Сняг, виелици и дъжд днес, оранжев код за 18 области

Температурите ще са между -3 и 2 градуса
Обновена: 22 мар 2018 07:50 | 22 мар 2018 07:49, Александър Попов
2
Сняг, виелици и дъжд днес, оранжев код за 18 области
Снимка: Булфото, архив

Днес ще продължи да нахлува студен въздух. Ще вали сняг, в Горнотракийската низина - дъжд, но със застудяването дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг. Само в крайните югозападни райони валежът ще остане от дъжд.

"На много места в Северна България и по високопланинските проходи ще има условия за виелици и навявания", предупреди синоптикът Симеон Матев в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Оранжев код за снежни виелици е обявен в цяла Северна България, общо в 18 области. В Южна България предупреждението е с жълт код за проливни дъждове.

Температурите днес ще са между минус 2 и 3 градуса, през деня ще се понижават и към 14 часа ще са между минус 3 и 2 градуса, по-високи в крайните югозападни райони, посочи още Матев.

На места в Северна България се очаква да натрупа снежна покривка до 30 см.

По Черноморието ще бъде облачно, ще вали дъжд и мокър сняг. Ще духа северен вятър. Максималните температури ще са между 2 и 6 градуса.

"През нощта срещу петък валежите ще продължат, вече и в по-голямата част от Южна България ще вали сняг. Едва привечер снегът и дъждът ще спрат. Вятърът ще отслабне, в Южна България - чувствително", отбеляза синоптикът пред Bulgaria ON AIR.

А след средата на следващата седмица се очаква по-трайно и чувствително затопляне с температури между 18 и 23 градуса.

Тази сутрин най-много сняг се натрупа на север. В Силистра е измерена най-голяма снежна покривка от 8 сантиметра, но очакванията са валежите тепърва да се усилват. Нивото на Дунав продължава да се следи денонощно заради покачването му в последните дни. При Лом е обявена втора степен на готовност за действие, тъй като нивото стигна до 770 сантиметра.

В планините ще вали сняг, ще има условия за снегонавявания. Вятърът ще е умерен до силен от изток-североизток, по най-високите върхове от юг-югозапад и през деня ще се усилва. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около -3°, на 2000 метра – около -6°.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: времето
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
5
 
! Отговори
Руснака преди 6 години
виелици....