Австралийският режисьор Амиел Къртин-Уилсън у нас

Още акценти от тазгодишния 18-и София Филм Фест
18 фев 2014 14:48, Петя Славова
0

Кадър от "Руини". Снимка: София Филм Фест

За първи път австралийски режисьор гостува на "София филм фест"  Амиел Къртин-Уилсън ще представи лично филма "Руини", на който е сърежисьор с Майкъл Коди.

"Ако си извършил убийство, бягай и се скрий в любовта!" - е своеобразното мото на импресионистичната киноистория за двама млади любовници, необяснимо привлечени от друг, които бягат от бруталния и пълен с престъпления и насилие свят на модерна Камбоджа.

Напускайки Пномпен след убийство, Фирун (Роус Мони) и Сована (Санг Мален) навлизат дълбоко в джунглата. По време на пътуването уязвимата им любов се люшка на приливи и отливи, докато те се отърсват от травмата на живота, който са оставили зад себе си, като отприщват гнева си към света.

Филмът получи Специалната награда на журито в програмата "Хоризонти" на фестивала във Венеция - 2013.

За насилие и любов става дума и в друга продукция, акцент в програмата на СФФ - "В разцвет". В първия си пълнометражен филм Нана Еквтимишвили и Симон Грос създават прекрасен, ритмичен и вълнуващ филм в забравените традиции на грузинското кино, преплитайки викове с шепот, меланхолия с изгубена любов, изблицина насилие с идилия..

Когато Грузия се отделя от бившия Съветски съюз, тогавашното правителство я тласка към кървави граждански размирици. Едно семейство, което живее в провинция Абхазия, трябва да намери своя път към бъдещето.

Сред отличията на филма от 2013 г. са Награда на международната мрежа от арткина (CICAE) на Берлинале, в Сараево - за най-добра актриса (Лика Баблуани, Мариам Бокериа), на CICAE, "Сърцето на Сараево" за най-добър филм и актриса (Лика Баблуани, Мариам Бокериа), в Токио - Голямата награда, Монреал - Специална награда на журито, Париж - Награда на журито за най-добър филм, Висбаден - "Златна лилия" за най-добър филм.

На проблемите на емиграцията - през съдбата на две 15-годишни деца - момче и момиче, решили да преминат границата между Мексико и САЩ, е посветен "Златната клетка" - режисьорски дебют на испанеца Диего Кемада-Диес, сценарист, оператор, поет.

Филмът получи признание на много фестивали през миналата година - в Кан награда "Certain Talent" в програмата "Особен поглед", в Мар дел Плата беше определен за най-добър филм, в Сао Пауло - награда на критиката за най-добър филм, в Талин - най-добър северноамерикански независим филм, в Солун - награда на публиката в международния конкурс, отличие за най-добър режисьор, "Златен Александър" и награда за човешки ценности, а вЦюрих - "Златно око" за най-добър чуждестранен филм, припомнят от СФФ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари