Турските сериали - културен феномен

Харесват се на Балканите, заради общото историческо минало
10 мар 2014 10:20, Петя Славова
24
Турските сериали - културен феномен
Снимка: София Филм Фест

Турските сериали се харесват най-вече заради отстояването на правата на жените, докато на Балканите тези сериали се гледат по далеч по-екзотични причини. Това стана ясно на провела се дискусия в зала „МАТТИ`Д”.

Срещата бе относно културния феномен на така нашумелите през последните години турски сериали. Разговорът се развиваше около документалния филм “Късмет”.

Специалните гости на събитието бяха Елени Кристодулу, продуцент, Велислава Петрова, преподавател в катедра „Културология”, Мартичка Божилова, продуцент АГИТПРОП, Атанас Пунев, stand.bg и Иван Ланджев, сценарист в SIA.

Тук те извикват една носталгия по общото историческо минало. Картините на жестоки кръвопролития са умишлено заобиколени или разкрасени от сценаристите в изобразяването на историческото минало.

Целите, които си поставят тези сериали, са смесени и противоречиви. Имат исторически и политически ракурс.

Те, също като латиноамериканските саги, са „фабрика за мечти” и са осъществени на много високо кинематографично техническо ниво.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
+-+-+-+- преди 10 години
Всичкото е СУУУПЕРР! Оня ден на поредната боза, братята мюсулмани ппосрещаха задружно пред елхата КОЛЕДА!
17
4
 
4
 
! Отговори
1878 преди 10 години
То като погледнеш какви *** и *** са на тая маса можеш да съдиш и за културата и ценностната им система.То за това и такива помии гледаме, щото телевизиите са пълни с постни и безлични режисьори, сценаристи и още какви ли не *** дето обясняват общото ни минало с турците, та затова трябва да им гледаме халтурите.
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Слаба актьорска игра, изтъркан лесно предвидим и безинтересен сюжет, и освен това аз също не ги харесвам заради "общото историческо минало".
15
2
 
5
 
! Отговори
лично мнение преди 10 години
"Харесват се на Балканите, заради общото историческо минало"А не харесвам ги поради същата причина.
14
4
 
4
 
! Отговори
българка преди 10 години
Не искам да ме свързват с Анадола.Нямам история с тях, само о...за
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Едно време бяха американските сапунки (Далас и Дързост и красота), после се мина през латиноамериканските (Касандра, Есмералда и т.н.), след това на мода бяха италианските (Отдаденост), сега са турските, какво пък толкова. За мен това е просто мода а не културен феномен, или оръжие на турската пропаганда. Бас ловя че и те ще омръзнат и на мода ще дойде нещо друго, я индийски, я френски.
12
3
 
4
 
! Отговори
Допълнение към 15 преди 10 години
Хора у нас нямат представа за каква омраза става въпрос, когато се говори за ненавистта между немци и французи или между поляци и немци. Затова още преди години в тези страни започнаха да разработват учебници, в които миналото не е изопачено - то е факт, който не бива да се преиначава. Тези учебници е разказват не само какво са сторили "чуждите" на "нас", но и припомнят, че "ние" сме им отвръщали със същото.После се внушава на децата какво трябва да се преодолее в името на нормалните отношения.
11
5
 
4
 
! Отговори
"...носталгия п преди 10 години
общото историческо минало"?!Заради това минало ние все още сме готови да се избием помежду си! Почти нищо не се прави в тази насока, за да стане възможно преодоляването на онези травми на съзнанието, които са предизвикани точно от това историческо минало и от начините, по които години наред то е било преподавано в училище и внушавано чрез способите на изкуството.Турските сериали показват някои културни традиции, които са общи за всички балкански народи, а фабулата допада на лелките-домакини.
10
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
турчин и КУЛТУРА ХА ХА ХА
9
3
 
18
 
! Отговори
голям въпрос преди 10 години
ЗАЩО на 3 март по всички телевизии имаше всякакви блудкажи,но нито един филм за времето на освобождението ни от турско РОБСТВО? Единствено БНТ пусна "Козият рог".Къде бяха"Под игото","Време разделно" и още толкова много?Какво ли не прави лигавата целувка на Местан?А за сериалите-никой не ги обича,просто ни ги налагат.
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На снимката какви са се наредили - все хубавици с характерни турски черти. Типично изглеждащи феминистки - жени уж борещи се за правата си, а всъшност борещи се заради някой вкоренен комплекс поради простата причина, че са мозъчно обременени - а като си мозъчно обраменен и не се чувстваш свободен се бориш за чужда кауза, кауза която не разбират тези от снимката - женска свобода. Като имам жена ще искам тя да е една свободна Българка, а не фанатизирана от сериали феминистка.
7
4
 
10
 
! Отговори
Мен преди 10 години
Феномен, допринасящ за оглупяването на нацията от глупави истории, безмислени и без съдържание диалози и плитки интриги на фона на хубави къщи и пейзажи, насаждащи чувството, че това е нещо нормално.
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На кой се харесват бе, недорязани кратуни ? Стъкмистики, манипулистики ...Как може 2 дена след 8 март, да ми говорите как се харесвали филми, в които жената е поставена в подчинено положение, без право на глас в един абсурден патриархален свят ?Каква е тази гавра с историческото минало на България ?
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гнусна статия
4
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДПС е етническа партия.
3
4
 
13
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Тези на снимката от...конференцията(дето нищят...световния феномен на турските сапунки),са готови да...сложат фереджетата.Но сигурното е,че преди...това са им...сложили по няколко хилядарки в...джоба.
2
3
 
7
 
! Отговори
Дявол преди 10 години
Културен феномен ? Не и за мен !!! Животът е кратък, ТВ сапунките са загуба на време. Ако не са комшиите, ще са латиносите. Все тая !
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Харесват се на Балканите, заради общото историческо минало""общото историческо минало" на България с Туркията е много воини и 5 века робство. Култура, кво да праиш.