Слънце и дъжд, дъжд и слънце – от 1 май през Гергьовден до 24 май

Захлаждане и по-интензивни валежи се очакват в средата на месеца
30 апр 2018 12:00,
3
Слънце и дъжд, дъжд и слънце – от 1 май през Гергьовден до 24 май
Снимка: Reuters

Слънчево и топло време ще се сменя с облаци и краткотрайни дъждове през по-голямата част от май. Изключения, разбира се, ще има, най-вече в средата на месеца, когато се очаква захлаждане и по-съществени валежи, сочи прогнозата за времето на синоптика Петър Янков от ТВ-МЕТ, пише "Труд".

Средните максимални температури през май ще бъдат между 22 и 25 градуса, а средните минимални между 10 и 12 градуса. По-сухо е обикновено от началото на месеца до края на първото десетдневие, и от 16 до 19 май.

Месецът ще започне със сравнително топло време и краткотрайни валежи, главно в Западна и в Южна България.

Това ще продължи и около Гергьовден до 11 май. След това се очаква в страната да проникне по-хладен въздух от североизток и температурите да се понижат до 15-20 градуса. По-съществени валежи обаче се очакват през следващите дни, главно в западните и централни райони.

Следващите периоди на дъжд са от 21 до 23 и на 30 и 31 май, когато има условия и за силни гръмотевични бури.

Хубаво време обещават прогнозите за периода от 15 до 19 май и от 24 до 29 май. Слънчев и топъл Ден на буквите обещават за този май прогнозите.

Петър Янков припомня, че май е най-дъждовният пролетен месец и страната често е под влияние на по-влажни океански въздушни маси, идващи от северозапад. Това е причината за типично майското време – развитие на мощна купеста облачност в следобедните часове и краткотрайни валежи с гръмотевици.

За май са характерни и интензивни валежи и градушки, причиняващи наводнения и щети върху земеделските култури. Понякога обаче, когато над страната се настани горещ и сух континентален въздух, температурите могат да достигнат и 35 градуса.

Най-високите измерени температури през май за по-голямата част от страната са между 32 и 37 градуса. По-горещо е било в Бяла, Русенско: 40 градуса, в Берковица и Средец 39, в Ловеч, Търговище и Образцов чифлик 38.

Най-ниските минимални са от минус 2-3 градуса, в Ихтиман минус 4, във Вършец, Велинград и Казанлък минус 3 градуса.

Освен горещини през май е имало и големи студове - през 1991 година между 24 и 27 май в планинските райони по високите върхове натрупа 50-сантиметрова снежна покривка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
до МЕТРО-лога преди 5 години
В метрото ли работиш ,та даваш прогнози ? Защото , ако си в сферата на МЕТЕОрологията , не знам как са те назначили
1
1
 
4
 
! Отговори
Метролог преди 5 години
Прогнозата на времето се прави на база 75% константна информация и 25% информация с голяма възможност за изменение. Да правиш заключения за повече от една седмица напред е меко казано непрофесионално.