За майчинството като престъпление

Известният македонски режисьор Милчо Манчевски представя новия си филм на София филм фест
Обновена: 12 фев 2011 10:23 | 2 фев 2011 15:10,
6
За майчинството като престъпление
Снимка: София филм фест

Известният македонски режисьор Милчо Манчевски ще представи лично най-новия си филм „Майки” на София филм фест.

Лентата, чиято световна премиера се състоя на престижния кинофестивал в Торонто и която бе селектирана за програма „Панорама” на Берлинале е копродукция на Македония, България и Франция.

Милчо Манчевски е роден през 1959 г. в Скопие. Утвърждава се като фотограф и автор на експериментални филми, както и на награждавани музикални клипове за световни имена в музиката като Arrested Development.

В момента македонският режисьор живее в Ню Йорк и преподава режисура във факултета за изкуства, кино и телевизия към Нюйоркския университет.

Манчевски прави световен пробив с игралния си дебют „Преди дъжда” (1994) – отличен с над 30 международни награди, сред които „Златен лъв” от Венеция (1994 г.) и номинация за „Оскар” (1995) за най-добър чуждоезичен филм.

Публиката на София Филм Фест познава и другите му филми „Прах” (2001) и „Сенки” (2007, номинация за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм), също копродукция с България.

„Майки” (2010) е четвъртият филм на Милчо Манчевски и е македонският кандидат за номинациите за наградата „Оскар” за чуждоезичен филм.

Още по темата
27 яну 2011 15:27
2

Кинотворбата представлява „болезнено красив и истински портрет” на онези безразлични и нехаещи към родителските си задължения майки, чиито деца харчат безразборно и обвиняват невинни хора в сексуални престъпления.

Във филма става дума за общество, в което стари хора умират изоставени, а възрастни жени са жертва на сериен убиец, който се оказва техен съсед.

Всички тези истории се основават на реалността. Фактите заплитат интрига, в която измислицата се превръща в истински документален разказ, провокиращ към дълбок и полемичен размисъл.

„Майки” е експериментален по своя формат филм. Той разказва три истории: Две деветгодишни момичета съобщават в полицията за ексхибиционист, когото дори не са виждали; трима кинорежисьори срещат единствените жители на безлюдно село - възрастни брат и сестра, които не си говорят от 16 години; чистачки са намерени изнасилени и удушени в малък град.

По начина, по който трите истории са представени заедно във филма, той експериментира с възприятието на публиката.

„В действителност „Майки” ни кара да съпреживеем проблемите, които кинотворбата поставя, вместо да разсъждаваме над тях.

Съществуват допирни точки, които обединяват трите истории и това са майките и майчинството, престъплението и наказанието”, коментира продуцентът на филма Кристина Калас.

Според самия Манчевски „и трите истории съдържат в себе си истина, отразена в криво огледало. Научавайки нещо, по-късно може да осъзнаем, че истината е била другаде. Колкото повече навлизаме в истината, толкова по-маловажно е какви са фактите, и все по-значимо е каква точно се оказва емоционалната истина на човека срещу теб. Фактите не могат да се пренебрегнат, но в края на краищата любовта и страданието се оказват много по-важни.”

Вижте трейлър на филма с английски субтитри:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
аз-чица преди 13 години
Защо неразбиращите от изкуство взимат отношение?!
5
0
 
3
 
! Отговори
фифи преди 13 години
На пръсти се броят хората, които могат да съберат години истинска история и да я представят само с 3 образа на майката ( в случая), така че - малко уважение към хората, които не само говорят! като вас!
4
2
 
2
 
! Отговори
ии преди 13 години
Качеството на картината е от 70-те
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Изродските македонски филми са доказателство, че и македонците са българи. От всички български и македонски филми струи посланието: Вижте ни какви сме *** и ***!
2
5
 
10
 
! Отговори
ангел преди 13 години
простотии някакви.... а аз мислех, че е направил филм за майките, от които ГЕРБ иска да връщат пари с лихвите, защото са посмели да родят дете в Бг....
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако няма изнасилване, то филмът не е български!!!