Конфликтът в Либия се поднови, ще има ли нова мигрантска криза в Европа?

800 000 души може да се прехвърлят заедно с терористи и престъпници
21 апр 2019 23:00, Елка Василева
57
Конфликтът в Либия се поднови, ще има ли нова мигрантска криза в Европа?
Снимка: архив, Reuters

Либия отдавна е център за трафик на хора, опитващи се да достигнат Европа. Лидерът на признатото от ООН правителство на страната предупреждава, че избухналите неотдавна боеве около Триполи могат да породят нова бежанска вълна. Други казват, че тези страхове са преувеличени.

Битката за контрол върху Триполи между подкрепяното от ООН правителство на Либия и силите на генерал Халифа Хафтар отново разпали страхове за хуманитарната ситуация на живеещите там мигранти и притеснения от прииждане на хора в Европа.

"Ако настъплението продължи, положението със сигурността в крайна сметка още повече ще излезе от контрол, вече има признаци за това", каза във вторник ръководителят на правителството в Триполи Файез Сарадж в интервю за италианския вестник "Република".

"На либийска земя има повече от 800 000 нелегални (мигранти). Те ще стигнат до Европа, а заедно с тях там ще проникнат терористи и престъпници", добави министър-председателят Сарадж.

Неговият заместник Ахмед Мейтиг, който направи изявление пред репортери в Рим след разговори с италианското правителство, предупреди, че има опасност от бягство и евентуално пристигане в Европа на "над 400 затворници" от "Ислямска държава", ако конфликтът се изостри.

Но правителството в Триполи може би преувеличава опасността. "Ние смятаме, че е невъзможно да се прави каквато и да е прогноза за евентуално заминаване на хора от Либия. В миналото вече са били споменавани различни числа, които впоследствие са се оказвали погрешни", заяви за ДПА говорителят на Международната организация за миграцията (МОМ) Флавио ди Джакомо.

Той каза, че броят на чужденците в Либия е всъщност около 650 000 и "съвсем не всички (от тях) искат да си тръгнат", тъй като мнозина смятат Либия за своя крайна цел, а не за транзитна страна.

По оценка на МОМ в Триполи, където сега са съсредоточени сблъсъците, има около 3600 мигранти в центрове за задържане, включително 890 в Каср Бен Гашир южно от Триполи, "в непосредствена близост" до конфликта.

Върховният комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) казва, че в цяла Либия има 57 810 регистрирани бежанци, от които около 1500 са блокирани в центрове близо до бойните действия.

"Несигурната обстановка в Либия може да създаде положение, при което бизнесът на контрабандистите може да се развиват благодарение на хаоса и липсата на върховенство на закона. Трудно е обаче да се предскаже бройката", каза говорителят на ВКБООН.

През последните години Либия е център на трафик на хора, опитващи се да стигнат до Европа, а Италия - някогашната й колониален владетел, беше най-силно засегнатата от това явление. От 2013 г. над 600 000 търсещи убежище хора са достигнали нейните брегове, главно от Либия.

Притокът намалява от 2017 г. след сключването на подкрепени от ЕС сделки за пресичане на миграцията между Италия и Либия. През март 2017 г. са пристигнали 10 853 души през Централното Средиземноморие, а през март 2019 г. - 457.

Ново рязко увеличаване на пристигащите мигранти е последното, което иска твърдолинейният вътрешен министър на Италия Матео Салвини в момент, когато се стреми да постигне големи успехи за своята крайнодясна партия "Лига" на изборите за Европейски парламент следващия месец.

Той казва, че италианските пристанища ще останат затворени за мигранти, а на мигрантските плавателни съдове в бъдеще ще е забранено да влизат в италиански води, макар че не е ясно как. Другата управляваща популистка партия в Италия - Движение "Пет звезди" (ДПЗ), не е съгласна.

В случай на изостряне на войната в Либия "няма да имаме мигранти, а бежанци. А бежанците трябва да бъдат приемани, не може да затворите пристанищата", заяви в понеделник по радио "Капитал" министърът на отбраната Елизабета Трента от ДПЗ.

Служителите на ЕС в Брюксел внимателно следят събитията, а правозащитни организации и агенции на ООН призовават за освобождаването на бежанците и мигрантите от центровете за задържане заради влошаващото се положение със сигурността.

"Възобновеният конфликт в Триполи за пореден път показва колко важно е държавите членки на ЕС да осигурят безопасни маршрути от Либия за мигрантите и бежанците", каза заместник-директорът на "Амнести интернешънъл" за Близкия изток и Северна Африка в изявление в понеделник вечерта.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Митко преди 4 години
Защо нямат документи.Защо не отиват в мюсюлмански държави.Не харесват начина на живот в Европа,но напъват натам.А как им дават помощи,като нямат документи.
44
3
 
10
 
! Отговори
Vive la France преди 4 години
Франция, Русия и Италия подкрепят Хафтар, а нaглосаксонците и пионките им подкрепят другата страна за да продължи хаоса в Либия и да се дестабилизира Европа.
43
0
 
7
 
! Отговори
ДАНО преди 4 години
ДА ДОБАВЯ - ТРЯБВАТ АВТОБУСИ И КЪМ ООН И АМНЕСТИ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ И ВАШИНГТОН!
42
5
 
7
 
! Отговори
Ала-Бала преди 4 години
Да питам т.н Западни сили, защо убиха Кадафи?
41
6
 
6
 
! Отговори
ДАНО преди 4 години
ВЕЕ СЕ СЪБУДИ ЕС И ДА ИЗЛЕЗЕ С ЕДИНОДУШНО РЕШЕНИЕ - РАЗПОЛАГА ПО ГРАНИЦИТЕ ХИЛЯДИ АВТОБУСИ, НАТОВАРВА "БЕЖАНЦИТЕ' И - ПРИ ПУТИН! ТОГАВАЩЕ СПРЕ ВСЯКАКЪВ КОНФЛИКТ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК!
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Махленска клюкаркаКога Италия е била колонизирала Либия?ти май само телевизията на бсп гледаш, а ?
39
0
 
7
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
"Възобновеният конфликт в Триполи за пореден път показва колко важно е държавите членки на ЕС да осигурят безопасни маршрути от Либия за мигрантите и бежанците". демек - за пореден път давайте парите на данъкоплатците си само на нашите нпо-та, които се занимават с безопасен трафик на хора!
38
2
 
0
 
! Отговори
Махленска клюкарка преди 4 години
Не знаех. Благодаря. Приятен ден!
37
0
 
9
 
! Отговори
Азъ до Факти-2 преди 4 години
Такива реплики биватЪ неприемливи! Като не Ви харесва- au revoir, благодарение на същата тази България имате правото да пътувте в повече страни, отколкото шведите например. Един дядо , българин, във Виена преди години ми каза : Дърво без корен умира. Не бивате факти, а ...! Кисес
36
0
 
7
 
! Отговори
Азъ до Факти преди 4 години
европа се ислямизира и , уви, тези не са като българските турци. НамирамЪ се в София в момента- гледам и при нас забрадки вече... инакЪ- полежете на това колянце, скоро статистиките измислени няма да успеят да скриятЪ истината. Европа се ислямизира . България, това не е конспирация- проверете в GooglЪ- е страната с най-много подпочвени води в Европа :) бай дЪ уей- тия идват от такива шитхоли, че България им се струва Рай! И още нещо! Азъ обичам Родината си, реплики от сорта да, бе, България!-
35
6
 
3
 
! Отговори
Факти преди 4 години
В България може да сме спокойни- тук бежанците от войните като минаваха и цъкаха и викаха:"Имало е и по-зле от нас"От всичките 5 милиона бежанци само 3 *** души бяха зарегистрирани да стават български граждани ,единия избяга и като го хванаха в Германия и му казаха ,че ще го връщат тук се обеси...
34
1
 
15
 
! Отговори
Не съм трол преди 4 години
Добре бе, французите като свалиха Кадафи, сега да си поемат отговорността и да ги взимат тия талибани при тях. Щото тук не ги щем
33
0
 
17
 
! Отговори
Дарвин философ преди 4 години
Тия либийски племена -араби и африканци са доста зле Кадафито на всеки им даваше по 100 хиляди долара за жилище и кола те пак недоволни....Бели роби им вършеха всичко те само се плодяха.....Сега да се колят на воля там тук диваци нещем!
32
0
 
5
 
! Отговори
Азъ до Социолог преди 4 години
Сър, уважение, но за едно грешите! Не е арменче, а унгарско еврейче...
31
1
 
14
 
! Отговори
Азъ преди 4 години
Кадафи беше убит от Саркози, който беше взел сериозна сума назаем - за предизборната си кампания ( той беше на съд и за едни кинти от една много богата френска баба Бетанкур- и там милиони) ,после реши, че няма да връща парите :) мразете си САЩ , като Ви е толкова ай кю-то, но за друго иде реч в момента. Цвъки ни е като Бяла Чиста Самодива , съпоставен със Саркози. Йеп...
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Италианска Либия (на италиански: Libia Italiana; арабски: ليبيا الإيطالية‎ Lībyā al-Īṭālīya) е единна колония на Италианската Северна Африка, създадена през 1934 г. и представлява днешна Либия. Италианската Либия е образувана от колониите Киренайка и Триполитания, които са взети от Италия от Османската империя през 1912 г. след Итало-турската война през 1911 1912.
29
8
 
1
 
! Отговори
Махленска клюкарка преди 4 години
....Италия - някогашната й колониален владетел....Кога Италия е била колонизирала Либия?
28
3
 
12
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Подновил се бил конфликтът..... Че кога пък е изгасвал? Те така Запада ги урежда нещата по демократично................
27
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С всеки изминал ден..Осъзнаваме вредата.На всички войни.Които води Америка в цял свят! Където стъпи. Тънат в разруха и бедност! Долу САЩ!
26
3
 
11
 
! Отговори
0 преди 4 години
До Активист на БКПКадафи в едно интервю каза да внимават с него защото държи мигрантите .... и щатите уммишлено го внимаваха ....