Очаква ни мека зима, сняг - в началото на декември

Тази година може да се окаже най-топлата за Северното полукълбо
13 ное 2020 20:35,
22
Очаква ни мека зима, сняг - в началото на декември
Снимка: БГНЕС

Тази година най-вероятно ще се окаже най-топлата за Северното полукълбо. Това коментира климатологът проф. Георги Рачев пред "Монитор".

"Тази година няма отчетени рекорди, но есента у нас отново се очертава като по-топла и суха. Ноември все още не е приключил, дотук е с около 3 градуса по-топъл от нормалното и е много сух. Вече има доста голямо противопоставяне между американския модел и Европейския център за средносрочни прогнози", допълни Рачев.

По думите му според Европейския център предстои доста голямо застудяване от вторник и след това в края на месеца, което ще доведе до нормални температури за периода. Най-голямата разлика в прогнозите има по отношение валежите. В момента на някои места са нулеви, на други - едва 10% от нормата. Според Европейския център за средносрочни прогнози валежи се очертават към 18-19 ноември и към 24 ноември. "Дали ще стане, ще видим в следващите няколко дни, защото както изтъкнах, двата модела са на противоположно мнение", обясни професорът.

Вероятно във вторник ще има захлаждане, но то няма да е толкова чувствително. Така ще се върнем към нормалните температури за месеца. Продължава да е топло, особено през деня, но сутринта е студено.

Продължава тенденцията есента да е по-топла от обичайното. Според климатолога почти всички сезони са такива.

"Тази година очакваме да се окаже една от най-топлите в Северното полукълбо и за Европа. Има вероятност, ако се запази тенденцията, защото есента по принцип е топла за Европа, да се окаже втората или третата най-топла, откакто се извършват измервания. 2016 година обаче остава абсолютен лидер в това отношение", каза професорът.

Застудяването не винаги е свързано с валежи от сняг, обясни Рачев. Студът може да е сух. "При всички положения над 1500 м ще са от сняг, но кога ще се радваме на първия сняг в населените места, може да се каже няколко дни преди самото събитие. Трудно е още отсега, още повече че има разминаване между двата метеорологични модела. Вероятността това да стане около 17-18 ноември е под 20%. Затова по-скоро първите снеговалежи ще са през последното десетдневие на ноември и първото на декември", каза Георги Рачев.  Колкото до въпроса дали на Коледа ще има сняг, може да се отговори 3-4 дни преди валежа, иначе всичко е гадаене.

По думите на климатолога зимата ще е нормална и по-топла от нормалното с 0,5-1 градуса. "Това не е малко. Дори Европейският център предвижда над 1 градус по-топло в района на Балканите. Засега прогнозата е валежите да са под нормата. Единствено Европейският център очаква доста валежен декември".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
.. преди 3 години
До .Минчо Празников, си беше топ синоптик. Винаги познаваше времето. Никога не правеше прогнози за по далеч от седмица. Тоя с месеци напред говори....
17
1
 
6
 
! Отговори
Колев преди 3 години
Тоя да мълчи, защото винаги не познава
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като гледам тия от Столипиново как купуват дрехи за горене... тежка зима ни чака! Още от сега обикалят Втората употреба и се пазарят, че "купували на едро".
15
0
 
9
 
! Отговори
. преди 3 години
Навремето нямаше американски, европейски и африкаснски модели, но пък предвиждаха времето много по-точно!
14
0
 
7
 
! Отговори
хаха преди 3 години
синоптика вика "Сечете дърва, зимата ще е тежка." Секат хората, половината гора. Идва тоя и казва "Малко са, още трябва. Вие сечете а аз ще ида при индианците да питам каква ще е зимата." Отива при вожда и го пита а вожда отговаря "Много тежка и продължителна зима ни чака, ама много тежка." Нашия пита: "и как разбрахте?" вожда отговаря:"Погледни отсреща, белите колко дърва изсякоха. Почти цялата гора."И тия са така, едните гледат другите, другите гледат първите и се надлъгват само.
13
0
 
6
 
! Отговори
... преди 3 години
Веднъж казва че в началото на декември ще вали сняг, после вика че това може да се предвиди 3-4 дни преди събитието. Иначе гадае. Да питам - гадае ли за началото на декември или сме 28-30 ноември???
12
1
 
6
 
! Отговори
ууу преди 3 години
До Гошо...ТъпотоИма, има къде .... питай Цачо от третия етаж. Терасите и сушилните просторни. И дървата там ги цепи с брадвата, или пък пуска банцига си. Комфортно си живеем в бл.23 на "Чайка" Варна.
11
9
 
1
 
! Отговори
Чeбурашка преди 3 години
Борисов направи доста, ето и зимата е по-топла дори. Благодарим ти ген. Борисов. Напред и нагоре!
10
5
 
7
 
! Отговори
инж. Куpов преди 3 години
Моята вила в Драгалевци е пасивна и се топля само от пръднята си. Затова внимавам какво ям защото става жега. Глобалното затопляне е мит, а ковида е направен в подземна лаборатория. Лека нощ!
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
идеални ковид температури.ще преизпълним плана по заразата.
8
1
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Въпрос на...предпочитание и възможности е,всеки да се топли както си иска.Всеки начин си има плюсове и...минуси.На дърва топленето е...сигурно по всяко време,но има и доста...хамалогия,а и не е за апартаменти,защото няма къде да ги...складираш.
7
3
 
9
 
! Отговори
дам преди 3 години
Колкото и да е топла , все е студено Докато не стане като Флорида , все ще е студено
6
11
 
12
 
! Отговори
Слънчака преди 3 години
Само дииваци се топлят на огън. Живеем в 21 век. Има модерни технологии.
5
3
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Дървата ги вземам на тон,не на кубик.За един тон давам 140 лева.Хубаво е да се горят дърва,взети предната година,или поне до началото на лятото за да изсъхнат добре.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 4Какво общо има това със статията...
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гоше, ти си баровец, аз взех 4 кубика, ама ме цака тоя, който ми ги докарва с 1 кубик, на 75 лв. кубик, а ти на колко ги взе?
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прогнозите на ТоплоФъкация София са различни.
1
9
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Дървата за камината вече сме ги приготвили.Друго си е да ти...пращят като горят,не е като...климатик.Топло,топло,ама декември като задуха...северняка.ще го докара до нулата.