България е на първо място по разхищение на енергия
България е на първо място по разхищение на енергия
България е на първо място по разхищение на енергия в Европа! За единица БВП изразходваме близо 8 пъти повече енергия от швейцарците! Не е ли по добре да инвестираме в енергийна ефективност вместо да строим нови АЕЦ? Снимка: Зелените алтернативи против АЕЦ | 23 яну 2013 12:40
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
61
23460
28
3
Напиши коментар Коментари
51
2
 
3
 
! Отговори
Веселин преди 11 години
Пада се повече енергия за единица продукт, защото съвкупността от произведените от нас продукти е в пъти по-малка от колкото на другите държави в стъкмистическото "проучване"
50
1
 
2
 
! Отговори
az преди 11 години
gluposti.....horata nqmat pari.....i pestqt......nie taka sme si nau4eni...s ograni4eniq
49
1
 
2
 
! Отговори
ттт преди 11 години
За вредата от краставиците.На когото не е ясно какво съм написал да го потърси в ГООГЛЕ.
48
3
 
2
 
! Отговори
нормално преди 11 години
като е най-евтин тока се разхищава,направте го като в другите страни и ще видите
47
1
 
2
 
! Отговори
Язе преди 11 години
Голямата разлика идва и от липсата на производство. И това няма да се промени като свием разходите. Да, по-добре ще е, ама не е решение.
46
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е пълна манипулация.Няма такава зависимост.А и да има е за еднакви производства.Да ни изравнят жизнения стандарт със западноевропейците ,за уеднаквят,заплати ,пенсии и цени с техните и тогава да сравняват.Всичко трябва да се поставя под съмнение , което се пуска от сегашното управление и внимателно да се проверява . Машината на злоупотреба с медиите работи с пълна сила както никога от по новата история на България.
45
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пълни глупости са това! БВП изобщо не зависи само и основно употребената енергия! БВП на глава от населението зависи от ефективноста на труда! Не може в едно предприятие от 3000 човека, половината да си клатят краката, другата половина да краде и накрая да имаме висока ефективност. Като се научим да работим наистина по 8 часа на ден и то максимално ефективно - тогава ще имаме ефективност.
44
3
 
4
 
! Отговори
до 47 преди 11 години
Пълни глупости. Точно енергийната ефективност е ключа към бараката. Точно с нея се обяснява факта, че цената на тока в БГ е една от най-ниските в ЕС, а плащаме големи сметки.Чрез саниране на апартамента на възрастните ми родители плащам почти наполовина за отопление.
43
1
 
5
 
! Отговори
ИНОВАТОР преди 11 години
Колко детски градини и училища и други държавни учреждения сте видели да имат водно подово отопление. Правят се ремонти, но да се положи евтина тръба с алуминиева вложка - никъде! Загретия под до 30С създава комфорт и икономисва 30% от енергията, защото топлината тръгва отдолу и почти не стига до тавана, където никой не се 'разхожда'. Метър тръба 16-ка струва 0,90лв. За един квадратен метър се полагат 6 линейни метра. Ползвайки нощна тарифа веднага икономисваме 50% спрямо нафтено-радиаторното!
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
47, заради намаленото потребление не само че няма да се увеличи цената, но и може да се намали, поради по малката нужда от строеж на нови мощности. Например бихме спестили по 11 000 лева на домакинство от нестроежа на АЕЦ Белене!
41
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
енергийната ефективност е ИЗМАМА. Нека мислим логично, ако се намали потреблението на енергията, то заради намалените постъпления ще се увеличи цената.Нека имаме сметка за ток от 100 лв, при това "саниране" се иска да се изкарат по 10 бона на човек, за да се намали загубата на енергия. Така за апартамент в сградата където живея би се получила икономия до 10% най-много. Или 10 лв на месец, на година 120 лв или ще се изплати след 80 години. Т.е. надвишава проектния живот на сградата и съответно е хвърляне на пари на вятъра или с други думи казано ИЗМАМА
40
2
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
Другарката Мунева,уби енергийната ни независимост.Сега е в дълбока нелегалност и думата и не се чува.Друг път обикаляше всички телевизии за да я слушаме и да се възхищаваме от нейния стайлинг и актьорското и майсторство.В ложата с коя ли степен е удостоена?
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 40Моля? Отказали се. И как се отказаха като са се наблъскали с реактори и просто не им трябват нови та сега си произвеждат и като им понаближи срока ще се отказват от ОТКАЗВАНЕТО. Мале, мале, що за лъжи се лансират. Германия и след 1000 години ще се откаже но ще отложи за по-натам. Всички икономически силни държави са пълни с реактори. И те си работят.
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това се дължи на мутризираната ни сива и черна икономика. Пример - у нас се провеждат повече фалшиви цигари отколкото истински :-)У нас на стотици хиляди се плащат заплати без трудов договор.Еми нема такава държава в Европейския съюз.Затова и производителността на труда се води толкова ниска заради огромния сив и черен дял от иконимиката. Спрете да манипулирате и да лъжете куневци, костовисти, и други антибългари и ***.
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много ви/им здраве.Гърците де бичат климатиците на максимум по средата айде ,патки не пасем.С по 5 см изолация 25+ см зидове кухи тухли и пак ни изкарват ,че харчим ,ама не!Тая маниполация за изборите.Само любопитно един британец в къща от 18 век с дограма от 18 век дали не харчи повече ???
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Германците понеже са много "изостанали" се отказаха изцяло от АЕЦ.Да им пратиме от тук "специалисти" от БКП, които да им разяснят как се прави референдум за развитие на "ядрената енергетика".
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По принцип се краде.*** крадат ток.ЧЕЗ за да избие загубите от *** начислява върху другите граждани и краде от тях. С новите електромери няма как да разбереш дали те крадат.
34
1
 
3
 
! Отговори
ИНОВАТОР преди 11 години
Повече от 10 години демонстрирам колко е лесно да се намали с 50% потреблението на енергия. Инвестиция от 500 милиона лева, могат да икономисват енергия за 500 милиона лева годишно. Инвестиция от 2 милиарда лева може да спести енергия за 1 милиард годишно. Това е повече от атомен реактор. Сроковете на възвращаемост са САМО от 6 до 24 МЕСЕЦА. В събота питах Петър Димитров защо отопляваме с нафта училища и градини с нафта 4-5 ПЪТИ по-скъпо от тока който продаваме... И той призна, че се КРАДЕ!
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Така ще е, горната графика няма нищо общо с това дали е платен тока.
32
1
 
3
 
! Отговори
"СЮРРЕАЛИСТ&quo преди 11 години
До 32: Ако погледнеш "ТОП 10 на най-често закупени стоки за 2012" от статистиката на Банка Париба ще разбереш защо българина "няма пари" за енергийна ефективност !