Горя Нотр Дам! В първия ден от Страстната седмица на католическия Великден

Най-вероятно огънят е възникнал заради ремонтни дейности
Обновена: 16 апр 2019 08:19 | 16 апр 2019 08:15, Анисия Иванова
136
Горя Нотр Дам! В първия ден от Страстната седмица на католическия Великден
Снимка: БТА

Тълпи от парижани и туристи - някои плачещи, други с молитви - гледаха с ужас в центъра на Париж в понеделник вечерта, когато пожарникарите се бориха с часове да потушат пламъците, поглъщащи катедралата Нотр Дам. За щастие, трагедията се размина без жертви и ранени, съобщава "Фокус".

Огненият ад изпрати в историята емблематичната кула стрела на църквата, както и част от покрива й. "Като по чудо олтарът и неговият кръст са спасени“, заяви кметът на френската столица Анн Идалго. "Всичко е по-малко ужасно, отколкото се страхувах“, каза още градоначалникът.

Пожарът започва в 18:50 местно време (19:50 българско), когато над покрива на "Парижката Света Богородица" се извиха пламъци и облаци сив дим.

Според информация на "Франс прес“ най-вероятно огънят е възникнал заради ремонтните дейности, тъй като от няколко месеца се прави капитален ремонт на катедралата.

Викове "О, Господи“ се чуха от присъстващите в 19:50, когато горната част на кулата на Нотр Дам се срути в огнения ад, който се беше разпрострял по целия покрив.

Френският президент Еманюел Макрон отмени своя важна политическа реч и веднага тръгна към Нотр Дам, където малко след това падна целият покрив, а медиите съобщиха, че пламъците са обхванали носещата конструкция.

В същото време около катедралата се бяха събрали хиляди парижани и гости на френската столица, които в реално време споделяха видео, снимки и коментираха в социалните мрежи. Около сградата бе установен периметър за сигурност. От кадри в социалните мрежи се вижда, че присъстващите на ужасното зрелищи запяват "Поздравявам те, Мария“ и други църковни химни.

Веднага към френската столица потекоха съболезнователни съобщения: от Доналд Тръмп, който предложи в гасенето да се включат пожарогасителни самолети, Ангела Меркел, Тереза Мей и други.

Руската църква също изрази съпричасността си с парижаните, но отбеляза, че трагедията, случила се на Първия ден от Страстната седмица преди католическия Великден е "страшна поличба, чийто смисъл тепърва ще разберем“.

В гасенето на пламъците се включиха повече от 400 пожарникари, които се опитваха да предотвратят прехвърлянето на пламъците към фасадата и двете основни камбанарии на Нотр Дам и в крайна сметка успяха да го направят.

По последна информация, пострадал е един пожарникар, който е в болница със сериозни наранявания.

Президентът Еманюел Макрон обеща на френския народ, че пострадалата от пожара катедрала Нотр Дам ще бъде възстановена.

"Тържествено ви обещавам, че ще възстановим катедралата. Всички заедно. От утрешния ден (16 април) започва набирането на средства както във Франция, така и извън нейните граници“, заяви Макрон. „Тази катедрала е част от френската история. Ние се гордеем с нея, успели сме да я издигнем преди повече от 800 години и я подобрявахме и надстроявахме век след век“, напомни той.

Държавният глава заяви, че благодарение на парижките пожарникари, мобилизирани за гасенето на огъня в катедралата, е избегнат най-лошия сценарий. "Благодарение на отдадеността на пожарникарите фасадата и двете главни камбанарии на катедралата не бяха разрушени“, съобщи Макрон.

На призива за набиране на средства откликна и собственикът на прочутите модни къщи „Гучи“ и „Ив Сен Лоран“ – фамилията Пино, която обеща 100 милиона евро. Около 05:00 часа във вторник от пожарната служба съобщиха, че пожарът е потушен.

История

Нотр Дам, наричана още Парижката "Света Богородица“ (на френски: Notre-Dame de Paris), е католическа катедрала в Париж. Построена е през 1163 – 1345 г. като една от първите катедрали в готически стил на остров Сите на река Сена, в центъра на града. Повечето скулптурна украса на фасадата, която се смята за една от най-красивите, датира от 19 век. Тук Наполеон I е коронясан като император. Нотр дам означава „Нашата Дама", и е популярно римокатолическо наименование на Пресвета Богородица. Катедралата е издигната на остров Сите върху основите на древен римски храм.

През 1163 г. папа Александър III полага първия камък и в продължение на близо 2 века няколко поколения архитекти и работници работят по нея. Катедралата е напълно завършена през 1345 г. Тя е едно от най-великите постижения на готическата архитектура.

Тя е един от върховете във френското изкуство с удивителното равновесие на пропорциите и хармоничната си фасада. Дълга е 130 m и е широка 50 m, а 3-етажните квадратни кули са високи 69 m. В южната кула са разположени камбаните, най-голямата от които тежи 15 t., а само езикът ѝ надвишава 500 kg. Стрелата е с височина 96 m.

Катедралата има 3 портала. Първият е на Св. Ана (майката на Дева Мария), средният изобразява Страшния съд, а третият е на Дева Мария. Двата крайни портала са напълно еднакви. Над порталите е разположена розетката с диаметър 10 m, а под нея се намират 28 статуи на библейски личности. Още с влизането погледът на посетителя обхваща високия кораб, широката напречна галерия и дълбок хор и централния олтар.

Там се намират и статуите на Луи XIII и Луи XIV. След дълъг брачен период, без да има наследник, Луи XIII дава обет, че ако има син, ще реконструира катедралата. Когато през 1638 г. му се ражда момче, той започва изпълнението на обета си. Тази работа отнема 60 години. От този обет са креслата в хора на катедралата, покрити с чудесни дърворезби, изобразяващи сцени от живота на Света Богородица.

В западната част на Нотр Дам се намира съкровищницата, където се съхраняват ценни богослужебни предмети. В археологическата крипта под площада пред катедралата са изложени гало-римски и по-късни останки, намерени на това място.

Нотр Дам има чудесен орган и съвършена акустика. Там всяка неделя в 17:30 часа се провеждат безплатни концерти. Катедралата побира 9000 души.

Църквата е свидетел на редица важни събития от живота на Париж. Тук през втората половина на 16 век се състои сватбата между Маргьорит дьо Валоа и Анри Наварски, който обаче по време на церемонията стои вън. През 1804 г. в катедралата е бил коронясан Наполеон Бонапарт I. Също тук е извършено опелото на генерал Дьо Гол през 1970 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
12
 
! Отговори
Je suis Notre-Dame! преди 4 години
Дори самото заглавие е ужасно и ме кара да настръхвам и да се просълзявам! "Горя Нотр Дам".. Света ще бъде едно много мрачно място без Града на Светлината и без неговата Дама! Нотр Дам е живото туптящо сърце на стара Европа! Дръж се Францио! Света е с теб и те обича!
89
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Макрон като представител на рептилоидите изпълни задачатада бъде изгорена главна христианскакатедрала в подходящ момент . Сега ще обещае много неща на електората .
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп през август 2017 г. прие закон ,който е в противоречие с всички търговски споразумения за свободна търговия. Според този законопроект,държави, които купуват руски оръжиявместо американски, ще бъдат подлаганина санкционен натиска от сащ .
87
0
 
1
 
! Отговори
USA преди 5 години
Ние в сащ верваме че сме номередно , това постоянно се повтаряот медиите . Въпреки че ако вземетеразлични статистически данни отнезависими источници и почнетеда сравнявате на първо място излизаКитай . Но вие тук в българия такиваработи не трябва да правите .
86
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кои точно са строили катедралата преди 8 века....? Физическите строители кои са? И как точно са я строили?
85
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ря'заните които докараха от пустините им я запалиха, това е от сигурно по-сигурно ! Оцеляла е 8 века във всякакви войни и размирици, сега изгоря при такива съвременни противопожарни средства ?! Ама така им се пада на тези франсета влюбени в мюслитата хак да им е !
84
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май по добре да беше изгорел Микрон !
83
2
 
8
 
! Отговори
Георги преди 5 години
Въобще ни ми пука какво се е случило там.
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*катедрала
81
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Егати ремонтните дейности, тая кадрелата да не е направена от хартия, че да пламне като факла?
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Капитален ремонт е за определен срок и затворен обект за посещения от външни лица необвързани с изпълнението им в тази част на катедралата,освен това в капиталния ремонт се включват и реставраторски дейности като довършителни и завършителни за общия изглед на помещенията спрямо историческите ценни аналози по католози възпроизведени по начини предишни от предшестващите творци,които не са чак толкова възпламеними щот и тогаз се съобразявали с такова бедствие как пожар.
79
10
 
6
 
! Отговори
USA преди 5 години
До Анонимен 77Никога не съм се радвал на унищожението на Палмира, което е не по-малка загуба за човечеството. Радват се путинистите. Така се радваха и след 9/11, след Батаклан или когато техни слуги взривиха църквата Св. Неделя. Радват се и сега. Някакви същества, трудно причислими към човешкия род, се опитват под всяка статия да внушават, че Запада всеки момент пада, а в Русия тече злато. Типична трoлска история. В БГ сайтовете е така, никаква връзка с реалността.
78
9
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До USAЩе жалят путинските *** кога пак гръмне газта в някой блок у Сибир :)))))))))))Смешна работа са!!!
77
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 82не е просто съвпадение. Всяка година на Великден устройват трагедии, които засягат християните или направо християни са избивани.
76
7
 
1
 
! Отговори
До 80 преди 5 години
1. Работното време не е едно и същои навсякъде; 2. Работниците са слезли от скелето преди инцидента; 3. Нарочно не използваха хеликотпери, за да не срутят напълно сградата, казаха го поне 50 пъти; 4. Папата вече направи изязвление; 5. Просто съвпадение, можеше да е във всяка друга седмица.
75
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма поемане на отговорност от никоя групировка, значи не е атентат. Всички факти до момента сочат, че е просто нелеп инцидент.Не си играйте с огъня, не се опитвайте да налагате алтернативни теории.
74
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Управляващите джендърофили, страдащи от ишиас, вече се гъбаркат с изпростелите от сапунени опери, порнография и риалити формати поданици.18:50 работно време?? работниците къде са?? защо още гори катедралата и няма хеликоптери?? папата защо мълчи?? защо през Страстната седмица?? и още много въпроси.
73
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"България е на повече от 1300г., най-старата държава в Евроап, и никога не е била толкова жалка."Мда... от тия 1300 години, 700 от тях са в т.нар. "робство". Самият българин си го нарича "робство", защото иска да бъде роб. Българите зорлем сами се правят роби. Имат нужда да са роби.А иначе най-старата държава в Европа е Франция, ама какво да ви обяснявам... Робувайте си също и на националните комплекси.
72
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До USA 76Я недей да плещиш глупости..........НИКОЙ не се радва на такова нещастие, защото шедьоврите на културата не са виновни за подлостта на хората! Но не мога да не отбележа, че вие въобще не се трогнахте, когато се унищожаваше ДРУГ ТАКЪВ ПАМЕТНИК - ПАЛМИРА, КОЙТО Е НА 2500 години по-древен от тази Нотр Дам!!! НО ТОВА НЕ ВИ ИНТЕРЕСУВАШЕ - ДА ЛИ-ЦЕ-МЕ-РИ!!!! Ето това е вашата "циливилизованост"!!!!! ВИЕ СТЕ ВАРВАРИТЕ НА нещастната еуропка и дано по-скоро изчезне това недоразумение!
71
18
 
4
 
! Отговори
USA преди 5 години
Тази трагедия се използва умело от пyтинските трoлове за антизападна пропаганда. Манталитет на хиени: нападат като глудница когато си най-слаб и скърбиш. Нотр Дам е един шедьовър, който човечеството е на път да загуби. Само ислямист или рyбладжия/скoт може да се радва. Бг сайтовете са заляти от трoл фабриката на федeрастията.