Произведено в България

Или какво ще гледаме в българската програма игрално кино на София Филм Фест
14 мар 2008 14:05,
Произведено в България
Кадър от "Летете с Росинант". Снимка: rossinant.cinefish.bg

Както се разбрахме, ужасно държим да гледаш колкото се може повече филми от чудесната българска програма на 12-тия София Филм Фест.

И тъй като български филм откри фестивала (“А днес накъде”), а днес е гала-премиерата на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” (19.30, зала 1 на НДК), решихме да ти разкажем какво още можеш да видиш в игралната програма. И сме сигурни, че етикетът “произведено в България” съвсем няма да те разочарова...

Едно от най-ярките заглавия на фестивала безспорно е музикалната и адски забавна комедия “Летете с Росинант” - интернационална копродукция на България, Сърбия и Австрия, но с изцяло български актьорски състав.

Режисьор на лентата е Георги Стоев – Джеки, събрал на едно място едни от най-популярните родни актьори в последните години - Кръстю Лафазанов, Ицко Финци, Мая Новоселска, Татяна Лолова, Георги Мамалев, Стефания Колева и Дидо Мачев и др.

Музиката е изцяло дело на известния сръбски музикант и композитор Горан Брегович. Заснет за два месеца, “Летете с Росинант” е с елементи от нямото кино. В него българска оперна трупа пътува из Европа с “Росинант” - стар и раздрънкан автобус. Трупата бърза от представлението си в Грац за гала спектакъла си във Виена.

Шофьорът на автобуса научава, че му се е родил син и това става повод той да се напие до безпаметност. За да спаси пътуването зад волана застава възрастният диригент, който не е от най-добрите шофьори...

Носителят на 5 годишни награди на Националния филмов център, “Шивачки” също ще бъде представен на тазгодишния София Филм Фест. Сценарист и режисьор на драмата е Людмил Тодоров, спечелил много международни награди с предишния си филм "Емигранти" (2002), съвместна продукция с Ивайло Христов.

Главните роли в “Шивачки” са поверени на младите актриси Александра Сърчаджиева, Виолета Марковска и Елена Колева, а техни партньори са Юлиан Вергов, Асен Блатечки, Нона Йотова и Йоана Буковска. Музиката във филма е на Антони Дончев, Теодосий Спасов и Нона Йотова.

Филмът разказва за живота на три млади момичета Катя (Виолета Марковска), Дора (Александра Сърчаджиева) и Елена (Елен Колева), които бягат от безработицата в провинцията и идват в София.

За първи път Йордан Йовков става главен герой в български игрален филм. Това се случва във “Военен кореспондент” (2008) на Костадин Бонев. Лентата е продукция на БНТ и разказва за живота на големия ни писател.

Тя се основава на 6 военни разказа на Йовков, който е бил кореспондент на фронта по време на Първата световна война. Той е участвал в Балканската и Междусъюзническата война като командир на рота и е бил раняван на фронта, а после става кореспондент на вестник "Военни известия".

Авантюрата Хамлет” (2008) е българският претендент за Голямата награда от Международния конкурс на 12-тия София Филм Фест. Филмът е копродукция на България, САЩ и Германия. Зад него стоят имената на сценариста и продуцента, и ректор на НАТФИЗ, Станислав Семерджиев, както и режисьорите Ивайло Дикански (България) и Грег Роуч (САЩ).

Съвместният им филм с Ивайло Дикански качва “на над 2700 м надморска височина, в свещените дебри на Рила планина, сред адски жеги, дъждове и мъгли, без електричество, без вода, без пари, след убийствена всекидневна конна езда, само пред Бог и Вселената 70 души международен екип. Там те играят най-великата Шекспирова трагедия – “Хамлет”!

Хиндемит” (2008) – новият филм на Андрей Слабаков, поставя в центъра на вниманието две семейства, които много си приличат. Те отиват да живеят в новостроящ се квартал в близост до панелен комплекс.

В началото двете двойки се харесват, но постепенно тяхната симпатия се превръща в омраза. Една от причините за това е желанието им да бъдат различни от другите. Но колкото повече се стараят да се различават от съседското семейство, толкова повече стават еднакви не само психологически, но и физически.

След категоричния успех на “Маймуни през зимата”, Милена Андонова продължава филмовото предизвикателство с втория си филм “Вътрешен глас” (2008).

В него историята е следната: един ден Григор, невзрачен, наивен човек, когото всички подигравателно наричат Гринго, започва да чува глас. Този глас твърди, че представлява по-истинската част от него. И започва да го подтиква да отмъсти за незаслужените унижения и насилие, на които постоянно е подлаган.

Филмът на Владимир Краев “Малки разговори” (2007) e другото българско заглавие в програмата на 12-тия София Филм Фест.

Сценарият е написан от Владимир Ганев по мотиви от пиесата на Чехов "Вуйчо Ваньо", но действието се развива тук и сега. Филмът е опит да погледнем с усмивка и съчувствие на интелигентните хора около нас, неспособни да приемат живота като битка, но способни да защитят своите житейски възгледи независимо от цената.

Моето мъничко нищо” (2007) на Дочо Боджаков е разказ за невъзможността на човека да съчетае постигането на доброто с неговото опазване. Надникване в свят, където любовта е подменена от ниските човешки страсти. Свят на страх и богатство, на насилие и лъжа, на физическа сила и духовна слабост.

В основата на разказа лежи едно скандално за България явление, за което у нас предимно се мълчи, докато в Европа все по-усилено и по-тревожно се говори – минаващата през границите ни верига за международна търговия с бебета...

Самотни сърца” (2007) е игралният дебют на сценариста и режисьора Валентин Гошев. Историята на филма е известна и позната на много от нас. Трактористът Георги Аврамов е стар ерген, който живее на село заедно с майка си и болната си сестра Зорка. Неговата голяма мечта е да се ожени.

Затова Георги участва в телевизионно предаване за запознанства. Десетки жени му изпращат писма, но те не достигат до него, защото селският пощальон Мите ги задържа. Когато в селото пристига Савина и се представя за кандидат-невеста, Георги прибързано се сгодява за нея, без да мисли за последствията.

Скоро след това той се оказва излъган и ограбен, но намира нова и истинска любов, която през цялото време е била близо до него...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание