Любиша Самарджич: Един горещ балканец

Известният актьор и режисьор у нас с новия си филм
Обновена: 10 мар 2012 11:55 | 10 мар 2012 11:50, Петя Славова
23
Любиша Самарджич: Един горещ балканец
Снимка: София Филм Фест

„Всеки човек трябва да е в такива взаимоотношения с хората и природата, така че да спи спокойно”, каза Любиша Самарджич на пресконференцията вчера в зала МАТИ’Д. Актьорът сподели свои мисли за романите на Иво Андрич, спомени с Георги Калоянчев и Хачо Бояджиев, своята визия на творец към балканската търпимост и общото ни минало на Балканите.

Известният сръбски актьор и режисьор, любимец на няколко поколения зрители, пристигна за откриването на София Филм Фест, както и за регионалната премиера на „Мирис на дъжд на Балканите”, продуциран от компанията на Самарджич – „Cinema Design”.

Роденият през 1936 г. в Скопие Любиша Самарджич започва срещите си с камерата от много малък.
Актьорските му заложби проличават още с първите му стъпки в занаята и той получава стипендия
от изтъкнатия режисьор Боян Ступица. Скоро след като завършва Белградската академия за драматични изкуства и изиграва няколко роли на театралната сцена в Белград (в театрално „Ателие 212”), Самарджич изпълнява роля във филма „Igre na skelama”. Изживяването толкова му харесва, че решава да напусне театъра и да преследва звездния си път в киното. Няколко години по-късно получава главни роли в някои от най-популярните и запомнящи се филми, правени в бивша Югославия по това време, и скоро се превръща
в един от най-известните киноактьори в страната, наред с Бата Живойнович, Милена Дравич и Борис Дворник.

През 80-те години и особено след окончателното разпадане на бивша Югославия актьорската му кариера започва да запада, но тогава Самарджич и синът му Драган основават собствена продуцентска компания – „Cinema Design”, която успява да преживее трудните времена и санкциите на ООН срещу остатъците от Югославия и да продуцира няколко много успешни филма.

Любиша Самарджич се снима като актьор в над 150 кинозаглавия, носител е на 6 югославски награди („Златна Арена” от националния фестивал в Пула) за най-добър актьор, както и на „Златен лъв” от Венеция ‘67 за участието си във филма „Утро”. Още тогава италианската преса пише за него: „Той е особено талантлив – в актьорството
е остър като бръснач, отличен в пресъздаването на емоциите, от началото до края. Любиша Самарджич е такъв актьор, какъвто всяка държава по света би искала да притежава”.

През 1999 г. Самарджич за първи път опитва силите си зад камерата с югославско-италианската
продукция „Небесна кука” (Гран При на Международния фестивал в Монпелие, наградата на публиката на фестивала в Палм Спрингс и наградата Опера Прима на Миланския кинофест), показана на българските зрители през лятото на 2000 г. Две години по-късно той гостува за откриването на София Филм Фест и прогнозира “Оскар” за филма на колегата си Данис Танович „Ничия земя”. В рамките на Балканските филмови срещи от 6-ото издание на СФФ Любиша Самарджич представя пред българската публика втория си режисьорски филм – „Наташа”.

Още един от 8-те режисьорски проекта на сръбския творец е показван в България – „Гъше перо” (2004), а по време на 16-ото издания на София Филм Фест публиката ще има възможност да види първа част на киноверсията на 14-серийния сръбски филм „Мирис на дъжд на Балканите”, представена лично от Любиша Самарджич. Бестселърът на Гордана Куич, по който е създадена телевизионната екранизация, е преиздаден няколко пъти, но за пръв път се пренася на екрана четвърт век след публикуването му.

Романтичната драма проследява живота на семейство сефарадски евреи от Сараево в смутните години между двете световни войни. Рики, Бланка, Бука, Нина и Клара са петте дъщери на семейство Шалом, чиито образи са вдъхновени от майката на писателката и нейните сестри. „Мирис на дъжд на Балканите” е документ за един свят, който вече Един горещ балканец не съществува – света на сефарадските евреи, почти изтрит от картата на Сараево по време на Холокоста, но герои на тази история са също сърби, мюсюлмани и католици.

Филмът „Дъжд на Балканите” можете да гледате днес от 18.00 часа в кино Люмиер, представен лично от Любиша Самарджич.

Очаквайте утре специално интервю с Любиша Самарджич!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами провери го де, виж съдиите.
19
3
 
1
 
! Отговори
Темата беше друга преди 12 години
Анонимчо No14, в Народния съд (не така наречения, а Народния съд!) съдии и обвинители са били чисти българи! Стига глупости, поне това е лесно да се провери!
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Голям си ,Любиша!
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
севтусе, Ако не си наясно Холандците направиха саит с анти източна Европа насока, има се предвид хората от тук не държавите. А Саркози не спря да плюе араби, мароканци и даже изгони насила сума ти *** не само от български. Да не говорим за Бреивик дето за 72 жертви ще лежи в санаториум в някой красив фиорд. Няма такива лицемери като западняците, тук не влизат немците. Германите са прями и директни но като чуят думата "евреи" и се парализират от страх да бе би да пострадат.
16
3
 
2
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
Това за "чичо ти чарли" е най-големият виц. Не е изгонен заради търсенето на някакъв дял, а заради последователно защитаваните от него леви убеждения - което му прави чест...
15
4
 
1
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
иначе може да си продължавате да живеете в параноя от еврейството - тя е толкова удобна точно за тези, които управляват света. Така ви водят за носа с тази умишлено насаждана истерия за "еврейския заговор", че чак жалко става...
14
3
 
2
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
"В Европа можеш да псуваш всички нации и си националист патриот, но не и евреите, ако и да са ти го **** от зад (справка Франция и Холандия)" - дрън-дрън, пробвай да напсуваш някого на рабтното си място на етническа основа, без значение какъв е и ще се намериш пред съдия с такава бързина, че скоростта на светлината ще изглеждса като разходка на *** след дъждовна вечер...
13
2
 
8
 
! Отговори
българин преди 12 години
:) Ето го Божко Симич от филма Полицаят от Петльово Бърдо :)голям актьор от най добрите които съм гледал-господ здраве да му дава все така да ни радва с хубавите си филми :)
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А, да забравих да добавя, че най-големите филмови студия в Холивуд също са еврейски. И най-голямата им издънка беше, че изгониха "Чичо Чарли". Светна се човека че го работят, поиска си своя дял и го направиха на ***. Като не се отказа го изгониха, дотук добре но новата версия хич я няма, и печалбите падат, падат ...
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По повод на това, че на хората им се привиждат навсякъде еврейски конспирации. Ами как няма, Народния съд след 1944 г. с на 90% съставен от съдии евреи. Най големите световни финансови институции и банки (включително ФЕД) са собственост на евреи. Най големите корпорации е химията, фармацевтиката и петрола също са собственост на евреи, както и най големите оръжейни концерни на САЩ. В Европа можеш да псуваш всички нации и си националист патриот, но не и евреите, ако и да са ти го **** от зад (справка Франция и Холандия). Пускаш си ТВто и там какво, филм за евреи, сапунка с главен герой евреин и т.н. Отварям Дисковери а там дават "Знаеш ли кой си" и накрая излезе, че пра родителите на един известен британски актьор са евреи. А той горкия седеше опулен и се чудеше как така стана така. Накрая не посмявам да си отворя една консерва, знам ли дали няма да излезе някой равин от там.
10
3
 
9
 
! Отговори
мили спомени преди 12 години
Горещ вятър е сръбски сериал. В него участват редица от най-бележитите актъори на бивша Югославия.Сюжетът разказва за Шурда - бръснар, таксиметров шофъор, гастербайтер във ФРГ, чиновник в Тухла и Керемида и безработен, за неговото семейство и за перипетиите, които преживяваПесента от легендарния сръбски филм "Горещ вятър" с незабравимия Любиша Самарджич!A Sad Adio - vbox7/play:6545247c Спомени, спомени.....
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И на каква тематика е, че не разбирам?
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не знам дали знаете, но евреите са създали киното. филмът не е на еврейска тематика, просто много хора се занимават с него и стига сте политизирали по такъв грозен начин. това е едно доста различно събитие от повечето глупости, с които ни заливат и шанс да видим на голям екран интересни филми и да срещнем още по-интересните техни автори
7
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В допълнение към 3 само ще добавя, че в последните 4-5 години фестивалът е редно да се прекръсти на София Еврей Фест или нещо подобно. Над половината от филмите са на еврейска тематика.
6
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Наистина е голям, каквото всъщност е и киното в Сърбия. Винаги са правили невероятни филми!До 2-ри! Гримар ли си Овчар ли си?!? Много си неподготвен, ***!
5
5
 
10
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
Такива като номер 3 винаги звучат по един и същи начин и повтарят една и съща мантра - независимо за какво говорят: политика, икономика, култура, изкуство, бит, личната му еректилна дисфункция, разлятото му сутрешно кафе, или ходът на Халеевата комета ...няма значение от темата - винаги се стига до Синедриона като първопричина. Лесно му е на него...лесноооо:)
4
4
 
13
 
! Отговори
един преди 12 години
голям актьор голям талант
3
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вярно е голям но се е навл, даже е коленичил и е извъртял една голяма *** на Синедриона. Явно се е усетил човека, че ако иска да му се рекламират и пласират филмите те задължително трябва да отговарят на няколко прости правила или на поне едно от тях, а именно; Главните герои да са евреи, или поне един от тях (в краен случай, черен или ***); Филма да е положително настроен към еврейството и интернационализма и глобализацията; Във филма да участва поне един евреин в главна или значима положителна роля. Ако някой си мисли, че това не е вярно и е пресилено нека се обърне за справка към продукциите на Холивуд. Дори и най тъпите филми ако отговарят на тези критерии се лансират, величаят и натрапват до побъркване. Така, че Любиша се е ориентитал по стъпките на Костурица, няма как трябва да се печели ...
2
26
 
4
 
! Отговори
гримар преди 12 години
голям ама е сърбин зна4и е ***
1
4
 
17
 
! Отговори
ivan преди 12 години
Голям е!