Защо (само) ние се отказахме от шистовия газ?
Защо (само) ние се отказахме от шистовия газ?
Картата от сп. Економист показва, че 4 страни са наложили забрана, но според схема в Чехия няма залежи, а Франция , Холандия  и Люксембург ( град държава) си имат сериозни причини за забрана. От небогати страни със забарана сме единствени и няма как да ни зададем въроса : Каква е политическата сделка? Снимка: lkl | 10 фев 2013 11:20
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
204
39295
22
61
Напиши коментар Коментари
167
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и като дадете газа на кривоносите евреи от шеврон ще видите какво толкова?? България ще пребъде?? Не! просто ще ни продават собствения газ, а от парите държавата и данъкоплатеца ще виждат, колкото виждат и от златодобива на дънди в Крумовград - нищо. Ами гласувайте
166
1
 
8
 
! Отговори
Некаква преди 11 години
Полша: "к'ва я мислееме, к'ва станА?" ;)Публикацията е на сайта на компанията, която организира половината лобистки конференции за шистовия газ у нас, мъка, мъъъъка ...3e-news.net/show/30628_kakvo%20se%20sluchi%20s%20shistovoto%20chudo%20v%20polsha%20_bg/
165
1
 
17
 
! Отговори
-- преди 11 години
Да бе, как не се сетихме да разбием, разроним и отровим най-бедния на питейна вода североизток, където помежду другото единствено се развива селско стопанство и се обработва земя...Такова щастие, газ отвсякъде, концесиониран на Шеврон - една световно известна компания с грижите си ала Майка Тереза.*** много сме прости верно...
164
2
 
4
 
! Отговори
Некаква преди 11 години
Кой ли обясняваше тук на скоро за фракинг в Германия? ;)Като ви казвам, че не четете, а само се упражнявате в говорене, пък вярвайте ми :)"Съобщението е, че искаме да ограничим фракинга, не искаме да го облекчаваме", каза политикът от партията на Меркел, който допълни, че не вижда в близкото бъдеще да се прилага методът на хидравлично разбиване някъде в Германия.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2013/02/11/2001092_germanski_ministur_ohladi_nadejdite_v_stranata_za/
163
1
 
0
 
! Отговори
Виепитатениеотговаря преди 11 години
184 - Дупчено е, където на картата има кръгче с "Р" вътре в него. Досега почти никъде няма окончателни резултати - проучванията траят обикновено около 5 години и едва след това във всеки конкретен случай може да се каже дали да се добива (т.е. да се правят още сондажи) или не. На едно-две места резултатите са отрицателни и съответно концесионерите се отказаха (напр. Ексон в Полша). На други са обнадеждаващи (напр. във Великобритания). Още много трябва да се проучва, преди да се каже да или не.
162
2
 
4
 
! Отговори
do avtora преди 11 години
kartata ne e verna ili e manipulirana ili stara . v espania ne se dobiva shistov gaz sas zakon ot predi 10 godini ! ai zemi se osvedomi i ne pishi gluposti zasto smese bili otkazali , aaa i kakvo predstavliava tozi na4in za dobiv - da ti stane iasno kolko e "xubav " .
161
2
 
15
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
"Франция , Холандия и Люксембург ( град държава) си имат сериозни причини за забрана."А нашите - да опазим здравето на децата си, както и опазването на природата като цяло, не са сериозни, така ли?
160
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мога ли да попитам големите специалисти по шистовия газ,къде в Европа е дупчено и какви са резултатите от това?
159
0
 
6
 
! Отговори
Николай преди 11 години
Интересна публикация :) Нашите "приятели" започнаха да ни облъчват!
158
2
 
6
 
! Отговори
Некаква преди 11 години
До Анонимен Германия плаща такава цена не защото е заплашвала със собствен газ, а защото е гигантски потребител и защото пусна Северен поток, където ги няма оскъпяващите посредници като Украйна например. Козовете ни срещу Газпром не са шистовия газ, защото първият сондаж за шистов газ у нас е руски: Русгеоком в Рогозина. Руснаците са най-хитри пуснаха американските и канадски льохмани да се борят с мораториума, а онези само стоят и чакат. Те са собственици на Eriel, които пък имат ноухау ...
157
2
 
9
 
! Отговори
цацаров преди 11 години
До Анонимен 181това не променя факта, че гмо и шисти са вредни за нас и региона.. да надупчат добруджа, да изцапат подземните води и да направят едно-две земетресения и ще сменим плочата..
156
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Некаква, западняците ни завиждат, но не емигрират в България, а българите, които уж си живеят на хубавото масово емигрират в залятия с ГМО, шисти и т.н. запад...
155
0
 
1
 
! Отговори
кикоман преди 11 години
До Анонимен 177имахме цял подпис за южен поток като левъридж. боко стратега май не можа да използва този факт. ти ми говориш за проучването като средство за натиск. не ни бива в отстояването на интересите си със или без проучвания..
154
2
 
6
 
! Отговори
Некаква преди 11 години
До Анонимен Напротив, точно ние доказахме, че когато става въпрос за изключително опасни и необратими процеси, като ГМО-то България взема правилните решения, за които западняците дори ни завиждат, а и не закъсняват да ги приложат, ама постфактум. Никой не купува ГМО, ако го има на етикета, за това и вносът вече е минимален, остана ГМО само във фуражите. BASF се отказа от картофа Амфлора и Европа и призна, че това е търговски провал. Европа пък спря да приема молби за разрешителни за ГМО!
153
1
 
3
 
! Отговори
бахурка преди 11 години
До Анонимен 163ти така ли си мислиш, че ще стане, ексон или който и там да е, ще дойде, проучи, почне да добива и да ни продава по 100 долара?? успокойте се, шистите са под земята, ако приритаме до тях, ще ги дълбаем. с времето технологиите ще стават само по-добри (или тотално забранени).
152
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Некаква, Германия само със заплашването, че ще добива Шистов газ вече плаща по ниски цени за руския газ от колкото ние плащаме, но ние понеже сме умни забранихме дори и проучването на шистов газ за да нямаме никакви козове срещу Газпром!
151
6
 
1
 
! Отговори
Некаква преди 11 години
До Анонимен Отново лъжа! Отравянията в САЩ най-често са станали защото фракинга е осъществил връзка с вододайния слой, чрез стари сондажи за нефт и газ, които хората дори може и да не помнят къде са! Те са правени по някогашни стандарти и изобщо не са изолирани както трябва, а често са с пробита циментация! Никой не е в състояние да предвиди и ограничи новите пукнатини от фракинга да се съединят със съществуващи в момента!
150
2
 
8
 
! Отговори
Некаква преди 11 години
До Анонимен В Европа НИКЪДЕ НЕ СЕ ДОБИВА! В Грмания и Полша има само проучвания и резултатите до сега са трагични. Най-големия Exxon Mobile си тръгнаха от Полша, защото шистите са им дълбоко, много са твърди и излиза предимно вода - цената не им се връзва просто. Следващият гигант който е на път да си тръгне е Талисман, по аналогични причини.Не си измисляйте глупости, а четете какво става в Щатите! Хората си пишат там: дела, отрови, катаклизми, корупция и липса на регулаци!!!
149
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама Франция НЕ добива. А не са по- прости.
148
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
168, точно противниците на шистовия газ защитатават възможно най-гнусните корпоративнио интереси, защото ни набутват опасната и скъпа руска АЕЦ, но не искат да ни позволят да имаме евтин газ и да станем независими от Газпром! Ако е толкова опасна технологията за шистов газ защо в Германия я добиват при положение, че там зелените са дори в парламента!