Фест 2010 с творбата на Рамтин Лавафипур „Запази спокойствие и брой до седем”. Това е първият пълномет­ражен филм на родения през 1973 режисьор и вече му е донесъл две награди от фестивалите в Ротер­дам и Шанхай. Действието се раз­вива на малък крайбрежен остров, където живеят 13-годишният Мото и баща му.

И двамата се занима­ват с контрабанда – Мото пренася стоки, баща му – хора. Зрителите на София Филм Фест 2010 ще мо­гат традиционно да се срещнат с новото и непознато иранско кино, както и с живота на хората в тази древна страна.
Днес от 21.00ч.
Euro Cinema
 
„Tъпан, барабан” на режисьо­ра Алексей Мизгирьов е разказ за самотна библиотекарка, която се опитва да балансира етиката и любовта с бруталните условия на оцеляването. Главната героиня Екатерина Артемовна (Наталия Негода от „Малката Вера”) е око­ло 45-годишна жена, която живее в малък град и има доста скром­на месечна заплата. За да свърже двата края, Артемовна е принуде­на да продава нелегално книгите от библиотеката на близката гара.

Един ден обаче се появява мъж (Димитрий Куличков), който ре­шава да върне купените книги в библиотеката, без да разпознава в библиотекарката жената, от ко­ято е купил книгите. Непознатият мъж запалва любовта в сърцето на самотната библиотекарка, преди обаче той да разкрие истинската си същност.

И изтерзаната Арте­мовна да реши да потърси отмъ­щение за накърнените си чувства.
Филмът на Алексей Мизгирьов е впечатляваща история за гра­ниците на човешката търпимост пред лицето на отчаянието, която се случва в средата на 90-те години на 20-и век, когато животът на хо­рата в Русия претърпява трудните изпитания на прехода. „Тъпан, ба­рабан” е носител на наградата на Екуменическото жури от фестива­ла в Котбус през 2009, както и на специалната награда на журито от фестивала в Локарно ’09.
Днес от 22.30ч.
Кино „Одеон”
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари