Новината за Гагарин в USA
Новината за Гагарин в USA
Това е снимка от nnm.ru на вестника в който се съобщава за успешния полет на Гагрин в Космоса Снимка: Vladi | 12 апр 2013 13:31
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
147
16933
31
2
Напиши коментар Коментари
140
1
 
5
 
! Отговори
морски преди 6 години
Няма по-велики от руснаците!!
139
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до fripp, СССР не е Русия!
138
0
 
2
 
! Отговори
fripp преди 6 години
Нямало значение дали си първи, дали си локомотива - глупости. Затова ли американците не пуснаха Тито в техния модул на МКС. Ще ви кажа защо - защото не те го закараха там. Защото пак други влязоха в историята, като качиха един дърт чичка в Космоса, защото не го посрещна президента на летището пред 1000 журналисти, а го изсипаха в степите на Казахстан. 250 полета на Съюз и Прогрес срещу 135 на совалките, моля, не ми се хвалете с трафика.
137
0
 
4
 
! Отговори
fripp преди 6 години
Разбира се, че ще качиш 12 човека в една совалка, разбира се, че ще построиш такъв кораб, защото НЯМАШ ДОМ В КОСМОСА. Като имаш дом там, ти трябва един като Крикальов (803 космически дена) и той ще ти свърши работа за няколко дузини астронавти. И тук говорим за Космоса, не за чипс, фордове, бойлери и уиндоуси.
136
1
 
2
 
! Отговори
fripp преди 6 години
Формално първи няма. Има първи и всички останали след тях. И други са предполагали, че има земя зад Атлантика, но Колумб я откри и остана вечен, така както Магелан и много други, така и Гагарин и Руската космическа програма остават вечно първи с постиженията си. Питай ме сега защо? Защото трябва да ти стиска, за да направиш първата крачка. Не да купуваш Браун и да го плашиш със сибирската каторга, за да ти изправи кривите ракети.
135
1
 
0
 
! Отговори
до fripp преди 6 години
"това го постигна един съсипан от страдания народ"

Е за това съм съгласен. Даже по-респектиращото е, че го постигна една дефакто неидустриализирана и несвободна развиваща се страна (страданията и войната не са толкова проблемни).
Всичко е много хубаво, аз само имам проблем да се сравнява със стопанския, технологичен и научен локомотив на света САЩ - съвсем различни категории са.
134
1
 
0
 
! Отговори
до fripp преди 6 години
"доказаха, че е ВЪЗМОЖНО И ОСЪЩЕСТВИМО овладяването на Космоса"

Това американските специалисти го знаеха много добре. Това, което не знаеха, е че са въвлечени в състезание, щото руснаците си пазеха в тайна полетите, което е и причината формално да се водят първи в началото.
133
3
 
0
 
! Отговори
до fripp преди 6 години
Пак се разсейваш - нали казахме, че совалката е 25 тона и до 12 астронавти, руските капсули са за 1 човек и 1 куфар. Трафикът на американците е огромен, руският далеч по-скромен.

Американците също са първи в много неща, впечатляващото е, че са първи В ПО-ТРУДНИТЕ неща, както обясних/доказах.
132
0
 
4
 
! Отговори
KB преди 6 години
Не мога да разбера до кога ще трябва да се сравняват и противопоставят народите. И Русия и САЩ са инвестирали и дали много за тази наука. Какво значение има, особено за нас, кой е по-по-най????
131
0
 
1
 
! Отговори
fripp преди 6 години
И още нещо - преди повече от 20 години Червената армия се изтегли от Германия, но англоезичните не спазиха договореностите и още са там. Ако спрат да потискат тази страна, тя много бързо, си мисля, ще се превърне в третата космическа сила, а на жълтите копипейстове.
130
0
 
2
 
! Отговори
fripp преди 6 години
Не отричам постиженията на американците, но да ми са развяват пред очите като едва ли не единствената, всемогъща космическа държава - не съм абсолютно съгласен. Две са държавите - Америка и Русия. Само че постиженията на руснаците (с изкл. на кацането на Луната) са много по-значими, защото бяха първи, с което доказаха, че е ВЪЗМОЖНО И ОСЪЩЕСТВИМО овладяването на Космоса. И това го постигна един съсипан от страдания народ, а не бигмаковете, на които ВСВ не им счупи даже един прозорец.
129
0
 
1
 
! Отговори
fripp преди 6 години
110 полета на Съюзите, 135 на совалките. Слаба разлика, а ако прибавим над 140-те полета на Прогресите, то става ясно кой е майстора на космическия трафик. "Символичната" станция Мир отменя необходимостта от много силен трафик на хора, след като там има създадени всички условия за дълговременна работа. А оня ден, потретвам, една символична космическа барака закара астронавтите до МКС за толкова време, за колкото се пътуваше от Бургас до София преди години.
128
1
 
0
 
! Отговори
до fripp преди 6 години
"И не ми тикайте бройката на астронавтите като някакво постижение колосално"

А кой тика бройката 5 срещу 17 ?
Който тика колко са жертвите трябва да тикне и при какъв трафик са получени! Иначе става като домати за 100 лева, ама не се знае за колко кила става дума.

(И не важно колко време се стои в станцията, щото критичният момент е при транспорта.)
127
2
 
0
 
! Отговори
до fripp преди 6 години
Ама аз знам и признавам всички тези успехи.
Ставаше дума, че те са само при началните по-прости и лесни мисии. При по-предизвикателни задачи с по-висока технологична трудност руснаците изнемогват и технологичното и научно превъзходство на САЩ става видно и непреодолимо. Затова днес дължим 90% от знанията си за космоса на НАСА, а руските заслуги са по-скоро символични - чисто количествено.
126
4
 
0
 
! Отговори
рендето преди 6 години
До fripp-гагарин-жертва на кокунизма.Оцеля КАТО ЕКСПЕРИМЕНТ но по късно му видяха сметката....при комунизма човека е една бяла мишка...
125
0
 
6
 
! Отговори
fripp преди 6 години
И не ми тикайте бройката на астронавтите като някакво постижение колосално, защото само Поляков и Крикальов общо имат 1241 дена в Космоса, а това на колко мисии със совалките се равнява. Хората имаха космическа станция, където един от космонавтите им прекара там повече от година и свърши работа за доста мисии с луксозните им возила.
124
0
 
9
 
! Отговори
fripp преди 6 години
Хората в знак на признание и ярост от тези постижения създават НАСА, защото не могат да преживеят факта, че една страна току-що ИЗЛЯЗЛА ОТ ЕДНА ЧУДОВИЩНА ВОЙНА С 25 МИЛИОНА ЖЕРТВИ И БЕЗ ЕДНА ЗДРАВА ОСТАНАЛА СГРАДА, ги изпревари в сферата, където са нужни най-високите познания и технологии, докато те чакаха по офисите си да фанат някои немски физик да им оправи великите технологии. Корабите били евтини, голям праз, нали летят. Вярно, нямат мини-бар с кока кола, но...летят.
123
3
 
4
 
! Отговори
fripp преди 6 години
Продължавам със урока - Спутник-1(1957г.-уточняване на плътността на горните атмосферни слоеве). 1951г.- първите живи същества пресекли линията на Карман и върнали се живи, тоест стигнали границата на Космоса. 1957г-първото живо същество изведено в орбита. 1960г - първите живи същества върнали се живи след орбитален полет. 1962г. - първия групов космически полет (Восток3 и Восток4), по време на който за първи път се предава тв изображение от корабите. 1964г - Восход1 - първия многоместен кораб.
122
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не се развяваше, а се клатеше
121
1
 
12
 
! Отговори
дЯДО гОШО преди 6 години
Спомняте ли си когото американец стъпа на луната и заби знамето то се развяваше? А там вятър няма. Тогава за какво говорим.....И З М А М А.