Оранжев и жълт код и студ – до края на седмицата

Възможни са наводнения, а в планините не е подходящо да се ходи
Обновена: 27 юни 2018 10:53 | 27 юни 2018 10:53,
4
Оранжев и жълт код и студ – до края на седмицата
Снимка: Pixabay

За 11 области е в сила оранжев код за дъжд и гръмотевици днес. Във всички останали области на страната кодът е жълт. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Оранжев код е обявен в областите Ловеч, Пловдив, Смолян, Габрово, Стара Загора, Кърджали, Велико Търново, Сливен, Ямбол, Хасково и Бургас. В тези райони се очакват значителни и интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури.

Очакваните сумарни количества са между 45 и 65 л/кв.м. През деня след временно спиране около и след обяд отново ще има краткотрайни превалявания. В останалите части на страната е в сила жълт код за интензивни валежи с гръмотевици и количества между 20 и 35 л/кв.м, а на места и до 40 л/кв.м.

Речните нива в Западнобеломорския басейн ще се повишават незначително, като в резултат на валежи по-значителни повишения ще има в Рилските и Пиринските притоци на реките Места и Струма. Водните количества на реките в басейна са около праговете за средни води.

Утре в резултат на валежи ще има по-значителни повишения на речните нива в средните и долните течения на река Места и река Струма. На 29 юни по-значителни ще бъдат повишенията в горното и средното течение на река Струма.

Температурите ще бъдат по-ниски от обичайните - максималните ще са предимно между 20° и 25°. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца, но с преминаването на средиземноморския циклон ще се понижи още.

По Черноморието облачността ще е предимно значителна и ще има валежи и гръмотевици. Значителни ще са количествата главно през предстоящата нощ. През деня валежите за кратко ще отслабнат и спрат, ще има и временни намаления на облачността.

Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са 22°-24°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Лоши са условията и за туризъм в планините, съобщават от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. Валежите и гръмотевичните бури ще продължат, на места явленията ще са интензивни. Ще духа умерен до силен вятър от юг-югоизток.

Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 15°, на 2000 метра – около 9°. Навсякъде в Стара планина вали дъжд. Температурите във високите части на планините са около 4-7 градуса. Там се е образувала и мъгла.

Единственото място, където ще пуснат лифт при наличие на хора, е Пампорово – 2 и 4 линия. Няма регистрирани инциденти през изминалото денонощие. Още информация за обстановката в планините има на адреса на ПСС в интернет, а телефоните са: 02/ 9632000 и 088 1470.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
преди 5 години
Супер морето ще дойде при нас :D
2
0
 
9
 
! Отговори
Да знаеете ) преди 5 години
Няма да се прибирам у нас,докато не се оправи времето.
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Код за силен вятър ... После не сме живели в изнесени времена ....