Младите избират филмовите си фаворити на СФФ

За втора година ще има младежко жури
Обновена: 22 яну 2013 09:48 | 22 яну 2013 09:48, Петя Славова
0
Младите избират филмовите си фаворити на СФФ
Снимка: Reuters

За втора поредна година Международният София Филм Фест ще избере млади хора с отношение към стойностното кино, нюх за филмово новаторство и желание за споделяне на мнение.

Всеки киноман, който живее в София и е на възраст до 26 години, и който има желание, може да се включи в оценяването на филми през март. За участие в Младежкото жури ще бъдат селектирани трима от всички кандидати, подали отговори на анкета, а тя може да бъде открита на www.siff.bg.

Младежкото жури на 17-ия София Филм Фест ще изгледа възможно най-голям брой от всичките конкурсни програми, за да избере своите фаворити, а от екипа обещават да направят всичко възможно, за да огласят техния избор.

Желаещите да участват трябва да отговорят на анкетата не по-късно от 15 февруари 2013 г. на press@sofiaiff.com

Ето и още нещо любопитно като информация, свързано с младежката публика – у нас и в Европа. Във връзка с 25-ата годишнина от Европейските филмови награди, през 2012 г. за първи път бе връчена Награда на Младите зрители. През 2013 година това ще се случи отново в рамките на Филмовия ден на младите зрители на 5 май.

Наградата на младите зрители е част от ежегодните награди на ЕФА с подкрепата на Mitteldeutsche Medienförderung (MDM). На един от най-авторитетните флмови фестивали в света – Берлинале, ще бъдат гласувани трите номинирани филма за 2013 година; заглавията им ще бъдат обявени на 1 март. Ще бъдат допускани за участие само заглавия, предназначени за зрители между 12 и 14 годишна възраст, с премиерна дата след 1 март 2012 г.

В самия Ден на младите зрители трите филма ще бъдат прожектирани пред публика в градовете Амстердам (Холандия), Белград (Сърбия), Ерфурт (Германия), Лондон (Великобритания), Норкьопинг (Швеция), София (България), Торино (Италия) и Вроцлав (Полша). За първи път в гласуването ще се включи и София. За организацията на събитието в нашата столица ще се грижи екипа на София Филм Фест/Арт Фест. Младежката публика ще даде своя глас непосредствено след прожекциите на трите филма, а церемонията по награждаването на филма-победител ще се състои в същия ден – 5 май, в Ерфурт, Германия, като всички участващи градове ще са свързани непоследствено с онлайн-връзка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари