В настроение за кино

София Филм Фест събира множество български филми
26 фев 2014 16:09, Петя Славова
0
В настроение за кино
Стефан Китанов и Стефан Вълдобрев по време на пресконференцията. Снимка: София Филм Фест

„София Филм Фест” е събитие, с което нашият град се гордее. Така представи заместник-кметът на София Тодор Чобанов тазгодишното издание на София Филм Фест. Той допълни, че това събитие продължава да се развива и става по-интересно и динамично, а хората, които стоят зад него, превръщат града в европейска столица на културата.

Самият директор на феста Стефан Китанов откри пресконференцията, като напомни, че стартът започва именно с българския филм на Стефан Командарев „Съдилището” на 6 март. Преди прожекцията зрителите ще могат и да чуят новото парче на Стефан Вълдобрев – „Сняг над Сахара”, което е част от продукцията.

Сред другите родни продукции на фестивала ще са „И България е една голяма грешка” на Стоян Радев и Георги Лозанов. Два родни филма ще се покажат по едно и също време - „Отрова за мишки” на Константин Буров и „Хляб и зрелища” на Джеки Стоев, който обеща, че след прожекцията ще има и вино. Другата родна премиера е на „България, тази вечна ерес” на Вал Тодоров.

В рамките на феста ще бъдат показани и познати продукции като "Вила Роза" на Мартин Макариев, "Живи легенди" на Николай Илиев, "Корпус за бързо реагиране 2: Ядрена заплаха" на Станислав Дончев и "Слънчево" на Илия Костов.

Сред присъстващите бе и актрисата Силвия Петкова, която е член на международното жури, председателствано от руския продуцент и режисьор Александър Роднянски. Те ще оценяват както международната програма, така и късометражките, състезаващи се за отличието „Джеймисън”. Сред гостите на фестивала ще е руската сценаристка Светлана Кармалита, която представи Лебедовата песен на легендарния Алексей Герман-старши "Трудно е да бъдеш Бог" по романа на Аркадий и Борис Стругацки.

Макар и тази година Вим Вендерс да не бъде гост на фестивала, неговият 3D проект съвместно с Робърт Редфорд, Михаел Главогер, Михаел Мадсен, Карим Айнуз и Маргарет Олин - "Катедрали на културата", ще гостува у нас веднага след фестивала в Берлин. Става въпрос за поглед към шест сгради от различни точки на земята, които карат архитектурата да проговори.

Още едно любопитно участие е това на сирийския режисьор Фарш Якуб, който в момента е емигрант в Ливан, но е завършил преди няколко години НАТФИЗ. Той ще представи филма си „Пътят Бейрут – Молхоланд 150 хиляди километра”, посветен на бежанците. Отново ще има и специална селекция кулинарно кино, което ще бъде подкрепено от хубаво вино. Официалният старт е от 6 март, но още от 28 февруари започва киното от фестивала, като прожекцията ще е с филма „322” и ще бъде представен лично от режисьора Душан Ханак.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари