Слънчевата енергия е по евтина от АЕЦ
Слънчевата енергия е по евтина от АЕЦ
Българските потребители плащат висока цена за електроенергия от фотоволтаици и ниска цена за тока от АЕЦ Козлодуй! Това обаче е миналото и старите технологии и регулации. При новите технологии и регулации токът от АЕЦ е по скъп срямо фотоволтаиците! Снимка: Зелените алтернативи против АЕЦ | 24 яну 2013 09:22
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
146
24169
9
10
Напиши коментар Коментари
109
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Тошко

Не само се изисква енергия за производството на тези панели. Самото им производство е силно замърсяващо околната среда. Рециклирането им, след края на живота им, също е скъпо и замърсяващо... Това важи с пълна сила и за "енергоспестяващите" крушки. Да, за същото количество светлина консумират по-малко енергия. Но ако падат готови от небето. Целият жизнен цикъл производство-използване-рециклиране е изключително скъп и замърсяващ околната среда. Но това, естествено, удобно се премълчава.
108
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
141, германците не случайно се отказаха от АЕЦ! Те знаят коя енергия ще е най0конкурентноспособна в бъдеще и затова инвестират във ВЕИ. Ние като нормално, пак сме изостанали с 50 години в мисленето си!
107
3
 
3
 
! Отговори
Незнайко преди 6 години
А от лунната светлина, колко ще ни струва?
106
0
 
3
 
! Отговори
-- преди 6 години
Тогава, тогава предвиждам такъв живот...
Всички ще плеснем с ръце, ще се прегърнем..., а около нас слънце, щастие и рози.
105
1
 
1
 
! Отговори
dankata преди 6 години
До Ъц еле пък при ядрена зима?
104
0
 
0
 
! Отговори
Прост преди 6 години
Тошеее,
При оранта на плодородната земя, се отделя значително количество СО в атмосферата, което не може да се възтанови от засятите култури след това. Кислород се възпроизвежда единствено от големите горски масиви, които у нас намаляват с всеки изминал ден, ама туй е друга тема.
103
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съгласен съм , но в България живеем 30 години назад във времето!
102
1
 
0
 
! Отговори
Тошко преди 6 години
Оказва се, че фотоволтайците пи косвен начин водят до увеличаване на въглеродните емисии в атмосферата. КАК?
- за производството на самите панели се изисква енергия.
- поставянето на панелите върху плодородна земеделска земя води до унищожаване на почвата. Ако същата площ се използва за земеделие, то растенията при своето развитие ще акумулират въглероден диоксид и ще произведат кислород.
Фотоволтайчни централи би трябвало да се контират само в пустинни райони където не виреят дори растенията.
101
0
 
1
 
! Отговори
Прост електричар преди 6 години
Това сигурно Дянков го е изчислил.Тока от АЕЦ-а е бил много скъп ,а защо не кажат за стотиците договори, подписани за 25 години напред за изкупуване на зелените енергии на цена 0,80 ст. за 1КWh.Не от друг а от сегашното управление .И каква ще е цената на тези зелени енргии ,докато достигне до нас простите потребители ако спре тока от АЕЦ-а който се изкупува на цена 1 стотинка и балансира безобразната цена от слънцето.Боко сам си го е казъл youtube/watch?v=QSE2grkfYOk
100
0
 
1
 
! Отговори
Homer Simpson преди 6 години
Единствената еко.ел.енергиа е СПЕСТЕНАТА
99
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, колко сме богати!
Пък и с тази индустрия и промишленост повечко АЕЦ ще са ни нужни...
А, на бедния народ дето сега се чуди как да свъреже 2-та края ще му е добре нови АЕЦ да строи, че то за по 1-2 крушки много ток отива.
Хайде нека зорлиите, за които цената е 6 милярда се запретнат да плащат разликата от техните каси и да не търсят народа да ги спонсорира и плаща с живота си и живота на деца и внуци.
Харесвам · Отговор ·
98
1
 
1
 
! Отговори
Ъц преди 6 години
"Слънчевата енергия е по евтина от АЕЦ"
----
Вярно е, ама де го Слънцето през зимата?
)))))))))))))))))))))))
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Понеже ставаше въпроз по надолу за фотоволаците, никъде ама никъде слънцето не може да даде повече от киловат на квадратен метър, дори и при най добри условия. Приемете това за константаи че размерите на фотоволтаците ще си останат такива и с смешнито си КПД. Единственно може и да се надявате да стане производството им по евтино след години но едва ли, защото глобалната икономикаа иска да се плащат лихви. За китай и китайците вкусиха от хубавото и не се надявайте след 5 години да има евтина раб
96
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това българинът всички го разбраха че е безкрайно прост
ами щом могат да му пробутват такива материали
ония държави дето имат високи технологии
не щат да преминат на слънчева или вятърна енергия
ама българите могат - ако глупоста е слънчено излъчване
то и в дъжда и вятъра и реката има енергия но не идват по поръчка същото е и със слънцето
тът по-*** наййй българин
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма такава панацея евтина(безплатна) енергия, че и да е достъпна за хората. За да е ефективна една система тя трябва да се контролира Ще мине още доста време преди да се отървем от електроразпределителните дружества, но поне можем да им минимизираме процента от енергията която ползваме.
94
0
 
3
 
! Отговори
МОже да си боднеш преди 6 години
Един соларен панел в магазина:
1 квм = 800 лв = 200 Вата
10 квм =8000 лв= 2000 Вата
20 квм=16000 лв=4000 Вата

ТОВА Е САМО ГОЛ ПАНЕЛ

ЗА ОКОЛО 20000 лева колко години ще си платите тока?

Е на 25 тата година ще търсите нови панели и вторични суровини за старите?
93
0
 
1
 
! Отговори
Владо преди 6 години
До Боби. Абсолютно болезнено си прав. Описаната от теб схема е 100% приложена при соларните паркове. Единици тарикати усетиха навреме накъде *** вятъра и успяха да се промушат покрай големите акули. А масрафа ние ще го плащаме 15 години (мискя, че токова важеше абсурдната изкупна цена от над 70ст. за "пионерите" в бранша).
92
0
 
4
 
! Отговори
Ех, скачащи братя преди 6 години
Кой от Вас си е сложил перка и се е откачил от енергото?

Кой от Вас се е откачил от енергото защото си е сложил соларен панел на покрива?

КОЙййййййййййййййййййй?

И колко струва това удоволствие?


Който не скача е ............
91
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има фирми в Бг. които и в момента разработват системи за управление които ще комбинират малки ветрогенератори, фотоволтаична инсталация и нормално захранване от енергоразпределителните дружества. Да това не ви прави независими но определено ще ви намали сметките за електричество! Комбинирано с изолации и ето ги още спестени пари за в бъдеще. Началната инвестиция никога не е малка но гледайте напред а едно решение може да е приложимо за един и неприложимо за друг.
90
0
 
2
 
! Отговори
Владо преди 6 години
До Боби
Прието. Виж, не искам да се заяждам. Ако станат достъпни като цена и качество и аз ще си бодна една фотоволтаична системка. Ама ядрена енергетика на този етап трябва да има. не ме интересува Белене, Козлодуй или реактор в Трънско. Ясно е, че Белене е далавера на комунягите, ама и ВЕИ-тата са си далавера отвсякъде, от която само потребителите сме прецакани в момента.