Днес Сергей Соловьов ще получи наградата на София

Големият руски режисьор ще закрие 14-ото издание на София Филм Фест с послед­ната си творба – „Анна Каренина”
14 мар 2010 09:37, Петя Славова
0
Днес Сергей Соловьов ще получи наградата на София
Кадър от "Анна Каренина". Снимка: София Филм Фест

„Докато не възникне маниакално отно­шение към това, което искаш да направиш, нищо няма да излезе” – казва призьорът на Берлинския и Венецианския кино­фестивал Сергей Соловьов, който днес ще получи и Наградата на София за прино­са си в киноизкуството.

Творческият му път започва през 1969 г., веднага след завърш­ването на Руския държавен университет по кинематография (ВГИК), в студиата на Мосфилм. Тогава е и дебютът му като ре­жисьор с филма „Семейно щастие” („Се­мейное счастье”) по разкази на Чехов. Днес Сергей Соловьов е известен руски киноре­жисьор, сценарист, продуцент, народен ар­тист на Русия.

Според критиката важна роля за забележителното му начало в киното изиграва фактът, че осно­вен обект на внимание в творчест­вото на Соловьов e „нежната въз­раст” от 12 до 25 години. На този ярък период от човешкия живот са посветени и филмите му: „Сто дни след детството” (1975 г., носител на „Сребърна мечка” за режисура на Берлинския кино­фестивал), „Спасител” (1980 г., отличен с диплом от фестивала във Венеция), „Наследници по права линия” (1982 г.), както и „Чуждата, бялата и сипа­ничавата” (1986 г., носител на Голямата награда на журито във Венеция).

От 1982 г. Сергей Соловьов е преподавател в режисьорския фа­култет на ВГИК. Сценариите на филмите си пише сам (понякога в съавторство), често и въз основа на големи литературни класики. Най-голяма популярност обаче му носят неговите „Три песни за родината” – „АССА” (1987 г., специалната награда на журито в Сан Себастиан), „Черната роза – емблема на тъгата, червената роза – емблема на любовта” (1989 г.) и „Дом под звездите” (1991 г.).

През 2000 г. Сергей Соловьов снима още един от най-добрите си филми – поколенческата дра­ма „Нежна възраст”. Миналата година той завърши екранизаци­ята на „Анна Каренина” (дву­часов игрален филм и 5-сериен телевизионен вариант), както и „2-АССА-2” (сюжетно свързано с киноадаптацията на „Анна Каре­нина”, продължение на популяр­ния „АССА”).

Анна Каренина / Anna Karenina, Русия, 2009, 142’, Реж. Сергей Соловьов

 “Анна Каренина” е класическа екранизация по едноименния ро­ман на Лев Толстой – разказ за трагична любов и предателство, за съдбата на една жена, която, обзета от силна страст, решава да промени изцяло живота си. Анна Каренина не може да се пребори с чувствата си към Вронски и за да съхрани правото си да обича, отхвърля моралните норми на висшето общество. Но присъдата е безкомпромисна – съпругът на Анна ù забранява да вижда сина им, а познатите и приятелите им ù обръщат гръб.
Днес от 19.00ч., НДК, Зала 1, Официално закриване на Со­фия Филм Фест
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари