Прогнозата: Коледата – снежна, към Нова година ще се затопля!

Най-високите температури през декември ще достигнат до 15 градуса
Обновена: 30 ное 2018 07:25 | 30 ное 2018 07:10, Красимир Ангелов
4
Прогнозата: Коледата – снежна, към Нова година ще се затопля!
Снимка: Булфото

България ще посрещне Коледа със сняг, а Новата година – със сравнително топло за края на декември време. Това сочи прогнозата за времето на НИМХ-БАН за последния месец от настоящата 2018 година.

Най-ниските температури през декември у нас ще бъдат между минус 15 и минус 10 градуса, а най-високите - между 10 и 15 градуса. Очакванията са през декември средната месечна температура да бъде около и под нормата, която в Северна България и по високите полета е 0-1 градуса, в Горнотракийската низина - 2-3 градуса, по Черноморието и в най-южните райони - около 4 градуса, а в планините - от минус 8 до минус 3 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 литра на квадратен метър, в планините и в най-южните райони - между 70 и 120 литра на квадратен метър.

Последният месец от годината ще започне без валежи, със спокойно, но студено време. Ще бъде предимно слънчево, но на много места в равнинната част от страната и в котловините сутрин ще има мъгла или ниска облачност, а в отделни райони те ще се задържат по-дълго. В Северна България ще има снежна покривка и дневните температури ще остават под нулата.

Все пак ще има тенденцията към затопляне, по-чувствително в планинските райони. Около средата на първото десетдневие се очаква промяна на циркулацията и до края на периода вероятността за валежи е голяма - ще има и дъжд, и сняг. В края на десетдневието температурите ще се понижат.

През повечето дни от второто десетдневие ще преобладава облачно време, с намалена видимост в равнините, с температури около и под нормата. Превалявания ще има главно в началото на десетдневието.

Повече слънчеви часове ще има в планините и в планинските райони около средата на периода. През втората половина от десетдневието слабо ще се затопля.

Към края на второто и в началото на третото десетдневие на декември отново има повишена вероятност за валежи, предимно от сняг.

Около Коледа валежите ще спрат, но се очаква да има натрупана снежна покривка. Постепенно ще започне повишение на температурите, но отново с валежи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
99% свободно съчинение , 1% вероятност да се случи (чист късмет) , те не познават утре какво ще е времето напънали се след един месец да предсказват , по големи безделници от синоптиците няма.
1
4
 
2
 
! Отговори
jljkl преди 5 години
Ураа