Sofia Meetings: 10 години сбъднати филми

Ето и къде ще протекат срещите с известните продуценти
Обновена: 14 мар 2013 18:31 | 14 мар 2013 18:29, Петя Славова
0
Sofia Meetings: 10 години сбъднати филми
Снимка: София Филм Фест

На 13 март се състоя специална пресконференция по повод десетото издание на Sofia Meetings в рамките на 17-ия Международен София Филм Фест.

Стефан Китанов, Мира Сталева, директор на Sofia Meetings, Калин Балкански, от бюро MEDIA България, и Марин Марчевски, директор на Националния филмов център, очертаха основните акценти в тазгодишните срещи. Те ще се проведат в периода от 14 до 17 март в Гранд хотел София, където български режисьори и продуценти, както и всички други с интерес към кинопроизводството ще имат изключителния шанс да се срещнат с водещи продуценти, дистрибутори и разпространители от цял свят.

Целта е да се развива българската индустрия и да се подпомогнат българските продуценти, както и да се насочи погледът на професионалистите навън от България и обратно. „Всички български филми, излезли извън рамките на България и спечелили награди по фестивали, са тръгнали от Sofia Meetings”, отбеляза Китанов. Нещо повече, София Филм Фест и Sofia Meetings са водещи събития в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата.

В момента Sofia Meetings е форум за копродукции от международен ранг, който спокойно може да се сравнява с форуми като тези в Кан (Продюсърс Нетуърк), Берлин (Копродъкшън маркет), Ротердам (СинеМарт), Сараево (СинеЛинк), Солун (Кросроудс), Талин (Балтик Ивент), Котбус (Кънектинг Котбус) и Варшава (СентИйст маркет), сподели Стефан Китанов. Голяма част от световните лидери в киноиндустрията отбелязват тези срещи като задължителни в календара си.

Sofia Meetings 2013 включва два панела: Project Pitching – представяне на проекти за първи, втори и трети пълнометражен игрален филм, и Balkan Screenings – прожекции на нови български и балкански филми пред селекционери на фестивали, разпространители и журналисти. Освен тях по време на срещите ще се проведат и
редица уъркшопи, лекции и срещи със специалисти от индустрията, част от които ще бъдатотворени и за широка публика.

Успехът на много режисьори, минали през Sofia Meetings в изминалите 10 години, е безспорен. Имена като Кристи Пую („Смъртта на господин Лазареску”), Стефан Командарев („Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”), Драгомир Шолев („Подслон”), Камен Калев („Островът”) и много, много други събират публика и награди по световни фестивали.

Необходимостта от този форум е голяма, тъй като все повече европейски продукции се създават като копродукции от няколко държави, изтъкна Марин Марчевски. Според него Sofia Meetings е най-важната част от София Филм Фест и затова се радва на голяма подкрепа от страна на Националния филмов център.

Официалната пичинг селекция се състои от 16 проекта и още 10 проекта в банка. От общо 10-те български проекта, включени в пичинг сесиите, вече 3 са получили финансова помощ от НФЦ, а от проектите в Bаlkan Screenings – 8.

Цели 7 филма в програмата на София Филм Фест тази година вече са били представени като проекти в Sofiа Meetings – „Смърт на човек от Балканите”, „Всички мои роднини”, „Пъзел”, „Джулай”, „Още една мечта”, „Панихида” и „Цветът на хамелеона”. 38 филма в рамките на София Филм Фест са подкрепени от програма Media, уточни Камен Балкански, както и 50% от Sofia Meetings

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари