Най-малкият ИТ-специалист в България
Най-малкият ИТ-специалист в България
В навечерието на Деня на труда нека научим кой е най-малкият работещ в страната. Давид Мавродиев, ученик в 9 кл. на Софийска математическа гимназия, е сензация още на 14 г., когато успешно преминава кандидатстудентските изпити и бива приет - присъствена форма на обучение в едногодишната интензивна програма на Софтуерната академия на Телерик. Завършва уеб и мобайл трака с отличие преди дни, и въпреки, че е само на 15 г. получава шест предложения за работа. Избира да програмира на 4 часа след училище. Снимка: Снежина Вълкова | 21 апр 2017 11:33
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
29
12209
50
3
Напиши коментар Коментари
24
0
 
15
 
! Отговори
m3 преди 1 година
Алоуу, хейтърите. Я кажете къде сте се учили да програмирВате, и къде работите, че да знаем и ние къде е качествено и да не си губим времето с академии...
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ps, от тия академии и кадрите им са пропищяли бая компании. Но, липсата на качествени кадри ги кара да пробват всякакви възможности - всякакви агенцийки, академийки и прочее.

David явно има талант и желание. Ако не се подведе по кухите технолози в България и се хване да понаучи и малко компютърни науки, още на 18 ще знае в пъти повече, отколкото 95% от дръвниците в индустрията ни.

Старшинството е отделна, доста дълга и тъжна тема, която не искам дори да започвам :D
22
0
 
14
 
! Отговори
ps преди 1 година
До Анонимен
Т.М. отлично е разяснил разликата. Само ще добавя, че годините са важни не като възраст, а като практика, защото стажът определя тънката граница между junior и senior developer. Явно Вие си търсите senior и може да го намерите, предлагайки актуално за позицията заплащане. Но в случая възрастта /над 30 г./ не играе никаква роля. Примерът на Т.М. е показателен. Допълвам го: Момчето на 15 г. е вече junior и още преди 30 г. ще е senior!... С това си мислене ще изтървете ценен кадър. :)))
21
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кириле, пише се гуру, неграмотнико :D

Ти колко гурута можеш да ми изброиш, без да ровиш в нета? Дори за най-големите компании в света не можеш да ми кажеш кои са техническите гении зад продуктите. Излишно е да те питам за хората в България, най-вероятно можеш да ми изредиш само някои от палячовците от бившия Телерик и да допълниш с няколко души, които са ходили да правят презентации. Презентирането не ги прави гурута.

За името - не се крия, попълвам 1 поле по-малко.
20
0
 
24
 
! Отговори
Кирил преди 1 година
До jj

Не знам защо се обръщаш към мен, след като моят коментар е до Анонимния субект и в него изобщо не става дума нито за СофтУни (че да ми даваш пример с "return, return"), нито за Академията на Телерик (ще приема тезата ти за еталона, ако откриеш такова излагащо видео и за нея), ама сигурно си се объркал нещо с някое друго мнение, приятел.

Така че нямам идея кои са "онези" и къде е това "там", където ти и те сте бачкали. :D
19
23
 
2
 
! Отговори
jj преди 1 година
До Кирил

И аз бях от онези дето бачкаха "там". С очите си видях как се пише (от специалисти) "слайдър" с 2000+ излишни реда код. За "чартовете" и "гридовете" и останалите компоненти да не говорим. За нивото на доктори и счетоводители "погромисти" пък съвсем. Най-тъжното е, че сега същите тези преподават и раздават знания.
"Да, има и кадърни хора минали през академията ви, но те просто са си талантливи".
"return, return" е в голяма степен еталон за IT-сектора и Академиите у нас.
18
3
 
25
 
! Отговори
С.Л. преди 1 година
Хехе, Ананимен, ти сериозно ли го мислиш това за ниските заплати? Ако ти даваш такива, наемайки фрилансъри да работят "на парче" по проекти, за да пестиш от осигуровки, данъци, отпуски и т.н., значи ти си бил този пишман работодател, дето съсипва сектора. :) В нашата фирма един джуниър започва с 1600 лв., а с бонусите, %-те екстри, осигуровките и др. си докарва над 2000 лв. даже (момчето, след като е на 4 ч., явно взима половината от тази сума). За хора без стаж, не е ниско заплащането, да знаеш
17
4
 
28
 
! Отговори
Кирил преди 1 година
Ей, Анонимничето,
Щом още в 8 кл. си пишел "на ASM, C/C++, Pascal / Delphi" и си "изял с кориците няколко книги за процесорни архитектури и алгоритми", значи днес си гуро на софтуерното инженерство в България и името ти е познато и уважавано в ИТ-индустрията.
Защо тогава се срамуваш от него и не си го напишеш?... Чак се налага да се криеш зад анонимки, ботове и др. псевдонимчета, с надеждата, че никой няма да разбере кой си. Будиш съжаление. Трагично е положението. Направо плача. От смях. :-()
16
0
 
29
 
! Отговори
Георги П. преди 1 година
До boto: И ти ли като Анонимен се изказваш неподготвен? Цитат: "Основно за Телерик, който си отсява кадрите още по време на обучението и пуска плявата на пазара на труда със базови познания за нещо, което си мислят за програмиране". Освен, че трябва да научиш кога се пише "с/със" за да изглеждаш грамотен, а и за да ти повярват, че си компетентен по темата за да минеш за работещ в IT-бранша, то беше добре да знаеш, че няма компания Телерик, за да си отсява нещо, а има само Академия с това име.:-)
15
30
 
1
 
! Отговори
boto преди 1 година
Академията разбира се е добро начинание. Основно за Телерик, който си отсява кадрите още по време на обучението и пуска плявата на пазара на труда със базови познания за нещо, което си мислят за програмиране.

Същото е със поредната иницятива на Наков, която му е май 3-4 фалирана. Тръгва с идялна цел разбира се за пред медиите и почва едно продаване на фирми и финансиране на курсове та ум да ти зайде.

Факт е, че основно кадърните програмисти или работят дистанционно зачужди фирми или чужбина.
14
36
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пишман IT работодателите съсипаха сектора с ниски заплати. Всеки читав специалист е в чужбина или работи дистанционно за чужда фирма. Сега и награди да си раздавате и евро пари да взимате - вече не сме сила в програмирането. Факт е, не мога да наема програмист под 30 години който може да ми е полезен с нещо. Наемам хора през фрийленсърски сайтове, работят отговорно и с темпо. Тук нещата са съсипани.
13
0
 
45
 
! Отговори
Б. Михайлов преди 1 година
До Спасова:
Най-съществената разлика е, че за кандидатстване в Telerik Akademy няма възрастово ограничение. Това е визионерски подход, липсващ на всеки ВУЗ, щом не би приел 14-годишен, колкото и да е талантлив.

До Анонимен:
Когато основете академия, а и IT-компания, която после да продадете за милиони и вместо да си ги харчите парите, решите да правите добро дело и да ги давате за заплати на екипа си, за да не плащат курсистите обучението, тогава на воля може да критикувате. Сега изглежда тъпо.
12
1
 
40
 
! Отговори
Спасова преди 1 година
До Анонимен
Хареса ми развитието на възгледите ви. Най-после да похвалите конкурента Телерик, макар и не директно. :-D
Не само Академията им открива таланти (младежът е с номинация от БАИТ за тазгодишните награди), но и там, за разлика от ВУЗ, няма как обучаващите се "да препишат на изпит", защото действа AntiCheat приложение.
Другата разлика от ВУЗ е, че не всички приети завършват (за да се получават 4-5 год. такси и да се усвои бюджет), а сертификат получават малък процент и то само отличници.
11
4
 
43
 
! Отговори
Зорница Н. преди 1 година
Г-н Анонимен, преглеждайки коментарите, останах с впечатление, че Вие най-често "посещавате" новината. Разбрах, че освен програмист сте и гадател, и звездите Ви говорят, щом знаете поименно кой пише мнения. Виждам и еволюция в становището Ви- първоначалната хипотеза, че пише и поставя минуси ръководството на академията, към днешна дата е коригирана на "групата на Телерик Академия". Поздравления, че следите ФБ-страницата на Telerik Akademy, където е споделен материала. Няма лошо да сте й фен! (-:
10
44
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разпределението плюсовете и минусите е изключително радващо - очевидно само групата на "Телерик Академия" посещава новината :D

Чак се притеснявам, че имам плюсове по постовете ...

Ния, базовите знания в информатиката се преподават навсякъде. Въпросът е дали искаш да ги научиш, или очакваш да ти ги натъпчат в тиквата.

Това, че всички предпочитат да препишат на изпита, е далеч по-показателно за нивото на студентите, отколкото на ВУЗ-овете.
9
0
 
31
 
! Отговори
Ния преди 1 година
Ако Телерик не става, какво ще кажеш за университетите. Освен ФМИ в СУ никой друг в България не става. Че то вече в повечето университети в България са набутали Компютърни науки и се учат само глупости
8
51
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
г-це А.Дончева,

В 8ми клас аз пишех на ASM, C/C++, Pascal / Delphi, бях изял с кориците няколко книги за процесорни архитектури и алгоритми.

Разликата е, че тогава нямаше интернет; обикалях по всякакви книжарници и ровех за информация където успея.

Жалкото е, че си въобразявате, че "Телерик Академия" е еталон или мерител за качество.

Да, има и кадърни хора минали през академията ви, но те просто са талантливи.

Иначе, средното ви ниво е покъртително ниско.
7
52
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цитат:
"когато успешно преминава КАНДИДАТСТУДЕНТСКИТЕ изпити и бива приет ..."

Та, г-н Терзиев (aka маслото), май не четеш внимателно?

Знам ви евтините трикове да организирате роднини и служители да набиват плюсове и минуси, от едно време ги въртите тия схеми.

Не омаловажавам труда на Давид, забавлявам се на вашите опити за евтин PR на негов гръб.
6
3
 
56
 
! Отговори
А. Дончева преди 1 година
Оставете го Анонимчо. Той(тя) изобщо не завижда.
Щото сам(а) още пред 8 кл. е изучил(а) C#, JS, Java, HTML, CSS и пр., взел(а) е в мечтите си 21 изпита с отличие в 2 трака (уеб и мобайл), станал(а) е "джунка" разработчик дори и без сертификат от Академията на Телерик и е успял(а) да си намери добре платена работа на половин работен ден, даже още преди да стане 9 кл.
Поне в сънищата сигурно така му(й) се случва. Сори за събуждането, г-не(г-жо)!
Не Ви прави чест.

Адмирации, Давиде, и респект!
5
5
 
58
 
! Отговори
Тодоров преди 1 година
До Нора и Васил:
Няма смисъл да се спори с трол или хейтър, дето злобее и плюе дори без заплащане и опорни точки. Струва си да се отговаря само когато Анонимникът започне да прави разлика между информатика и информационни технологи; между coder, junior dev и senior developer; между бакалавърска/магистърска степен и 1-годишно интензивно обучение; между частна академична инициатива (безплатна) и държавно ВУЗ (акредитирано, но платено); между безработен висшист и 15-годишен работещ IT-специалист.