Градусите през уикенда падат леко, възможни са интензивни валежи

На много места може да превали
13 май 2022 17:15, Красимир Ангелов
3
Градусите през уикенда падат леко, възможни са интензивни валежи
Снимка: БГНЕС

През нощта над по-голямата част от страната ще бъде ясно и почти тихо. След полунощ обаче от северозапад облачността, средна и висока, ще започне да се увеличава, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Минималните температури ще бъдат между 12°С и 17°С, в София - около 12°С.

В събота през страната ще премине студен атмосферен фронт. Още преди обяд вятърът ще се ориентира от северозапад, в Източна България - от североизток, ще се усили и с него ще започне да прониква хладен въздух.

На много места от северозапад на югоизток ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. По приземната линия на фронта ще има локални интензивни валежи и градушки. Дневните температури слабо ще се понижат и преобладаващите максимални температури ще бъдат 25°С и 30°С, в София - около 25°С.

Над Черноморието около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места, първо по северното крайбрежие, а до вечерта и по южното ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Ще духа до умерен югозападен вятър, който след обяд ще се ориентира от североизток. Максимални температури на въздуха: 24°С-30°С.

Температурата на морската вода е 13°С-17°С. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Ще духа умерен северозападен, по билата - североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 18°С, на 2000 метра - около 10°С.

В неделя краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, ще има на повече места в Централна и Източна България. Вятърът ще отслабне. Дневните температури ще са с 3-4 градуса по-ниски.

В понеделник по-значителни увеличения на облачността ще има все още над източните райони, на места там ще превали и прегърми. Над останалата част от страната ще бъде предимно слънчево.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аз ко да кажа - снишил съм са, както ни съветва нашия президент и са моля да НЕ ме изненда изотзадзе пък някой
1
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
само да не са валежи от руски "Град"