Акцент: Ян Троел

Гостът ще получи наградата на София на феста
12 мар 2010 09:27, Петя Славова
0
Акцент: Ян Троел
Снимка: София Филм Фест

Един от най-знаменитите шведски режи­сьори на ХХ век ще получи Наградата на София по време на 14-ия София Филм Фест през март.

Легендарният Ян Троел е номиниран за 5 награди “Оскар” през 1973 г., включително в категориите най-добър режисьор и най-добър сценарий, за филма “Емигранти” с Макс фон Сюдов и Лив Улман.

Историята на семейна двой­ка в началото на ХІХ век, избираща еми­грацията като начин да осъществи надеж­дите си за свободен и хубав живот, остава като еталон за филмов разказ в европей­ското кино. Оттук Макс фон Сюдов става и един от любимите актьори на Запечатани мигове , Швеция, 2008, 131’, Реж. Ян Троел

Швеция, началото на XX век – време на социални промени и вълнения, войни и бедност. Мла­дата Мария – жена от работниче­ската класа, печели фотоапарат от лотарията. Тя започва да виж­да света през обектива му и бла­годарение на него дори успява да припечелва допълнително за издръжката на шестте си деца и алкохолизирания Зигфрид – по­някога агресивен и женкар, но в крайна сметка обичлив неин съпруг.

Дискретен, старомо­ден, традиционен и аб­солютно възхитителен – това е Ян Трoел в най-до­брата си светлина с тази историческа драма. Като обръща внимание и на най-малките детайли, ре­жисьорът върви през ис­торията, без да бърза, но и без да се влачи, изпълнен с огромна симпатия към героите и злодеите си, създава едновременно интимен семеен портрет и богато платно за живота на работническата кла­са по онова време.

Структурирана педантично и авторитетно, бога­тата на много и различни състав­ки плътна постройка на сюжета тече в образцов разказ, издържан в забележително хомогенен визу­ален стил. Мария на Хейсканен е удивителен образ – дребна, но целенасочена и смела жена, коя­то се противопоставя на съпруга си и съдбата, пламенно защитава децата си и почти се отказва от вродения си талант на фотограф заради тях.

Ян Густав Трoел (роден на 23.07.1931 г. в Лимхан, Швеция) обикновено сам пише сценариите за филмите си и е оператор на тях. Творбите му се отличават с реализъм и поетична операторска ра­бота, която поставя на преден план природата. Те са му спечелили място редом до най-уважаваните шведски режисьори като Ингмар Бергман и Бо Видерберг.

Преди да започне кариерата си в киното, Ян Трoел е учител в на­чално училище в продължение на няколко години. След това, в на­чалото на 60-те години, започва да снима аматьорски филми. През 1962 г. става асистент и оператор на Бо Видерберг. През 1966 г. дебютира и като режисьор с „Това е животът ти”. Филмът е екраниза­ция на автобиографичния роман на Ейвинд Йонсон и разказва за момче от работническата класа от началото на XX век. Следващата творба на Трoел – „Кой го видя да умира?” (1968), му печели „Златна мечка” на фестивала в Берлин.

Най-значимите филми на Трoел от 70-те години са епичните „Емигранти” (1971) и продължени­ето му „Заселници” (1972), посве­тени на бедни шведски емигранти в Америка през XIX век. Те също са екранизации, този път на из­вестния роман на шведския писа­тел Вилхелм Моберг „Емигранти”. Както и в други филми на режи­сьора, и тук една от главните роли се изпълнява от Макс фон Сюдов. „Емигранти” е номиниран за две награди „Оскар” – за режисура и за сценарий.

След кратък и не особено пло­дотворен престой в Холивуд, от който са филмите „Невестата на Занди” (1974) с участието на Джийн Хекман и „Ураган” (1979), Трoел снима „Полетът на оре­ла” (1982), който е номиниран за „Оскар” за най-добър чуждое­зичен филм. Когато излиза през 1991 г., „Капитанът” предизвиква противоречиви реакции, защото е по действителен случай – брутал­ното убийство на шведско семей­ство, случило се няколко години по-рано.

Филмът обаче се кон­центрира върху психологическата игра на надмощие между убиеца и приятелката му, за сметка на са­мото насилие, и вероятно затова е награден със „Сребърна мечка” в Берлин.

Днес, макар да е прехвърлил 70-те, Трoел продължава да рабо­ти активно. Сред филмите му от изминалото десетилетие са „Бяла като сняг” (2001), посветен на живота на шведската авиаторка Елса Андершон, документалният „Присъствие” (2003) и най-нова­та му творба „Запечатани мигове” (2008).
Днес, 20.45 ч.
Кино Люмиер, гости Ян Троел и Томас Стендеруп (продуцент)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари