Февруари топъл, март – непредвидим! Какво време ни очаква?

Климатолог: Ниските температури тази зима са напълно нормални
Обновена: 11 яну 2019 09:18 | 11 яну 2019 07:12,
4
Февруари топъл, март – непредвидим! Какво време ни очаква?
Снимка: Pexels

Навън продължава тихо да си вали снежец, в по-голямата част от страната, а ние сме сгушени на топло и сънуваме лятото. Прогнозата за времето вълнува всички ни и макар да ни се иска по-бързо да се стопли или пък да знаем точно какво ще бъде времето на рождения ни ден, след 2 месеца, това няма как да стане.

Затова е добре да слушаме синоптиците и да се обличаме добре поне в близките два месеца, макар те да вещаят, че февруари ще бъде по-топъл от обичайното.

Какво ще е времето утре, другата седмица и каква пролет ни очаква - отговаря климатологът на Investor Media Group Симеон Матев.

Зимата малко закъсня, но все пак дойде. Наистина ли има "арктически студ" в страната или температурите не са нищо необичайно за това време от годината?

Не е закъсняла. Дойде си абсолютно навреме. "Арктични студове" е широко понятие и не означава задължително температури от -30 градуса. В момента това са съвсем нормални за януари температури.

Питам се защо се вдига толкова много шум за нещо, което е нормално по принцип. В крайна сметка е януари, вали сняг. По-нормално от това... не знам. Имало минуси... А кога да има минуси, ако не сега? Не са били нещо фрапантно... Да, в Кнежа удариха -20, но ако отворим справочниците, ще видим, че там е имало и под -35 градуса. Къде е -20 и къде е -35?

Освен това в Кнежа всяка година от поне 30 години насам, с изключение на една-две години, удрят -20 градуса ей така, за добър ден, както се казва. За такъв студ говорим, който всъщност е напълно нормален. Ако има някакво отклонение от стандартите, то е в южните и югозападните райони. Сандански, например, показва доста по-студени дни, отколкото би трябвало да има, но за останалите части това е напълно нормално.

Декември беше в норма, януари до момента също за голяма част от страната е в норма. Абсолютно нормална зима.

Очаква ли ни скоро затопляне или студът ще се задържи дълго време?

Зимата не означава, че от 1 декември до 1 март ще има само студ и сняг. Зимата е на периоди, има по-студени и по-топли дни. След по-динамичното време, което имахме в средата на тази седмица, краят й отново ще ни предложи чисто зимни температури, макар и с не толкова екстремни стойности.

Когато валежите спрат, на местата, на които има снежна покривка – говорим за Северна и Западна България, ще има едно задържане на по-ниски температури. В събота ще има много слънчеви часове, облаците ще са малко. Температурите ще бъдат чисто зимни, но не и екстремно ниски. В неделя сутрин ще е малко по-студено, когато ще имаме температури около -10 градуса в т.нар. "високи полета" - Самоковско, Пернишко... прибавяме и Гоце Делчев, където също ще има ниски температури от порядъка на -12 до -15. Звучи стряскащо, но все пак е януари.

През деня в по-голямата част ще се затопли и температурите ще са около и над 0 градуса, като изключваме районите, изброени по-горе, където ще има и мъгли. В събота ни очаква и ветровито време, което ще прави температурите малко по-неприятни. В неделя ще има и облаци, и слънце.

В понеделник отново ще се усили вятъра, ще се увеличат облаците, ще превали слабо, основно сняг и то главно в Западна България. Валежите ще са краткотрайни, но са свързани с ново застудяване във вторник и сряда, което отново ще протече под формата на вятър и не особено екстремно ниски температури. В този период ще има валежи от сняг в планинските райони.

След това застудяване във вторник и сряда, ще имаме няколко дни с по-спокойно време, когато ни очакват и малко по-високи температури. Естествено, няма да са от порядъка на 20 градуса, но на места ще доближат +10 градуса, което за януари е доста. Има места, на които студът ще си остане – затворените низини и полета, които са защитени от вятъра и там студът ще си остане.

По-динамично време с редуване на дъжд, вятър, сняг, слънце, облаци ни очаква около 20 януари. Да, ще има застудяване, но няма да се задържа кой знае какъв студ. Ще се сменят студено с топло.

Колко опасно е "опасното" време?

Зависи от гледната точка – за едни е опасно, а за други не. "Опасност" означава да сме готови за някакъв тип време, в случая за ниски температури. Когато си облечен и си взел мерки, няма да има последствия.

Стойността е една, тя не е субективна. Възприятията са различни – за едни -10 градуса е нормално януарско време, за други пък е много топло. В Сибир като стане -10 и си обличат късите ръкави.

Тук, обаче, това е сериозна температура и трябва да се отнасяме с внимание към нея, но не бива да подхождаме към нормални за това време на годината като към някакво събитие и те да стават водеща новина в медиите, защото в крайна сметка, когато наистина има риск от неблагоприятни метеорологични явления, ще се подходи с неглижиране на проблема и няма да се обърне никакво внимание.

Какво е положението в планините, има ли лавинна опасност и от какво да се пазят скиорите?

Към този момент нещата изглеждат чудесни. За разлика от минали години, натрупването на сняг започна нормално през ноември, продължи през декември, продължава и сега. Планините ни от доста години насам се радват на обичайна снежна покривка от около 1 метър.

Опасностите обаче идват точно от тази снежна покривка, тъй като през последните дни наваля доста нов сняг. Там, където новата снежна покривка няма спойка със старата, има опасност именно от лавини. Риск от спонтанни лавини в момента има на Витоша и Пирин, както и по високите части на Рила и Стара планина. Съветът е да не дърпаме дявола за опашката и да не излизаме от установените пътеки, да следваме маркировката и да не излизаме от обработените ски терени, ако разбира се, не ни се иска твърде много да караме "в пудра".

Ако все пак скиорите искат да карат в така наречената пудра, нека изчакат този нов сняг да се слегне със стария, за да се намали опасността от падане на лавини и да не застрашават своя живот и живота на останалите.

Какво ще бъде времето през февруари?

Повечето тенденции показват, че месецът най-вероятно ще е по-топъл от обичайното, но тук ще отворя една скоба. Дългосрочното прогнозиране е нещо, от което повечето хора много се интересуват, но е невъзможно да се направи, защото изискват голям ресурс. Изготвянето на дългосрочни прогнози е труден и не достатъчно надежден процес. Повечето метеорологични централи, които все пак издават подобни прогнози, смятат, че февруари ще бъде по-топъл.

Всички знаем, че март е доста коварен и лют месец, често с много резки смени на температурите. Очакват ли ни изненади и тази година?

И тази година ще е така. Неслучайно март, макар и малко метафорично, е свързан с женската природа. Март неслучайно носи славата си на такъв променлив месец, защото тогава става преходът от зимата към пролетта – тоест от студеното към топлото. Именно тази борба всъщност води до тези резки и непредсказуеми промени.

Идването на топлото у нас ще бъде бавно и мъчително, както всяка година. Повечето дами искат топлото време да дойде изведнъж. И тази година очакванията са март да е с температури над нормата, но това не значи, че ще тръгнем по къс ръкав още от третия месец на годината. Да, ще има дни, в които температурите ще достигнат и ще надвишат 20 градуса, но това са обичайни неща. Обикновено на следващия ден пък вали сняг. Можем да кажем каква е тенденцията, а тя е че февруари ще бъде с температури над нормата, а имаме и голяма доза сигурност, че това ще последва и през март.

Очакванията са първата половина на пролетта да е с температури по-високи от обичайното, а втората – с температури, близки до обичайните. С валежите ще е обратното – в началото ще вали по-малко, а втората – повече.

По време на абитуриентските балове със сигурност ще вали, ако не друго, поне на абитуриентите да им върви по вода, както се казва. Причината да вали по това време е заради абсолютно закономерния годишен ход на нашия климат такъв, какъвто е бил векове и какъвто ще бъде в близките няколко години.

Климатът винаги се променя. Нямаме една и съща година. Сега, обаче, говорим за промяна, каквато не е имало в предишни периоди – повишението на температурите е толкова бързо, колкото никога до момента. Има нещо нелогично, неестествено в тази промяна, която наблюдаваме в момента. В бъдеще това влияе на цялата атмосфера, защото тя е един скачен съд. Ефектът на пеперудата - една промяна някъде, няма как да остане незабелязана другаде.

Според дългосрочните сценарии за развитие на времето, дните с валежи у нас ще стават по-малко като брой и ще се увеличават сухите периоди. От друга страна, обаче, самите количества валеж не е задължително да са по-малки. Когато теглим една черта накрая, може дори да се окаже, че вали повече, но за по-малък период от време.

Това неминуемо ще окаже влияние върху нашето земеделие и колкото по-бързо осъзнаем какво ще стане, толкова по-бързо ще можем да вземем превантивни мерки, за да не останем изненадани неприятно с лоши реколти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не сме сгушени топло и не сънуваме лятото, а се радваме на зимните спортове и здравето в планината. Мерси.
3
7
 
2
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Една от преподавателите по климатолог и я казваше,че ако си на мокря пръста с вода и излезеш при вятър това е най добрия начин да определи посоката.Е,не става дума за минуси ви температури.
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През нощта слънчево, утре ясно.
1
3
 
34
 
! Отговори
Петров преди 5 години
В наше време всеки може да е климатолог - ще е студено, но може и да е топло. Или обратно. Данните са да е топло и без валежи, но може и да е студено като евентуално превали.