Жълт код: Застудява, на места валежи и гръмотевици

Максималните температури днес ще са 27 градуса
Обновена: 26 юни 2018 08:59 | 26 юни 2018 08:25, Петя Славова
1
Жълт код: Застудява, на места валежи и гръмотевици
Снимка: БТА

На 26 юни облачността над страната ще е значителна. Отначало в югоизточните райони, а по-късно през деня и над останалата част от страната, ще има валежи и гръмотевици, предупреди синоптикът Симеон Матев пред Bulgaria ON AIR.

Значителни ще са количествата в следобедните часове в Югоизточна, а през нощта срещу сряда - в Централна България.

Има условия и за градушки. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 22 и 27, в София - около 22 градуса.

Валежите ще са значителни, главно след обяд и през нощта срещу сряда. Прогнозата е за очаквани количества дъжд от 30 до 50 л/кв.м, но на места ще са за кратко време.

Оранжев код за дъждове и гръмотевици е в сила за областите Габровска, Великотърновска, Пловдивска, Старозагорска, Сливенска, Бургаска, Ямболска, Хасковска и Кърджалийска.

За 15 области на страната пък е обявен жълт код за валежи и гръмотевици за днес. Предупреждението е в сила за областите Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, София-област, София-град, Пазарджишка, Смолянска, Русенска, Търговищка, Разградска, Шуменска, Силистренска, Добричка и Варненска.

В тези райони също се очакват интензивни валежи и гръмотевични бури. Валежите ще са значителни, главно след обяд и през нощта срещу сряда.

Очакваните количества в областите Монтаска, Врачанска и Плевенска са 15-30 литра на квадратен метър, а в останалите области, където е обявен жълт код, 20-30 л/кв.м. На места валежите ще са за кратко време.

По Черноморието ще преобладава облачно време и ще има валежи и гръмотевици. Ще духа умерен до силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 22-24 градуса, близки до температурата на морската вода.

Над планините облачността ще е значителна, ще има валежи и гръмотевична дейност. Значителни ще са явленията в масивите от Централна и Източна България.

Ще духа умерен и силен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 14, на 2000 метра - около 8 градуса.

Засега прогнозата остава за обилни и интензивни валежи. Валежите са слаби до умерени, но следобед ще се усилят. Очертава се най-силно да вали в Югоизточна България. През нощта и на места в централните части на Дунавската равнина.

До края на седмицата на отделни части в страната ще превалява. Температурите в по-високите места ще останат под 20 градуса.

Симеон Матев посъветва шофьорите да преместят колите си на места, където опасността тя да "заплува" е занижена.

Валежните количества ще надхвърлят 100 л/кв.м. Най-малко ще вали в централния Запад и крайния Северозапад. В петък ще има повече слънчеви часове, а събота и неделя по-краткотрайни валежи. Засега остава опасността от локални наводнения в Югоизточната част на страната.

Синоптиците предупреждават за валежи днес, обявен е оранжев код за девет области на страната. Предупреждението е в сила за областите Габровска, Великотърновска, Пловдивска, Старозагорска, Сливенска, Бургаска, Ямболска, Хасковска и Кърджалийска.

Синоптиците прогнозират, че в тези райони ще има интензивни валежи и гръмотевици. Властите заявиха, че са в готовност за борба с наводненията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
истината преди 5 години
Властите да не заблуждават , че са готови за пороите .Както винаги ще "плуваме".