Никита Михалков - един по-приятен руски гост!

Режисьорът ще е гост на 12-ия София Филм Фест и ще получи наградата на София за цялостен принос в киноизкуството
17 яну 2008 20:53,
6
Никита Михалков - един по-приятен руски гост!
Снимка: trite.ru

Малко след като стана ясно, че гост на 12-ия София Филм Фест ще бъде Фатих Аким, до нас долетя друга хубава новина около фестивала. Защото другият специален гост ще бъде големият властелин на руското кино Никита Михалков.

Той ще получи наградата на София за цялостен принос в киноизкуството на специална церемония. Освен това ще можем да видим неговия последен филм  “12”, който спечели  специален “Златен лъв” на фестивала във Венеция през 2007 година.  

Визитата на Никита Михалков се организира от Федералната агенция за култура и кинематография на Русия и Министерството на културата на България в партньорство със София Филм Фест и е част от мащабния проект на представяне на руската култура у нас през 2008.

Никита Сергеевич Михалков е не само познато име на световната киносцена, но и личност, която неизменно се асоциира с едни от най-големите шедьоври на руското кино.

Роден е на 21 октомври 1945 година в Москва. Баща му - Сергей Михалков – е поет и драматург, автор на популярни детски стихове. Майка му - Наталия Кончаловска – е поетеса и преводач. Брат му е известният режисьор Андрей Кончаловски.

В киното се снима за първи път на 14 години. После учи в актьорската школа на театралното училище "Шчукин" през 1963-1966 г. и още в първата учебна година се превръща в знаменитост с главната си роля в киното при Георгий Данелия в "Крача из Москва".

Прехвърля се във втори курс на режисьорския факултет на ВГИК в класа на Михаил Ром. През 1971 завършва ВГИК с дебютния си късометражен филм “Спокоен ден в края на войната”, след което, за изненада на всички, отбива военната си служба в атомна подводница в Камчатка.

През 1974 г. на екраните излиза първият филм на режисьора Михалков „Свой сред чужди, чужд сред свои”. Следва плодотворният период 1974-1984, в който почти всяка година той представя по един нов свой филм.

През 80-те се развихря и страстта му в актьорската професия, в която през годините регистрира серия от запомнящи се роли, особено в "Сибириада" (1979) при брат си Андрей Кончаловски, в "Гара за двама" (1982) и "Жесток романс" (1984) на Елдар Разянов.

Актьорското амлоа се превръща в запазена марка на Никита Михалков и в собствените му продукции – изключителни са превъплъщенията му в “Изпепелени от слънцето" (1994), "Сибирският бръснар" (1999) и "Статски съветник" (2005).

Режисьорът има толкова много отличия, награди и прекрасни филми, че мястото му сред най-големите режисьори на 20 век е високо и заслужено. Ще споменем само последните “Изпепелени от слънцето" (отличен с Оскар и с “Гранд При” на журито от фестивала в Кан’94) и "Сибирският бръснар" (по-гледан от Титаник в Русия).

Най-новият проект на режисьора - “12” (римейк на “12 разгневени мъже”), разказва за съдбата на чеченско момче, обвинено в убийството на баща си. През първата седмица от излизането си на екран филмът събра 2 милиона долара приходи от продадени билети. Филмът е претендент за “Оскар” за чуждоезичен филм, попадайки в списъка на 9-те филма, конкуриращи се за окончателните номинации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
пиян си ти 2 само това мога да ти кажа,а не знаеш за него защото си елементарен и ***.
4
0
 
0
 
! Отговори
любопитен преди 16 години
нищо за Никита Михалков, защо не ровна в Гугъла, вместо да се излагаш? За същото време, за което си написал тази простотия, щеше да разбереш кой е и най-вече, че не е пиян руснак. Но простакът си личи, той не може да не демонстрира простотиите си и това е неспасаемо...
3
0
 
0
 
! Отговори
пешка преди 16 години
Поклон пред твореца и необятното руско изкуство.
2
0
 
0
 
! Отговори
DVD преди 16 години
Я па тоя кой е?Още един пиян руснак пристига.
1
0
 
0
 
! Отговори
rusnak преди 16 години
a6kolsun fendi:) izvinqvam se ako ne e pravilno:)