За Мандела и дългият му път към свободата

Специална южноафриканска гала на София Филм Фест
19 фев 2014 08:06, Петя Славова
1

Снимка: София Филм Фест

Какъв е животът на Нелсън Мандела ще разберем от филма на Джъстин Чадуик, който идва у нас за 18-ото издание на София Филм Фест.

"Мандела: Дългият път към свободата" ще вдъхнови всички, които имат нужда от поредното доказателство, че нищо не може да сломи човешкия дух,отстояващ правото си на живот, свобода и щастие.

Всъщност, Нелсън Мандела не е случаен човек в контекста на лидерското амплоа – той е потомък на известни южноафрикански вождове – но емблематичното при него е, че той не получава даром възможността да застане начело на народа си, а преминава през невероятни катаклизми, за които този филм ще разкаже.

Един от тези обрати е, разбира се, излизането му от затвора и встъпването му на пост като първия чернокож президент на Южна Африка след падането на Апартейда. През 2014 се отбелязва важна годишнина от постигането на конституционна демокрация в Южна Африка, което се случва преди 20 години.

Филмът ще разкаже и подробности от живота на Мандела, които няма да го представят като богоподобен ангел, а и като човек със своите слабости, въпреки които през почти 100-годишния си житейски път е удостоен с над 250 награди, една от които е и Нобелова награда за мир.

Идрис Елба изпълнява ролята на Нелсън Мандела в тази епична екранизация на автобиографията му. Филмът е и поглед към личния живот на Мандела и любовта му към съпругата му Уини (в ролята Наоми Харис), която дава тласък на общата им борба.

"Мандела: Дългият път към свободата" ще бъде специалната южноафриканска гала на фестивала. Прожекцията ще се състои на 20 март в Дома на киното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Антиглобалист преди 10 години
Пътят към свободата :1. Пее "Убийте белите" на негърски сборища2. Ръководи озверели негърски банди, които избиват мирни бели фермери3. Учи 26 години, за да вземе висше образование (нормалните хора се справят за 4-5 години)4. Превръща ЮАР от цветуща градина в негърско гето, с 30% от населението болни от СПИН5. Заради заслугите му за избиване на бели хора и построяване на Новия световен ред в Африка юдо-масоните му връчват Нобелова награда