"Съдилището" открива 18-ия София Филм Фест

След това филмът на Командарев ще е по кината през октомври
23 яну 2014 16:26, Петя Славова
1
"Съдилището" открива 18-ия София Филм Фест
Мики Манойлович в кадър от "Съдилището". Снимка: София Филм Фест

С български филм ще бъде открито 18-ото издание на София Филм Фест. Най-големият международен кинофорум у нас ще започне официално с най-новия филм на Стефан Командарев - "Съдилището".

С този свой проект режисьорът пресъздава на големия екран съкровените разкази за обикновени хора и техните необикновени съдби. „Съдилището” ще бъде представен ексклузивно в рамките на „София Филм Фест”, а през месец октомври ще може да бъде гледан в киносалоните из цялата страна.

След извънредния успех на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, който получи награди и отличия от най-големите международните фестивали и е единственият български филм, изкачил се до шортлистата на деветте кандидатури за чуждоезичен Оскар, Командарев се отправя към следващо кинопредизвикателство, отбелязват от феста.

Най-новият му филм разказва историята на баща и син, които трябва да се върнат към забравеното минало, за да срещнат дълго пазени тайни и да преоткрият пътя към себе си. Главните роли са поверени на Асен Блатечки, Мики Майнолович (който участваше и в предишният филм на режисьора), Ованес Торосян, Параскева Джукелова и други обичани звезди на българските кино и театър, както и със специалното участие на Христо Мутафчиев. „Съдилището” предлага история, в която много от зрителите ще открият нещо познато и преживяно – чувство за семеен дълг, обич, страх, съпътстващите живота предизвикателства, и всичко се случва на фона на едни от най-живописните места в Родопите.

Заснет с помощта на алпинисти и каскадьори, „Съдилището” ще привлече вниманието на публиката и като изключително зрелищна продукция. Високият професионализъм на екипа и на актьорския състав направиха възможно реализирането на сцени, които спират дъха с рискови моменти и запомнящи се картини.

Филмът е копродукция между България, Германия, Хърватска и Македония и е развит в програмите за сценарно писане ScripTeast, Средиземноморски Филмов Институт (www.mfi.gr), както и най-престижната европейска програма за обучение по кинопродуцентство EAVE, и пазарът за копродукции София Мийтингс, в рамките на международния филмов фестивал София Филм Фест.

Преди да стигне до финалната версия на сценария, Стефан Командарев прави 11 варианти. Консултанти са Милена Йелинек, която има зад гърба си 25-годишна кариера във факултета за сценаристи на университета Колумбия в Ню Йорк.

Другият консултант на сценария на „Съдилището” е Том Абрамс (с „Оскар” за сценарий на късометражен филм). В сценарния екип, освен Стефан Командарев, са Марин Дамянов и Емил Спахийски. Оператор е Красимир Андонов, а автор на музиката е Стефан Вълдобрев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Isak преди 10 години
И какво точно информира статията, филмът....А кога ще е феста, билеки ще има.....еди къде си.Ми ................... добре е да знаете какви сте всъщност и до го сравните с това за какви се имате!