Пек и жега в събота: Оранжев код в половин България, градусите гонят 40°

По възможност не излизайте навън в следобедните часове
23 юли 2022 07:30, Красимир Ангелов
11
Пек и жега в събота: Оранжев код в половин България, градусите гонят 40°
Снимка: БГНЕС

Изключително горещо ще е времето у нас в днешната събота, като според синоптиците е напълно възможно това да е най-горещият уикенд за лятото.

Заради опасното време за днес е обявен оранжев код за общо 14 области в страната – Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол, Велико Търново, Русе, Плевен, Ловеч, Враца, Монтана и Видин.

В други 14 области е обявен жълт код за високи температури – София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Габрово, Смолян, Кърджали, Бургас, Варна, Добрич, Търговище, Шумен, Силистра и Разград.

Още по темата
През целия ден ще е слънчево и горещо. В следобедните часове в крайните източни райони ще духа слаб до умерен източен вятър. Максималните температури ще бъдат предимно 34°С и 39°С, в София - 34°С.

Над Черноморието ще бъде слънчево. Около и след обяд ще духа слаб до умерен, източен вятър. Максималните температури ще са между 28°С - 31°С. Температурата на морската вода е 24°С - 26°С. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала, сочи прогнозата на НИМХ.

Слънчево ще бъде времето и в планините. Ще духа слаб, по най-високите части на Рила и Пирин - до умерен, север-североизточен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 28°С, на 2000 метра - около 21°С.

В неделя температурите ще се повишат с още градус-два и максималните в по-голямата част от страната ще са между 36°С и 41°С. Ще бъде слънчево, преди обяд - и почти тихо. В следобедните часове със слаб, в Дунавската равнина - умерен, северозападен вятър температурите ще се понижат слабо. Ще се развива купеста облачност, само на отделни места, главно в планинските райони в Западна и Централна България ще превали краткотраен дъжд.

Заради високите температури специалистите препоръчват да не се излиза навън в обедните и следобедни часове. Това важи особено за възрастни хора и такива със сърдечни проблеми. Препоръчително е прием на повече течности, но най-вече на вода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Асен преди 1 година
Радост е шукер е дано от топлинен удар се поминат повече дъаржавни въшльоифвци.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Без маска ще дигнеш 50 градуса.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес и утре ще съм в парка ,с каска , маска и по макари.
6
0
 
5
 
! Отговори
ЕПМ преди 1 година
Носим по две маски по заповед на РЗИ и ни е хладно
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Област Варна не е само град Варна. Мислете преди да пишете.
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кунчев да си тури маска в рейса на 40 градуса, току виж прелупа и спрат да ни занимават с глупости.
3
2
 
6
 
! Отговори
аз преди 1 година
жълт код за високи градуси писали Варна където дават 28-30 градуса -едно пишете друго говорите ,но нали не носите отговорност можете да вогорите простотии на корем!!!А кедето ще е 42градуса какъв е кода ,че нещо се обърках!!!
2
1
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Така като...гледам,някъде над 1300 метра е прохладно и може да се диша. А с всяка година горещините ще стават все по...упорити и продължителни. Който мисли с перспектива,да си търси място за живеене,не в...ниското,а горе в планината. Равногор е едно чудесно място за това,зеления рай на Родопите..
1
2
 
11
 
! Отговори
Burn in hell преди 1 година
Няма кинти за моренце? Украинките са от няколко месеца на курорт, почти безплатно, за ваша сметка.